Delsin Rowe’un macerası hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulacağınız bu yazımızda, serinin ilk iki oyunuyla ilgili önemli spoiler’lar olduğunu başlamadan belirtelim. Bu nedenle daha önce hiç inFamous oynamadıysanız, serinin önceki oyunlarının hikayesini kendiniz çözmek istiyorsanız bu uyarıyı dikkate almanızda fayda var.

1. İlk iki oyundaki ana karaktere ne oldu?

Cole MacGrath öldü. inFamous 2’nin sonunda iki farklı seçenek yer alıyordu: Cole dünyayı kurtaracak ya da “conduit” (insanüstü güçlere sahip kişiler) yetenekleriyle ona hükmedecekti. Geliştirici Sucker Punch bir sonraki oyunda öyküyü devam ettirmek için hangi sonun kullanılacağı seçimini oyunculara bıraktı.

PlayStation’ın kupa ölçümlerini gözden geçiren ekip, “iyi” son ile bitirilen inFamous 2’lerin çoğunlukta olduğunu gördü. Bu da Cole’un kendini feda edip dünyayı ölümcül virüsten kurtarması demek oluyordu.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/infamous_promo1312455501.jpg

2. Second Son hangi zaman diliminde geçiyor?

İkinci oyundan bu yana sadece 2 yıl geçtiğine bakmayın; inFamous Second Son’ın bağlı bulunduğu dünyada Cole’un ölümünün (bkz: Soru 1) üzerinden tam 7 yıl geçmiş durumda. Böylelikle New Marais’te yaşanan olaylar dünyaya yayılma ve yeni standartları belirleme fırsatı bulmuş. Öte yandan bu süre Cole MacGrath’ın bir efsaneye dönüşmesi için de yeterli ve aynı zamanda onu unutturmayacak kadar kısa.

Böylelikle etrafta “conduit teröründen” korkanlar kadar, devletlerin uyguladığı katı politikalardan bunalmış ve MacGrath’in oradan oraya zıpladığı eski güzel günleri özleyenler de bulunuyor.

{pagebreak::inFamous Second Son Hikayesi}

3. Oyunun ana teması nedir?

Cole tarafından aktif hale getirilen RFI cihazının sebep olduğu olaylar, yeni oyunun çehresini oluşturuyor. Dünya genelinde sayısız conduit’in bu cihaz yüzünden ölmesi, bir şekilde hayatta kalanların biyoterörist olarak damgalanmalarına neden oluyor. Dünyanın büyük çoğunluğu gezegeni kurtaran Cole’u “Empire City Şeytanı” olarak tanıyor.

ABD’de ise olayların hemen ardından sınırsıza yakın yetkilerle donatılmış D.U.P. adında bir bakanlık kuruluyor. Bu kurumun sürekli gözetimi nedeniyle ABD’de hayat neredeyse sıkıyönetim haline gelmiş bulunuyor. Bu da içinde özgürlük veya sisteme karşı direnç taşıyan Delsin Rowe gibi bireylerin daha çok göze batmasına neden oluyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/11369340792.jpg

4. Oyun Nerede Geçiyor?

Hatırlarsanız, ilk iki inFamous gerçek dünyadan klonlanan şehirlerde geçiyordu: New York City – Empire City olmuş, New Orleans ise New Marais olarak karşımıza çıkmıştı. Bu kez mekanımız halis muhlis Seattle. Her ne kadar sokak sokak isabetli bir tasarım yapılmasa da, şehrin genel havası ilk iki oyunda olduğu gibi yansıtılıyor.

