Google‘ın mobil işletim sistemi Android, Linux tabanlı olmasına rağmen, Linux çekirdeği üzerinde Dalvik Java sanal makinesini çalıştırıyor. Android için geliştirilen tüm yazılımlar neredeyse Java kodunu kullanıyor. Zaten temel seviyede uygulama geliştirmek için Eclipse gibi Java derleyiciler kullanılıyor.
Java platformunun sahibi Oracle ise bu kadar yoğun Java kullanımı ile popüler olan Android‘e bilendi ve Google‘a dava açtı. Dava uzun süredir görülüyor ve iş CEO‘ların ifadeye çağırılmasına çıkacak kadar büyüdü.
Android‘in Java patentlerini ihlal ettiği iddialarıyla ilgili olarak Oracle ile Google arasında herhangi bir uzlaşmaya varılamadı. Uzlaşma olmayınca uzayan davanın son aşamasına yani karar aşamasına geçilmiş durumda.
Jüri, dava ile ilgili ilk defa kısmi kararını açıkladı. Açıklanan karar Oracle‘ı tam olarak memnun etmese de dava sürecinde elini güçlendirdi.
Açıklanan karara göre Google, Oracle’a ait patentli bir yazılımı bilerek ve isteyerek çaldığı ortaya çıkıyor. Fakat bu noktada Google‘ın adil kullanım iddiası devreye giriyor. Bu yüzden jüri üyeleri Google‘ın adil kullanım iddiasına bir karar veremediler.
Google‘ın adil kullanım iddiası kabul edilirse, Google‘ın Oracle‘a vereceği tazminat 150.000 dolar ile 200.000 dolar arasında olacak. Fakat bu iddia kabul edilmezse, Google 1 milyar dolarlık tazminat ile başbaşa kalacak.
Adil kullanım, toplumun yararı söz konusu olduğunda, telif hakkı yasalarının bir miktar esnetilmesine imkan veren bir tanım.
Google‘ın Android ile açık kaynak kodlu bir yazılım hazırladığı ve çok geniş kitlelere hitap ettiğini düşünürsek, toplum yararı kararı çıkabilir. Ama Google‘ın AdMob üzerinden reklamlar ile kazandığı paraları düşünürsek de adil kullanım ne kadar gerçekçi tartışılır. İşte mahkeme de sanırsam bu ikilemi yaşıyor.
Mahkeme çalışmalarına 1 hafta ara verdiğini açıkladı. Önümüzdeki hafta çalışmalarına tekrar başlayacak olan mahkeme, ikinci oturumda Oracle’ın başka patent ihlallerini görüşecek. Daha sonra ise Google’ın vereceği tazminat konusunda karar alınacak.
:: Google davayı kaybederse Android platformunun geleceği ne olur?
Hmmm. Mahkeme ikilemde kaldığına göre denebilecek tek bir şey var. "İyi olan kazansın"
Adil kullanımımı kalmış bu işin sen git adamın kodunu kullan ve dolaylı yoldan para kazan. yok öyle üç kuruşa beş köfte ; bilmeyen de google ı hayır baba zannedecek.
android platformu olusturulmaya baslandiginda oracle, Sun Microsystems adli sirketi satin almamisti ve bu kodlar o sirkete ait.
yani bana gore google sucsuzdur buyuk oranda
Bence bu olay ile Google’a haksızlık yapılıyor. Sebebini de yazayım. Google’ın hatalı olmasının sebebi zamanında Java, Sun’ın elindeyken Java’nın kullanımı için yazılı izin almamış olması. Büyük ihtimalle de Sun’ın Oracle gibi bir firmaya satılacağını kestiremediler. Önüne gelen, Google bu işten para kazanıyor, hakkını versin demeyi biliyor ama Sun’ın eski yöneticileri ile yapılan görüşmelerde adamların "Biz Java’nın yayılması için elimizden geleni yaptık. Google’a da bu sebeple kullanım izni verdik. Oracle yöneticilerininse bizimle yaptıkları görüşmelerde Google’ın yazılı anlaşması olmadığını duydukları anda gözlerinin içi parladı" tarzında açıklamaları da mevcut. Sun varolduğu müddetçe açık kaynağa önem vermiş ve desteklemiş bir firmaydı. Ne zaman ki Oracle’ın eline geçti sorunlar baş gösterdi. Bu sadece Java’da da değil. Sun’ın diğer yoğun kullanılan ve eskiden bedava olan hizmetlerinden de (OpenOffice ve özellikle web sitelerinde kullanılan adını hatırlamadığım bir programı bilenler bilir) pay çıkarmaya çalışıyorlar. Ve evet Google hatalıdır ama suçludur demek zordur. Oracle ise nasıl bir firma olduğunu kanıtlamıştır.
eclipse bir derleyeci degildir ide’dir yani kod yazmaniza olanak saglayan editor. java kodunu java compiler derler.
Dünya yaratılır > Adem yaratılır > Bir kara parçası oluşturulur.Burası Güney kalifornia’daki San Francisco vadisinin bir parçası olan San Jose yani Silikon vadisidir.>Bu Silikon Vadisinde geleceğin şirketleri doğacaktır" Intel, Google, HP, Maxtor, Apple, Microsoft, Oracle, Nvidia, ATi, Facebook, Mozilla ,SuN sayılabilir.>ibm kurulur 1911 >Sun kurulur 1888 >Ve ibm yanılır>yepyeni bir Database gelistirmek isteyen ibm projeye 5 kisi ile baslar, milyon dolarlar harcanir , yillar gecer ama bir turlu proje bitmez, projeye son verirken bu 5 kisiyide kovar, bu 5 kisinde o kucuk sorunu asarak kendi firmalarini kurarlar, su anda en guvenilir gibi gorunen Database lerden birisidir.bu Oracle’dır.>ileride Java’nın sahibi olacak hoş olmayan şirkettir>SuN buluş makinası şirket;İntelden 7 yıl önce 64bit pc çıkarır bu sparc’tır; Unix sistemli> system v’li solaris işletim sistemini çıkarır >, nfs, nis Bir sürü Teknoloji..>ve Java doğar 1995’tir. > bir rivayete göre java’yı kodlayan elemanların içtikleri kahve java adası’ndan geldiğinden, programın ismi java kalmış. > Günlük hayatta buzdolabından cep telefona ,şofbenden otomobile desktop pc’den 32 cpu’lu enterprise server’lara kadar bir sürü yerde kullanilan muhteşem programlama dilidir bu.>Oracle SuN’ı satın alır javada gider elden openoffice gibi>Bir kahraman çıkaçaktır >Google; Dünyanın kutarıcısı olduğu farzedilir ama o kadarda saf değildir.>Zengin Olmanın yolunun Özgürlüğü paylaşmak olduğunun farkındadır.>Ancak o kadar şuçlu değildir> ve 300 bin’le kapanacaktır bu dava>Oracle Google’a ,Google Oracle’a Muhtaçtır.;)
ethem gibi işin aslını bilmeden yorum yapanlara gülüyorum, blacksoul’un yazısı çok açıklayıcı olmuş, keşke zamanında google bunu satın alsaydı bence tek hatası bu, ortada çalınan. bir şey yok ,
jüri üyeleri türkiye’ye gelsin, adil kullanım dersi verelim.