Odak noktası kişi ya da kurumlar arasındaki farklı türlerdeki etkileşimlerin internet kanalıyla sağlanması olarak özetlenebilen sosyal medya, çeşitli etkenler sonucunda günümüz yaşam formlarının en önemli gereklilikleri halini aldı. Yaşam formu kavramının tanımı, konu sosyal medya olduğunda sıradan bir hayat süren orta yaşlı br kimseden Avrupa Birliği üyesi bir devletin başbakanına; çok uluslu bir şirketten hobi odaklı bir vakıfa kadar uçsuz bucaksız bir sahayı kapyıyor.
Sosyal yaşama dair çok sayıdaki anekdotun belgelenmesi, kişisel ya da profesyonel portföyün dünyaya aktarılması, çok basit sosyal ihtiyaçlardan kurumsal tanımlamalara kadar sınırsız düzeyde faktörle ilişkili olarak büyük bir kitleyi peşinden sürüklüyor. Peki sosyal medya, gördüğü ilgiyle paralel olarak ne ölçüde genişlemiş duruma? Kaç milyon ya da milyar kullanıcıya hitap ediyor? Gelecekte sosyal ağlara dair ne gibi gelişmeler bizleri bekliyor?
Twitter ve Facebook
Twitter ve Facebook, sahip oldukları popülariteyle sosyal medya kavramının en önemli maddeleri durumundalar. Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre dünyanın en büyük “mikro-blog” sitesi Twitter’ın kayıtlı kullanıcı sayısı 232 milyonu aşmış durumda. Ancak Twitter‘ın Google+ ve LinkedIn‘den daha az kullanıcıya sahip olduğunu belirtelim. Facebook ise sosyal ağlar konusunda rakipsiz şekilde tercih edilmekte; şirketin 1.2 milyar kişi tarafından açılmış hesaba sahip olduğu resmi olarak açıklandı.
{pagebreak:::: 2}
Google+
Google+‘ın kullanıcı sayısı 342 milyon seviyesinde ve Facebook‘un ardından en çok kullanılan sosyal ağ platformu konumunda yer alıyor. Gerek sürekli geliştirilen algoritması gerekse sunduğu olanaklarla büyüyen sosyal ağın gördüğü ilginin kaynağında ise arkasında Google gibi büyük bir gücün yatması geliyor.
LinkedIn, profesyonellerin yoğun ilgisi altında ve bu alandaki en önemli platform olarak öne çıkıyor. İşe alım süreçleri sırasında adayların bilgilerine erişimde önemli bir rol üstlenen LinkedIn’in kullanım grafiği de bu sayede mutlak bir gereklilik şeklinde gelişimini devam ettiriyor. 238 milyon kullanıcıya sahip sosyal ağın gelirleri de aralıksız olarak yükseliyor.
YouTube
“Brodcast Yourself”, kendini yayınla sloganıyla yola çıkan YouTube ise, dünya genelindeki en büyük video paylaşım platformu durumunda. YouTube’a 1 dakika içinde ortalama 100 saatlik video yüklenmesi gerçekleşiyor. Site, ayda 2 milyar ziyaretçi tarafından tıklanıyor. YouTube‘un medya gücü ve gördüğü ilgi müzik, TV gibi medya araçları tarafından yüksek öneme tabii olması sonucunu ortaya çıkarıyor.
Instagram ve diğerleri
Ağustos ayında yayınlanan bir araştırma sonucuna göre günde 7.3 milyon kez ziyaret edilen Instagram, popülaritesi her geçen gün artırmaya devam ediyor. Gücünü görsel verilerin paylaşımından alan platform, mobil olarak en fazla tıklanan sosyal ağlar sıralamasında Facebook‘un ardından ikinci sırada yer alıyor. Twitter‘ı yarım milyon seviyesinde geçmiş durumda.
Yaklaşık 15 milyon kullanıcıya sahip Pinterest, fotoğraf paylaşımında öne çıkan bir diğer sosyal ağ durumunda. Müzik odaklı sosyal ağlarda popülaritesini hızla artırıyor. Flickr günümüzde 26 milyon seviyesinde kullanıcıya sahip durumda. Diğer yandan Photobucket’da Flickr’ı küçük bir farkla geçmiş durumda. Photobucket’ın kullanıcı sayısı 26.4 milyon.
Sosyal ağların gördüğü ilginin gittikçe artan mobil kullanım trendleri, globalleşme ve sosyal medyanın sunduğu birbirinden ilginç yeteneklerle kullanıcıyı cezbetme şeklindeki yapısal özellikleri gelecekte de bu sosyal platformları büyütmeye devam edeceğe benziyor.
Gelecekte neler olacak? Cevabı sonraki sayfada…
{pagebreak:::: 3}
Gelecekte neler olacak?
1- Kullanıcı sayısı düşük ivmede artmaya devam edecek
1.2 milyar kullanıcı sayısıyla Facebook, 342 milyon kullanıcıyla Google+, 238 milyon kullanıcısıyla LinkedIn, 232 milyon kullanıcısıyla Twitter sosyal medyanın ilk 4 sırasında yer alıyor. Sosyaal ağların kullanıcı sayılarında kullanıcı profillerindeki artış sansasyonel şekillerde artış eğilimi sergilemiyor. Örneğin Facebook’un son bir yılda yüzde 18 seviyesinde artış gösterdiği görülüyor. Daha kompakt sosyal ağların ise yükselme eğiliminde daha yüksek ivmeler sergimesi olası.
