Bilgisayar ve işlemci üretim ve tasarım araştırmalarına önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan IBM, bu bütçeyle PC’nin icadından bugüne süregelen tasarımı tümden değiştirerek, silikon içermeyen yongaların kullanıldığı bir gelecek kurmayı hedefliyor.

Yeni açıklanan bilgisayar tasarım inisiyatifi, beyin fonksiyonlarını taklit edebilen kuvantum ve bilişsel bilgisayarların gündelik kullanımına yol açabilecek bir potansiyel olarak görülüyor.

Temel bilgisayar mimarisinin 1940’lı yıllardan bu yana değişmediğini dile getiren IBM Research Fiziksel Bilimler Başkanı Supratik Guha, “Günümüzde karşılaştığımız problemleri göz önüne aldığımızda, artık bilgi işlem için yeni formları arama vaktinin geldiğine inanıyoruz” dedi.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/ibmkuaic1334735682.jpg

Silikon tasarım ömrünü dolduruyor

14 nm üretim ile birlikte işlemcilerde kullanılan silikon yongaları küçültme limitine yaklaşan bilişim sektörü, duraklama dönemine giren silikon tasarımlara alternatif bulmak için vargücüyle çalışıyor. IBM‘in potansiyel alternatifler listesinde ise grafen ve karbon nanotüpler başta olmak üzere çeşitli yöntemler bulunuyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz dönemde Hewlett-Packard tarafı da bilgisayarların temel tasarımı üzerinde yeniden çalışmak gerektiğini düşündüklerini açıklamıştı. Donanım teknolojilerini atomik seviyelere indirmek için başlayan bu kıyasıya yarış, bakalım önümüzdeki dönemde ne gibi teknolojik devrimlere yol açacak.

:: Sizce bu işin sonu nereye varacak?