Bilgisayar ve işlemci üretim ve tasarım araştırmalarına önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan IBM, bu bütçeyle PC’nin icadından bugüne süregelen tasarımı tümden değiştirerek, silikon içermeyen yongaların kullanıldığı bir gelecek kurmayı hedefliyor.
Yeni açıklanan bilgisayar tasarım inisiyatifi, beyin fonksiyonlarını taklit edebilen kuvantum ve bilişsel bilgisayarların gündelik kullanımına yol açabilecek bir potansiyel olarak görülüyor.
Temel bilgisayar mimarisinin 1940’lı yıllardan bu yana değişmediğini dile getiren IBM Research Fiziksel Bilimler Başkanı Supratik Guha, “Günümüzde karşılaştığımız problemleri göz önüne aldığımızda, artık bilgi işlem için yeni formları arama vaktinin geldiğine inanıyoruz” dedi.
Silikon tasarım ömrünü dolduruyor
14 nm üretim ile birlikte işlemcilerde kullanılan silikon yongaları küçültme limitine yaklaşan bilişim sektörü, duraklama dönemine giren silikon tasarımlara alternatif bulmak için vargücüyle çalışıyor. IBM‘in potansiyel alternatifler listesinde ise grafen ve karbon nanotüpler başta olmak üzere çeşitli yöntemler bulunuyor.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemde Hewlett-Packard tarafı da bilgisayarların temel tasarımı üzerinde yeniden çalışmak gerektiğini düşündüklerini açıklamıştı. Donanım teknolojilerini atomik seviyelere indirmek için başlayan bu kıyasıya yarış, bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi teknolojik devrimlere yol açacak.
Grafen olabilir
Kullandığımız sistem bilmem kaç yılın yaması yamaya yamaya bu hale geldi 0 dan başlatmak çok iyi olur bu sistemi ama grafenden bir cacık olmaz.
70 yıldır bunu bekliyordum, daha yeni değiştirmeye karar verdiler, ölme eşşeğim ölme
Kaç yaşındasın 70 yıldır bekleyen ziyaretçi??
77 yasindayim abi
70 yıl önce bilgisayarmı vardı 😀
bence 90 ı geçmiş olmalı
Adam 90 yaşında hala teknolojiyi takib edio 🙂
heya böyle demekle olmaz bu işler milleti nasıl yolarız peşindeler
öyle bişey olmayacak böyle devam edecek şuan kadar bu söylemler kaç yıldan beri var ve hata böyle çok güçlü işlemciler üretile bilir ama üretmiyorlar bundan ne kadar yaralanacaklar onun derdindeler 14nm felan kandırmacadan başka bişey degil sonra çıkar derler yok o degişti yok bu değişti başkada bir şey olmaz biz göremeyiz bişey
Mevcut işlemcilerin içinde 100 milyar transistör mü var?
işte o boyuttaki işlemcinin içinde herbirinde 100 milyar transistör olan 100 milyar işlemci olacak.
performans için kocaman ekran kartları , anakartlar büyük danlar sıvı soğutmalar vs. bunlar kalksın artık ufak hale gelsınler.
Bu güne kadar hep kasa düzeyinde soğutma için çaba gösteriyorduk yeni teknolojiye geçersek artık oda seviyesine çıkmamız gerekecek soğutma çabamızı
çöp
Bilişim denince varsa yoksa IBM geri kalan firmalar tırt
supratik guha
bor kullanın hacı. =)
Bu 90larin basından beri söylenen bir sey. Kuantum bilgisayarlar henuz üretilmek bir yana icad edilmedi bile diyebiliriz. Kaldı ki yapıldı. Mevcut bilgisayarların daha gizlileri olmayacaklar bunlar. Tamamen farklı alanlarda kullanılacaklar. Hoş ibme de itimat etmek lazım ama 5 yıl cok iddialı ve fantastik bir rakam.
quantum bilgisayarlar yapıldı da yeterli değil
bilgisayarlar 1941 de geliştirildi yani 70 yıl önce bilgisayar vardı akıllı bıdıklar
değişmesin kasa toplamak candır 🙂
Aynen pcyi 40li yillarda conrad.zuse uretti adolf hitler icin
kuvantum dedi yaa