2011 yılının üçüncü çeyreğinde Motorola ile anlaşan Google, 2012’nin ilk aylarında satın alma işlemlerinin onaylanmasıyla beraber, Motorola’nın yeni sahibi oldu.

12.5 milyar dolara imzalanan anlaşma sonrasında Motorola, tamamen Google’ın oldu.

Motorola, Google’a elindeki patentleriyle beraber, rakiplerine karşı büyük bir koz. Böylece Google, hem ABD’li gelişmiş bir telefon üreticisini satın almış, hem de mobil alandaki pek çok patentin de sahibi olmuş oldu.

2012 yılının başında 14.600 adet onaylanmış, 6700 adet onay bekleyen patent başvurusu olan Motorola, tüm bu artılarıyla Google’a geldi.

Yenilenen Motorola, pek çok çalışanıyla yollarını ayırdı 

2012’nin yaz aylarında yaklaşık 4000 çalışanıyla yollarını ayıran Motorola, Google’ın yeni kemer sıkma politikasıyla da tanışmış oldu.

2012 sonunda 11.113 çalışanı olduğunu açıklayan Motorola, Google tarafından tekrar olarak yüzde 20 seviyesinde küçültüldü. Bu küçültme işleminden sonra, yaklaşık 1200 kişiyle yolların ayrıldığı açıklandı.

Motorola Home satıdı, elde sadece Motorola Mobility kaldı

Google’ın sadece kendi işine yarayacak Motorola birimlerini elinde tutması gerekiyordu. Geri kalan birimleri satmanın vakti gelmişti. Esasında kötü kazançlar elde etmeyen Motorola Home, 2.35 milyar dolara Arris’e satıldı.

Motorola Home, 2012 yılında 3.4 milyar dolar gelir elde ettiğini açıklamıştı. Fakat net gelir ile ilgili bir bilgi yok.

Elde kalan Motorola Mobility’e de müdahale etmeye devam eden Google, oldukça fazla model çıkartan Motorola’ya, az ve öz model çıkartması için telkinde bulundu. Az modelin çıkması için de gizli kapılar ardında kota koydu.

Uzun bir süre sessizliğe bürünen firma, sessizliğini Moto X ile bozdu. 

Karşımızda Moto X

Google’ın 1 Ağustos’ta düzenlediği etkinlikle tanıtılan Moto X, dikkat çekici özelliklerle geliyor. Ürünün tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.

Made in USA

Akıllı telefonların ve pek çok ürünün arkasında Made in PRC ya da China yazısını görmeye o kadar alıştık ki; Almanya, Japonya ya da ABD gibi büyük teknoloji lokomotifi ülkelerin üretimi cihazlar mumla aranır oldu.

Google‘ın satın aldığı Motorola, Moto X‘i tamamen ABD‘de tasarladı ve üretti. Cihazın yazılımı da ABD merkezli Google tarafından sağlanıyor. Yani Moto X için tam bir Amerikan diyebiliriz.

{pagebreak::2}

PenTile dizilimi olmayan, RGB altpiksel tasarımlı AMOLED ekran 

Samsung‘un Galaxy S2 modelinde kullandığı Super AMOLED Plus ekranlar hariç tüm Samsung üretimi AMOLED ekranların, PenTile altpiksel dizilimine sahip olduğunu biliyoruz.

RG-GB şeklinde bir dizilime sahip olan PenTile tabanlı AMOLED ekranlar, piksel keskinliğine negatif etki yaratıyor. 

Motorola‘nın Moto X‘te kullandığı 4.7 inçlik AMOLED ekran, RGB altpiksel tasarımına sahip olacak. Yani TFT ve IPS ekranlardaki gibi, PPI değerleriyle benzer bir piksel yoğunluğu göreceğiz.