2- Haber takibi sosyal medya üzerinden gerçekleşecek
Facebook kullanıcıların yüzde 30’unun gündeme ilişkin haberleri doğrudan Facebook üzerinden, yüzde 8’inin ise Twitter’dan öğrendiğinin ortaya çıktığı bir araştırma sonucunda ortaya çıktı. Facebook‘da haberlerin yüzde 64 oranında mobil olarak okunduğu, Twitter da ise bu rakamın yüzde 85 seviyesinde olduğu açıklandı. Sosyal medyanın bilgilendirici rolünün ilerleyen yıllarda katlanarak artmasına kesin gözüyle bakılıyor.
3- Kullanım daha fazla mobil hal alacak
Sosyal medya ve mobil cihazlar arasındaki ilişki her gün daha fazla gelişiyor. Örneğin Facebook‘a ziyaret trafiğinin yüzde 49 oranında mobil cihazlar üzerinden gerçekleşiyor. Sosyal medyanın ağırlıklı olarak mobil cihazlar üzerinden gelişimi, sosyal ağ platformları için de daha yoğun şekilde mobil kökenli gelirleri yükseltecek.
{pagebreak:::: 4}
4- Şirketler, sosyal medyaya daha fazla ağırlık verecek
232 milyon kullanıcıya ulaşan Twitter‘ın marka bilinirliğine yüksek katkısı şüphe götürmez bir gerçek. Dünya üzerindeki belirli bir standardı elinde bulunduran markaların tamamı(resmi rakamlara göre yüzde 89’u) mutlaka bir ya da daha fazla Twitter hesabına sahip. Rakamın yüzde 99’lar seviyesine ulaşması yakın zaman içinde gerçekleşecek. Yani artık şirketler, sosyal medyayı adeta bir tür birim olarak ele alma eğilimini daha da uç noktalara ulaştıracaklar.
5- Müşteri hizmetleri daha sosyal olacak
Eskiden bir ürün ya da hizmetle ilgili öneri, şikayet ya da yardım talebinde bulunmak istendiğinde çağrı merkezleri devreye girerdi. Tüketiciler, çağrı merkezi numaraları üzerinden firma ya da kuruluşun kapısını çalardı, günümüzde ise artık sosyal medya üzerinden talepler dile getiriliyor.
Socialbakers tarafından yayınlanan bir araştırma sonucuna göre markaların seçkin markaların yüzde 85’i Facebook ve yüzde 89’u Twitter üzerinde müşterilerini “dinliyor”, onların sorunlarını çözümlerle karşılıyor. Telekom, perakende ve elektronik sektörüne dair şirketler, müşterilerinden gelen sorunların yüzde 39’unu sosyal medya üzerinden çözüyor. Sosyal medya ile çözülen sorunlar müşterilerin marka bağımlılığına, sevgisine pozitif katkı sağlıyor. Sosyal medya, hemen her alanda olduğu gibi şirketler için de önemini artırmaya devam ediyor.
Gelir düzeyleri
ABD’de Twitter kullanıcılarının yüzde 17’si yıllık 30 bin doların altında gelire sahip, yüzde 35’i 30-75 bin dolar arası gelir elde ederken yüzde 48’i ise 75 bin doların üzerinde yıllık gelir elde ediyor. Facebook için ise gelir düzeyi şöyle; yüzde 22, 30bin dolar altı; yüzde 37, 30-75 bin dolar arası ve yüzde 41, 75 bin dolardan fazla.
Twitter’da en fazla takipçiye sahip hesap kime ait?
Sosyal medyanın yadsınamaz gücü, şüphesiz söz konusu Twitter olduğunda en yüksek noktalarda yaşanıyor. A’dan Z’ye tüm ünlülerin yer aldığı Twitter için takipçi sayısı da önemli bir konu durumunda. Kimin daha fazla takipçisi var? Bu sorunun yanıtı ise global anlamda çok uç boyutlarda bir rekabetin temel unsuru olarak dikkat çekiyor.
Twitter‘da uzun zamandır en fazla takipçiye sahip kişi Amerikan pop müzik şarkıcısı Justin Bieber’dı. Ancak gençlerin sevgilisi olan Bieber, Twitter’ın en ünlü şahsiyeti konumunu artık kaybetmiş durumda. Twitter’da 5 Kasım 2013 itibari ile 46 milyon 525 bin takipçiye sahip Amerikan pop müzik sanatçısı Katy Perry; Twitter’da en fazla takipçiye sahip yeni isim durumunda. Justin Bieber ise 46 milyon 504 bin takipçiyle Perry’i yakından takip ediyor.
:: Sosyal medyanın geleceği sizce nasıl olacak?
botlar temizlenmezse özellikle twitterdan gelecek pek parlak değil.
önümüzdeki bikaç yıl içinde türkiye’nin nüfus sayısını geçecek takipçi sayıları ama yarısından çoğu sahte 😉
Sosyal medya işini büyük şirketlerde dahil olmak üzere bütün şirketler çok sevdi. Hem reklamlar “bedavaya” milyonlara ulaşıyor, hem insanların gerçekte ne düşündükleri ortaya çıkıyor böylece ona göre hareket ediliyor. Yani sanal dünya deniliyor ama bence insanlar orda daha gerçekler. Aslında ne düşündüklerini orada daha kolay ifade edebiliyorlar. Yani işin kısası gelecekte daha fazla sanal olucaz. Ama bi yanıylada daha fazla gerçek.