LTE, nam-ı diğer 4G ülkemiz için çok da gerekli olmayabilecek bir teknoloji. Operatörler arasında farklılık gösterdiği belirtilse de 3G ağlarımız hız anlamında dünyanın diğer ülkelerindeki 3G ağları geride bırakabilecek güçte. Hatta bazı noktalarda 4G’den de iyi sonuçlar verdiğini reklamlarda işitmişsinizdir.
Bunun sebebi ise malumunuz 3G’ye dünyanın geri kalanından çok sonra geçmiş olmamızda gizli. En gelişmiş 3G ağlardan birine sahip olan ülkemiz telekomünikasyon anlamında yıllar öncesinde yaşadığı bir dezavantajı avantaja çevirmeyi başardı.
2013 öngörüleri
Deloitte ise artık geleneksel hale gelmiş öngörülerinden 2013’e dair olanını paylaştı. Şirket ve hükümetlerin, önemli teknolojik gelişmeler çerçevesinde oluşan tartışma ve gelişmeler için almaları gereken aksiyonlara ilişkin öngörülerini bir arada topladığı raporunun 12’ncisinde bilgisayar ve cep telefonu kullanımı, mobil reklamcılığın değişimi ve hesap güvenliği gibi konularda görüşlere yer veriliyor.
Birçok pazarda güç kazanacak teknolojilerden biri olması beklenen LTE, 2013 yılı içerisinde gelirini 3’e katlayarak 200 milyon dolara çıkarması ve toplam internet servis sağlayıcı gelirlerinde %10’luk dilimi oluşturması bekleniyor.
LTE kullanımını ‘devrimci’den ziyade ‘evrimci’ olarak tanımlayan raporda, 3G’den LTE’ye geçişin, e-postadan sosyal ağlara ve diğer aplikasyonlara kadar daha iyi performans sağlayacağı belirtiliyor. Ancak Türkiye’de 2013’ün 4G yılı olması şüpheli.
Zira 4G ağlarla ilgili söylentiler ortalıkta dolaşmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım bu konuda çıkılacak yeni bir bant ihalesinde gerekli gelirin mevcut 3G ağların gücü nedeniyle fark etmiş olmalı ki 4G için henüz erken olduğunu belirterek bu konudaki söylentilerin önünü kesti. Bana göre açıklaması son derece yerinde bir müdahaleydi.
{pagebreak::iki}
1 milyar akıllı telefon
Raporda dikkat çekici bir şekilde 2013 yılında bir milyar akıllı telefonun piyasaya sürüleceği ifade ediliyor. Bu başka bir konuyu da tetikliyor. Mobil reklamcılık akıllı telefonlarla zaten yeni bir noktadaydı ama şimdi daha da güçlü örnekler göreceğiz.
Tabletler ile akıllı telefonların sayılarının inanılmaz derecede artması nedeniyle belli ki her iki alana özel reklamlar geliştirilecek.
Ayrıca yapılan çalışmada web üzerinde belirlenen şifrelerin %90’dan fazlasının ise hacklenmeye çok müsait olduğu da vurgulanıyor. Bu güvenlik açısından düşünüldüğünde inanılmaz bir zafiyet. Bu açıkça güvenlik konusunda biz yayıncıların daha fazla uğraş vermesi gerektiğini gösteren bir sonuç.
Mobil gelirleri artacak
Rapora göre 2013 yılında, akıllı telefonların satışından elde edilecek gelir 4,9 milyar dolar iken, sadece tablet reklamlarından elde edilecek gelir 3,4 milyar dolar olacak. Öte yandan bu geliri ürün bazında incelediğimizde ise, tablet başına reklam gelirini 7 dolar iken, akıllı telefonda bu rakamın 0,60 dolara düşeceği öngörülüyor.
Deloitte’un “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2013” başlıklı raporunun İngilizcesine, bu adresden ulaşmak mümkün.
Raporda dikkat çeken öngörülerden bir diğeri ise mevcut HD yayından 4 kat daha kaliteli yayın kapasitesine sahip 4K TV’ler. Yayını ise 2013’te yapılmayacak olan 4K TV’lerin ilk örneklerine rastlayabileceğiz.
Bakalım 2013’te bu öngörülerin hangilerini ülkemizde baskın olarak görebileceğiz.
:: Hazırlanan rapor hakkında ne düşünüyorsunuz?
Benim kullandığım gsm operatörlerü için 3G sanırım 3.sn görünüp kaybolan bir metinden ibaret.
şehirlerde harika ama köylerede gelse 3 g
bu ülkenin 4g’ye ihtiyacı kalmaz
ama kesinlikle özellikle doğu köylerine gelmeli
Haha Bu TÜrkiyede olamayacak ÇÜNKÜ 4G yokkkkkkk
Biz dünyalı olmadığımız için sıkıntı yok.3gnin bile doğru düzgün çekmediği,turkcellin merkezinin tam karşısında bile 3gnin çekmediği (mum dibine ışık vermez lafını boşa çıkarmıyorlar) saçma sapan bir ülkeciğiz işte
Çanakkale’de çoğu yerde 3g bile çekmiyor siz 4g diyorsunuz ya 🙂
17:38 ‘e ^g 3 sn gorunup HSPA ya geciyordur gosterge. yani 3g dustu sanıyorsun ama aslında tam tersi. Sorun yok yani