Dark Web, internetin yalnızca özel bir tarayıcı ile erişilebilen özel bir alanıdır. İnternette olan ama arama motorları tarafından indekslenmez ve sadece özel yollarla ulaşılabilen yasa dışı faaliyetler için kullanılır. Uyuşturucular, yasadışı silahlar ve çeşitli dolandırıcılıklar Dark Web’de karşılaşabileceğiniz öğelerden sadece bazılarıdır. Ancak durum tamamen bundan ibaret değil.
Kullanıcıların birbirleriyle tamamen yasal bir şekilde iletişim kurabilecekleri forumlar da vardır. Buna ek olarak, kendi ülkelerinde özgürce konuşamayan bireyler karanlık ağa saklanabilir ve fikirlerini söyleyebilirler. Biz de bu ilginç nedenlerden bazılarını araştırdık.
Dark Web nedir? İşte internetin karanlık yüzü
İnternetin görünmeyen katmanlarından biri olan Dark Web nedir, nasıl girilir? sizler için araştırdık. işte bilmeniz gerekenler.
Dark Web nedir? İşte internetin karanlık yüzü
İnternetin görünmeyen katmanlarından biri olan Dark Web nedir, nasıl girilir? sizler için araştırdık. işte bilmeniz gerekenler.Dark web hakkında bilmedikleriniz
- Karanlık Web siteleri “.onion” ile biten özel bir alan adı kullanıyor
Bu uzantı, bir bakıma Dark Web’in arkasındaki sihirdir. Çoğu tarayıcı yalnızca belirli protokollere sahip olan alan adlarını görüntüleyebilir. .com, .org ve .gov bunlara örnek olarak verilebilir. Ancak, “.onion” yalnızca TOR gibi belirli tarayıcılar tarafından erişilebilir. Bu kadar popüler olmasının temel nedeni ise alan adı “.onion” olan sitelerin izlenmesi ve rapor edilmesi çok daha zordur.
- Dark Web’e göz atmak yasa dışı değildir
Birçok insan Dark Web ya da Deep Web’i kullanırken tedirgin olur. Bunun temel nedeni ise internetin bu kısmına girerek suç işledikleri fikridir. Ancak bu durum doğru değil. İnsanlar Dark Web’de özellikle yasadışı içerik görüntülemediği ya da bu faaliyetlere katılmadığı sürece suç işlemiş sayılmaz. Belirli sitelerde vakit geçirmek bile suçken, pek çok pazar sitesinde satın alma işlemi yapana kadar suç işlemiş olmazsınız.
- İpek Yolu Dark Web’deki en popüler sitelerden biriydi
Ekim 2013’te FBI tarafından ele geçirip kapatılmadan önce, Silk Road ağdaki en büyük pazarlardan biriydi. Şubat 2011’de, tipik olarak yasadışı maddeler ve hizmetler gibi çeşitli şeyler satan bağımsız çevrimiçi satıcıları alıcılarla buluşturmak için kuruldu. Aklınıza gelen hemen hemen her yasadışı ürün ve hizmet burada satıldı. Ancak daha sonra polis tarafından düzenlenen bir operasyonlar kapatıldı. Orijinal site indirildikten sonra, yeni bir alan adıyla yeniden ortaya çıkması sadece bir ay sürdü. Adı İpek Yolu 2.0’dı. Ancak, bu site de polis tarafından hızlıca müdahale edildi.
- Çoğu web sitesi dolandırıcılık amaçlıdır
Dark Web’de binlerce web sitesi var. Bunların çoğu belirli şeyleri sattığını iddia ediyor. Ancak, bir şey satın almaya kalktığınızda asla elinize ulaşmayacağını göreceksiniz. Dolandırıcılar şikayetçi olamayacağınızı ve yakalanmayacaklarını bildikleri için ellerini kollarını sallayarak faaliyetlerini sürdürebiliyor.
Buna ek olarak, bazı pazarlar dolandırıcılıklara yardımcı olan şeyler satmaya adanmıştır. Şu anda devre dışı olan İpek Yolu gibi bazı pazaryerleri, satıcılar için güven derecelendirmelerine sahipti. Ancak, bu, önce müşterilerinin güvenini kazanan ve daha sonra dolandırıcılığa yönelen satıcılar tarafından kötüye kullanılan bir yöntemdi.
- FBI Dark Web’de operasyon düzenledi
Bazen Dark Web adresleri, nasıl girerseniz girin yüklenmez ve sitenin ele geçirildiğini söyleyen FBI logosuna sahip bir ekran gösterir. Devletlere ait resmi kurumlar sık sık karanlık ağ sitelerine operasyon düzenler. Daha sonra kullanıcıları korkutmak için sunucuları açık tutup yetkili devlet kurumlarının logosunu koyar. Buna örnek olarak Hollanda polisinin karanlık bir web pazarı olan Hansa’nın sayfasını kendi sitesine yönlendirmesini gösterebiliriz.
Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Hiç Dark web’e girme ihtiyacı duydunuz mu? Konuyla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.