Çin’in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmaları Türkiye’de Ekim ayında başlamıştı. Aşının etkinlik oranı yüzde 83,5 çıktı. Hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100.

Sağlık Bakanlığı, COVID-19’la mücadelede, güvenilirlik ve etkinliğinden emin olunan bir aşının vatandaşlara uygulanması için hızla harekete geçmiş, Türkiye, Çin menşeli Sinovac firmasının ürettiği Coronavac aşısının klinik çalışmalarında yer almıştı.

Dünya kirlilik oranında şok gelişme

Dünya kirlilik oranında şok gelişme

Küresel CO2 emisyonları pandeminin neden olduğu kısıtlamaların gevşemesiyle birlikte yeniden yükseldi. Uluslararası Enerji Ajansı sıfır emisyonun önemine dikkat çekti.

Sinovac aşısının Faz-3 etkinlik oranı yüzde 83.5

Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan basın toplantısında Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova açıklamalarda bulundu.

14 Eylül’de başlatılan Faz-3 klinik çalışmalarına ilişkin hazırlanan rapor verilerine göre çalışma kapsamında 10 bin 250 kişiye aşı ve plasebo (boş aşı) uygulandı. Test sonuçlarına göre aşının etkinlik oranı yüzde 83.5 olarak tespit edildi. Hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak açıklandı.

sinovac faz-3

Araştırma sürecinde hem aşı hem de boş aşı uygulanan insanlarda ölüm vakalarına rastlanmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sinovac aşısının ilk ara sonuçlarında etkinliğin yüzde 91.23 olduğunu duyurmuştu.

Sivonav aşısında en çok görülen yan etkiler

Çin aşısı Sinovac’ta en çok görülen yan etkiler; yüzde 9,8 yorgunluk, yüzde 7,6 baş ağrısı, yüzde 3,8 kas ağrısı, yüzde 2,5 ateş, yüzde 2,4 titreme, lokal yan etkilerde en sık görülen enjeksiyon yerinde ağrı yüzde 1,6 olarak açıklandı.