4.7 inç ekranda 720p çözünürlüğü tercih eden Motorola, Moto X‘te 316 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Full HD ekranlar gibi donanımı zorlamayan 720p çözünürlük, performans açısından iyi bir seçim gibi gözüküyor.

Qualcomm ve Motorola’nın ortak çalışması: X8

Motorola, Moto X modelinde 8 çekirdekli bir sistem kullanıyor. Bu sistem esasında çift çekirdekli Snapdragon S4 Pro işlemcisi ve Motorola‘nın geliştirdiği iki ayrı işlemci çekirdeğinden oluşuyor.

1.7 GHz hızında çalışan Krait 200 tabanlı çift çekirdek, 4 adet Adreno 320 GPU çekirdeği ve 2 adet Motorola tarafından geliştirilen özel çekirdeklerden oluşan 8 çekirdekli sistem, kullanıcılara yeni bir deneyim vaat ediyor.

Motorola‘nın ARM tabanlı olmayan iki çekirdeğinden bir tanesi, sürekli olarak mikrofondan gelen sesleri algılamayla meşgul oluyor. Böylece Google Voice başta olmak üzere sesli tüm hizmetleri kullanırken, bir tuşa basmanıza gerek kalmayacak. 

Motorola‘ya göre batarya ömrüne negatif etki yaratmayacak olan bu teknolojiye ek olarak, özel çekirdeklerden bir tanesi de sürekli olarak veri işleyecek. 

Clear Pixel kamera

Saniyede 30 kare hızda Full HD video kaydı yapabilecek olan Moto X, fotoğraf çekimlerini de 10 Megapiksel çözünürlüğünde yapacak.

Clear Piksel teknolojisini kullanacak olan Moto X’in piksel boyutlarında da gelişme bulunuyor. 13 Megapiksel kameralı Galaxy S4′ün piksel başına düşen büyüklüğü 1.1 μm (μm=mikrometre), Moto X‘te piksel başına düşen genişlik 1.4 μm. HTC‘nin One modelinde kullandığı Ultrapixel kameradaki piksel başına düşen genişlik ise 2μm.

4 pikselin birbirleriyle etkileşim içerisinde olup, gren (noise) oranını azaltacak olan Clear Piksel teknolojisi ve geliştirilmiş piksel genişliği ve yüksek çözünürlüğü ile etkili fotoğraf deneyimi yaşatacağı söylenen Moto X, düşük ışıkta yüzde 75 daha fazla ışığı kadraja alabiliyor.

Diğer özellikler neler?

2 Megapiksel çözünürlüğünde ön kameraya sahip olan Moto X, 2 GB RAM, 16 ve 32 GB dahili hafıza (microSD desteği yok), 2200 mAh batarya, AC destekli yeni nesil WiFi, NFC, Bluetooth 4.0, GPS gibi özelliklere ek olarak, Google’ın referans Android 4.2.2 Jelly Bean işletim sistemi ve Motorola’nın ufak oynamaları bulunuyor.

Özelleştirilebilen özellikler

Motorola‘nın kullanıcılara bir diğer sunduğu yenilik, Moto X‘i özelleştirebilmeleri.

Cihazı satın alırken 2 farklı ön renk, 18 farklı arka renk, arka kapağa metin ya da desen işletme ve açılış ekranı (boot screen) sırasında istedikleri mesajı ya da görseli ekletme gibi imkanlar sunuluyor.

Şimdilik kontratlı olarak ABD’de satılacak

Motorola‘nın yeni akıllısı Moto X, şimdilik sadece ABD‘de satışa duyuruldu. ABD‘nin en büyük 5 operatörü tarafından aynı anda kontratlı olarak 200 Dolara satışa sunulacak olan Moto X‘in, kontratsız olarak önümüzdeki dönemde Google Play Store’da satışa sunulması bekleniyor. Ürünün de kontratsız fiyatı 570 Dolar seviyesinde olacak.

:: Google ile Motorola ortaklığı, gelecekte bizlere neler getirir?