Teknolojinin sürekli gelişmesindeki en önemli engel, üretimde kullanılan mevcut malzemelerin fiziksel sınırlarıdır.
Elektronik cihazların yapı taşları olan transistörler için de bu tip bir durum yaşanıyor. Özellikle günümüzün işlemcilerinde transistör boyutları giderek küçülerek küçük bir alanda daha yüksek performans alınmasını sağlıyor.
İşlemcinin Derinliklerine Yolculuk
Elbette bunun önünde önemli engeller var. Transistörlerin yapımında kullanılan silikonun fiziksel sınırlarına ulaşmaya az kaldı. Mühendisler ve bilim adamları silikonun yerini alacak bir malzeme için araştırmalarını sürdürüyorlar. Silikonun yerini almaya en büyük aday ise grafen.
Karbon atomlarının petek şeklinde birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen grafen, sahip olduğu özelliklerle bilim dünyasının yeni gözdesi konumunda.
Grafen, karbon atomlarının petek şeklinde birleşmesinden meydana geliyor
Yeni Bir Özellik
Öyle ki, her geçen gün bu malzemenin bir başka özelliği keşfediliyor. Illinois Üniversitesi‘nden Prof. William King ve ekibinin yaptığı çalışmada grafenden yapılmış transistörlerde çok faydalı bir durum keşfedildi.
Araştırmada, grafen transistörlerin metal bağlantılarının olduğu yerde termoelektriksel bir soğutma etkisi oluştuğu gözlemlenmiş. Daha basit bir dille anlatmak gerekirse, grafen transistörlerin kendi kendini soğutabildiği ortaya çıkmış durumda.
Mevcut silikon transistörlere kıyasla bu çok büyük bir avantaj sağlıyor. Araştırmanın sonuna bakarak, gelecekte grafen transistörlere sahip elektronik cihazların günümüzdeki modellere göre daha soğuk olacağını söyleyebiliriz.
çok iyi olur ya özellikle yaz aylarında pc soğutmak dert haline geliyor işlemci,ekran kartı bu madde kullanılarak yapılsa daha verimli olur herhalde.
ben anlamadım şimdi sen grafene elektrik veriyosun ve arkadaş soğuyor hemde hiçbir tarafı ısınmadan ??? güneşe bile yolculuk yapılır o zmn bi film vardı dünyanın çekirdeğine fln iniyorlardı ordaki moleküle benzemiş bu
buda daha fazla overlock kapasitesi demek oluyor fabrika çıkışlı oc yüksek ghz ler demektir
bu grafen olayi 3-4 senedir tech-sitelerinde goruyoruz AMA Hala bir somut ornek cikmadi.