Havacılık

    Türk İHA’larına Kanadalı şirketten motor ambargosu!

    Kanadalı motor üreticisi Bombardier Recreational Products (BRP) firması Türkiye'ye İHA motoru ambargosu uyguladıklarını açıkladı.

    Kanada, Suriye operasyonları nedeniyle ülkemizde Ekim 2019 tarihinden beri ambargo uyguluyor. Kanadalı Bombardier Recreational Products (BRP) firması Türkiye’ye İHA motoru ambargosu uyguladıklarını açıkladı.

    Kanadalı şirketten Türkiye’ye İHA motoru ambargosu

    Euronews haberine göre BRP firması kullanımı belirsiz olan ülkelere ihracatı askıya aldıklarını duyurdu. Azerbaydan ve Ermenistan arasında yaşanan olaylarda Bayraktar TB2 modelinin kullanıldığı iddia edilmişti. Bu iddialar sonrasında Kanada hükümeti Türkiye’yi ihracat kısıtlama konusunda uyardı.

    Kanadalı şirketten Türkiye'ye İHA motoru ambargosu

    Firma yetkilileri Avusturya’da yer alan Rotax adlı firmanın kendilerine fason üretim yaptığını ve Rotax tarafından üretilen motorların Bayraktar TB2 modelinde kullanıldığını geçen hafta öğrendiklerini açıkladı. Buna ilişkin kararlarının net olduğunu belirten yetkililer, üretilen motorların sadece sivil kullanım için sertifikalı olduğunun altını çizdi.

    Başkan yardımcısı Martin Langelier, ” Sivil amaç ile üretmiş olduğumuz parçaların son zamanlarda askeri alanlarda kullanıldığını öğrendik. Konu ile ilgili soruşturma başlattık ve bu süreçte parçalarımızı nerede kullandığı belirlenemeyen ülkelere satışlarımızı durduracağız. Fason üreticimiz olan Rotax tarafından üretilen motorlar sadece sivil kullanım için serifikalandırılmıştır. ” ifadelerini kullandı.

    Kanada’dan askeri amaçlı ithalat yapabilmek için özel izin alınması gerekiyor. Ancak ülkelerin ihracat yönetmelikleri farklı olduğu için Avusturya’dan yapılan ithalat herhangi bir izin gerektirmiyor.

    Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gabriele Juen de, ” Kullanım amacına göre drone için alınması gereken izinler Avrupa Birliği Kontrol Listesi içerisinde Kanada’dan farklı şekilde ele alınıyor. Bu sebepten dolayı askeri amaçla kullanım için Avusturya’dan herhangi bir izin alınmasına gerek yok. ” dedi.

    Ülkemizde TEI tarafından geliştirilen Sıralı 4 Silindir 172 beygir PD170 kodlu motorların yerli İHA’larda kullanılması planlanıyor.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    16 Yorum

    1. Anonim

      Çok geç kanadalı…

    2. Recep ALİ

      İyi olmuş kendi motorumuzu yaparız.

    3. Teknoloji Dostu

      Bütün icatlar, buluşlar, keşifler ihtiyaçtan doğmuştur. Vermesinler 20 yıldır siyasi ve teknolojik öz güven ile bunuda yaparık Allah’ ın izniyle.

    4. Anonim

      İHA lar hani yerli ve milliydi 🙂 Yerli üretim diye diye ortalığı inlettiniz. Hayatınız yalan.

    5. Teknoloji Dostu

      aynı motoru birçok silahlı iha kullanıyor. mesele askeri amaçla kullanılması değil. tamamen toto yangını

    6. Anonim

      yerli milli değil miydi?

    7. Anonim

      TEİ zaten bir motor üretmişti ve TUSAŞ’a teslim etmişti yani istesek üretime başlanacak motor elimizde var yani vermezlerse vermesinler sıkınıtı yok

    8. Anonim

      bu çakallardan alınmasın, yanında UKRAYNA var

    9. Teknoloji Dostu

      Hani bunlar yüzde yüz yerliydiler! Bu ülkede bir tane dürüst insan yok mu? Neden bu haklı kandırıyorlar?

    10. Teknoloji Dostu

      Kötü komşu kiracıyı ev sahibi yapar

    11. Anonim

      Lafa bak siviller için üretilmiş askeri hareket için değilmiş. Sivil ne alaka. Uçurtma gibi boş boş havada mı uçuracaktık

    12. Anonim

      lisans diye bir şeyler vardır uluslararası kurallara göre bu kurallara uyulmadığı taktirde ülkelere ağır yaptırıplar yapılabileceğini bilmeyenler sallıyorda sallıyor motor yapabiliyoruzda neden yapmıyoruzda hazırını alıyoruz oldu adamı kopyala git aynı motoro yap

    13. Anonim

      TEI’nin motoru tb2 için büyük arkadaşlar, ANKA’daki motoru takarız demekle olmuyor o iş bilginize.

      1. Teknoloji Dostu

        Noldu ya bilgilendin mi 🤦‍♂️

    14. Anonim

      Şu durumda kendileri kaybeder

    15. Teknoloji Dostu

      Bazılarının zoruna gitmiş yerli ve milli ihalar için, madem çok biliyorsunuz o eleştiri yapanlar siz bir kibrit çöpü üretin

    Diğer yorumları gör (15) Yorum Yap

    Yorum Yaz