Microsoft, Windows Mobile işletim sistemi ile uzun zamandır PDA‘larda kullanılıyordu. Fakat gelişen iOS ve Android‘e karşı tamamen baştan tasarlanan Windows Phone işletim sistemi tasarlandı.

Windows Phone hız bakımından oldukça stabil ve başarılı bir işletim sistemi oldu. Metro arayüzünün kullanıldığı işletim sistemine Nokia, HTC, Samsung, LG gibi dev firmalar model çıkarıyorlar ve hatrı sayılır satış rakamlarına ulaşılıyor.

Fakat Windows Phone‘un büyük eksiklikleri vardı. Windows Phone Mango, 500’den fazla eklenti ile bunların çoğunu aştı fakat hala eksik yanları var.

Özellikle dil desteği başta olmak üzere Windows Phone, çok kısıtlamalar ile gelen bir işletim sistemi. O yüzden sabit donanımlı akıllı telefonlar hep karşımıza çıkıyor. Daha çift çekirdek desteği bile bulunmuyor.

Windows Phone 8‘in detayları belli oldu. Sizler için kalkan kısıtlamaları, eklenen özellikleri ve yenilikleri bir araya topladık. Bakalım Windows Phone 8 nasıl olacak?

{pagebreak::2}

Windows Phone Apollo olarak da bilinen Windows Phone 8‘deki gelişmeleri başlıklar altında toparlıyoruz. Bakalım neler var neler yok?

Donanımsal Değişiklikler :

Microsoft‘un Windows Phone için koyduğu teknik özellik sınırlandırmaları, Android ve iOS cihazların gerisinde kalıyor. Artık 4 çekirdekli telefonların arifesinde, tek çekirdekli ve Adreno 205 GPU‘lu Qualcomm işlemciler ile bu platform buraya kadar gelebiliyor. Yeni çıkan yoğun 3D grafiklere sahip oyunlarda, bu sınırlandırmanın sonucunu Microsoft‘ta görmüş demekki.

Çoklu çekirdek desteği ile gelecek olan Windows Phone 8, donanım desteği olarak rekabetçi bir ortama sürükleyecek. Ayrıca Windows Phone‘un eleştrilen noktası olan Micro SD kart desteğinin bulunmaması da, Windows Phone 8‘de ortadan kaldırılacak.

Windows Phone 8 ile beraber ekran çözünürlüğündeki 480×800 sınırlandırması da ortadan kalkıyor. Daha yüksek çözünürlüklü telefonlar ortaya çıkacak.

NFC desteğini Windows Phone 8 ile sunmaya başlayacak olan Microsoft, kontrol yeteneğine sahip NFC ile yenilik yapacak. 

{pagebreak::3}

Windows Phone 8’in, Windows 8 Entegrasyonu:

Microsoft‘un büyük değişimlerle piyasaya sunacağı yeni işletim sistemi Windows 8 ile Windows Phone 8 arasındaki entegrasyon da son derece önemli. Windows Phone‘un büyük rakiplerinden olan iOS‘un bilgisayarlar ile ilgii başarılı senkronizasyon olanakları sunuyor. Ayrıca özgür bağlantı noktalarına sahip Android, bu konuda Windows Phone‘u zorluyor.

Windows 8 ile Windows Phone 8 arasında senkronizasyonu Microsoft Zune sağlayacak. Windows Phone 7′den farklı olarak dahili olarak gelicek ve ActiveSync gibi devamlı bir senkronizasyon söz konusu olacak. 

Ayrıca Xbox Companion uygulaması daha da geliştirilecek. Windows 8, Windows Phone 8 ve Xbox birbirlerini ortak istemci olarak görebilecekler. Belki de Xbox‘ı Windows Phone‘dan yöbetebildiğimiz gibi, Windows 8‘deki oyunları da yönetebiliriz. Unutmamak lazım Windows 8 için Kinect desteği de geldi.

Windows Phone 8 üzerinde Sky Drive daha da gelişiyor. Apple‘ın başarılı senkronizasyon işlemleri gibi PC‘den ya da Windpws Phone‘dan aldığınız müzikler, filmler gibi dosyalar direk SkyDrive‘da senkronize bir şekilde yedeklenecek.

{pagebreak::4}

Windows Phone 8’deki Uygulama Ekosistemi :

Windows Phone 8‘de, Windows Phone 7 uygulamalarının çalıştırılması hedefleniyor. Windows Phone 8‘in çıkmasına doğru 100000 uygulamayı geçmesi beklenen Marketplace‘ın, daha da gelişmesi hedefleniyor.

iOS ve Android platformlarından uygulamaları taşımanın kolaylaştırılacağı söylenen Windows Phone 8‘de, kaldırılan sınırlamalar ile program çeşitlerinin de artacağı düşünülüyor.

Microsoft‘un aldığı Skype, Windows Phone 8 ile beraber doğal istemci olarak çalışacak. Entegre olacak olan Skype uygulaması, oldukça rahat ve geniş bir yelpazede kullanım sunacak.

{pagebreak::5}

Data Yönetimi :

Akıllı telefonlardaki en önemli konulardan biri ise data yönetimi. Belirli kotalarla alınan internet paketleri hemen dolmasın diye, internet tarayıcıların daha az veri harcaması gerekiyor. Bu konuda Opera oldukça başarılı bir tarayıcı.

Microsoft bu konuya da el atıyor ve Windows Phone 8‘de kullanılacak olan Internet Explorer 10‘un, daha az data kullanması için çalışmalar yapılmış. Internet Explorer 10, %30 daha az data kullanacak.

Data bağlantısı için Wireless’e öncelik verecek olan Windows Phone 8, mobil data paketlerini cimri kullanacak.

İş Dünyasına Destek ve Arttırılmış Güvenlik :

Microsoft‘un masaüstü sistemlerde kullandığı 128 bit tam disk şifreleme özelliği, Windows Phone 8‘de de olacak. Ayrıca Bitlocker şifreleme desteğinin de Windows Phone 8’e geleceği, gelen bilgiler arasında.

Windows Phone 8‘de kullanılacak olan güvenlik duvarı, işletme sahiplerinin kendi özel programları ile beraber güncellenebilir yapıda olacak. Böylece iş dünyasına göz kırpan Windows Phone 8, hem güvenli hem de özelleştirilebilen yetkilere sahip şirket içi programlara destek verecek.

Kısaca Windows Phone 8, Windows 8 gibi sıkı gelecek. Microsoft, hakim olduğu PC ve notebook sektörüne, tabletleri de dahil ederek Windows 8 ile yoluna devam etmek istiyor. Oyun konsollarında ise Xbox ile zafer kazanan Microsoft, başarısını Windows Phone 8 ile akıllı telefonlara taşıma niyetinde.

2012′nin sonlarına doğru Microsoft ekosistemi oturmuş olacak. Windows 8, Windows Phone 8 ve Xbox’ın başarılı şekilde entegre olması ile ilginç kullanım deneyimleri yaşayacağımız kesin.

:: Windows Phone 8’in muhtemel yeniliklerini beğendiniz mi?