5. Ana karakter nasıl biri?

Delsin için tipik bir ergen desek yalan olmaz. İşin aslı, melankolik kişiliği ve ekmeğinin peşinde koşan yapısıyla Cole çok daha oturaklı bir karakterdi. Ancak Delsin henüz 24 yaşında. Bir grafiti sanatçısı olan Delsin, otoriteyle bir türlü barışmayan yıldızlarını sokaklardaki billboardları grafiti sanatının birer örneğine dönüştürerek sergiliyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/51369340688.jpg

Ne var ki hapishaneye conduit nakleden bir aracın, yaşadığı yere yakın bir noktada devrilmesi ile hem kendisinin, hem ağabeyinin hayatı çetin bir viraja giriyor. Oyun boyunca yaşanan olayların Delsin’in karakter gelişimindeki etkisini izlemek oldukça keyifli.

{pagebreak::inFamous Second Son Güçleri}

6. Hangi güçleri kontrol ediyoruz?

İlk oyunda olayımız elektrikti. İkinci oyunda seçtiğimiz karma yoluna göre buna ateş ve buz gibi seçenekler eklendi. inFamous: Second Son ise bize dumanı kontrol eden bir esas oğlan sunuyor. Duman deyince aklımızda ilk başta pek de güçlü imgeler oluşmuyor. Ancak anime benzeri uçuş-kaçışlar ve binanın havalandırma sistemi üzerinde yapılan anlık seyahatler, Delsin’in güçlerini oldukça faydalı kılıyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/21369340882.jpg

7. Sadece duman mı?

Aslında karakterimiz biraz Heroes dizindeki Peter Petrelli’yi anımsatıyor. Delsin sadece dumanı kontrol eden bir conduit değil. O, yakınında bulunan conduit’lerin gücünü emme yeteneğine sahip. Zaten duman yeteneğini de oyunun ilk dakikasında devrilen kamyondan (hayır, uykusunda değil) çıkan bir conduit ile etkileşime girmesi sonucunda ediniyor.

Oyun boyunca dumanın yanı sıra farklı tabiat kuvvetlerine de hükmetmeye hazırlıklı olun. Tabii tüm bunların yanında “emaneten” taşıdığınız ve alevle güçlendirebildiğiniz zinciriniz de sizi her an bir Hayalet Sürücü’ye dönüştürebilir!

{pagebreak::inFamous Çizgi Roman}

8. Oyun yine çizgi roman havasında mı?

İlk iki oyunda ara sahnelerin çizgi roman tadında hazırlanması, süper kahraman ve süper kötüler arasındaki mücadeleyi gayet iyi sergiliyordu. Ancak bu kez işler biraz daha farklı ve herkes grinin ayrı bir tonunda yer alıyor. Bu da çizgi roman havasından, sokak sanatına doğru bir kaymaya neden olmuş.

Otoriteye başkaldırışın simgesi olan grafiti, inFamous: Second Son genelinde alt temayı oluşturuyor. Esas oğlan Delsin de oyuna bir grafiti ile başlıyor. Ara sahnelerde ve oyunun menülerinde genel bir grafiti havası yer alıyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/51384279301.jpg

9. Peki ya grafikler?

inFamous: Second Son hakkında herkesin ortak görüş belirtebileceği tek şey; yeni nesil konsolların (daha ziyade PlayStation 4’ün) mevcut gücünü en iyi biçimde kullanan görsel kalitesidir. İlerleyen yıllarda, PS4 donanımı daha verimli biçimde kullanılmaya başlandığında hiç şüphesiz daha iyilerini göreceğiz. Ancak Second Son, şimdilik bir transistorun sağlayabileceği en iyi grafikleri sunuyor desek çok da yanlış olmaz.

http://static.shiftdelete.net/img/article_new/101385407021.jpg

10. Türkçe destek devam ediyor mu?

inFamous 2’de gördüğümüz Türkçe dil desteği Second Son’da kapsamlı biçimde sürüyor. Sadece menüler, video altyazıları ve karakter özellikleri değil, aynı zamanda seslendirmeler de tamamen Türkçeleştirilmiş durumda. Türkçe’ye çevrilmeyen belki de tek şey conduit olmuş. Zaten biz de yazıda bu sebeple Delsin’in özelliğini orijinal adıyla kullandık.

:: inFamous ile ilgili başka aklınıza gelen sorular var mı?