Bazı büyük şirketlerin dünyadaki herkese internet ulaştırmak için planları bulunuyor. Daha önce bunun için uzaya Starlink uydularını uzaya fırlatan SpaceX‘e karşılık Google da balonlarını gökyüzüne çıkardı. Google’ın balonu Project Loon yakın zamanda önemli bir başarıya imza attı. Balonlar, gökyüzünde milyonlarca kilometre yol gitti.
Ay’a atılan ilk adımın görüntüleri satıldı
Sotheby's müzayede evi, yaptığı sosyal paylaşımlarında, Apollo 11'in Ay'a ilk iniş anının görüntülerinin New York'ta yapılan açık artırma ile satıldığını açıkladı. Ay görüntüleri 1.8 milyon dolara satıldı!https://www.youtube.com/watch?v=mcw6j-QWGMo
Google’ın balonu Project Loon ilk kilometre taşını ekledi
Google’ın ana şirketi Alphabet tarafından geliştirilen Project Loon, 1 milyon saatten fazla stratosferik uçuş kaydetti. Balon gökyüzünde 24.9 milyon mil yol gitti.
2011 yılından beri test edilen balonlar dünya çapında yaklaşık 40 milyon kilometre yaptı ve 1.000 kez uçtu. Balonların toplam uçuş süresi de 1 milyon saati aştı.
Yerden 20 kilometre yükseklikte uçan balonlar olumsuz hava koşullarından ya da uçak gibi beklenmeyen durumlardan etkilenmeden internet hizmeti verebiliyor. Burada yapay zeka desteği devreye giriyor. Dağıtılacak internet yeryüzündeki internet servis sağlayıcılarından kablosuz olarak alınıyor. Güneş enerjisini kullanarak hareket eden balonlar, rüzgarın yardımıyla dünyayı turlayabiliyor.
Genişbant balonlar tüm dünya için umut verici bir proje olsa da henüz başlangıç aşamasında ve şimdilik sınırlı kullanımda. Ancak başta da dediğimiz gibi büyük şirketlerin tüm dünyaya internet sağlamak gibi hedefleri var. Burada dönüm noktası uygunluk durumu olacak. Kullanımların ne kadar yaygınlaşacağını ilerleyen zamanda göreceğiz.
115 yıl yapıyor
balonlar demiş
1 tane bolunun uçtuğunu kim söyledi? belki 10 tane balon uçuyor? 🙂 belki 15 ya da daha fazla 😉
Tek balon değil 😂
Ne balon uçuruyorlar baksanıza…!
Balona bak!