Twitter, 200 milyon üyesiyle dünyada Facebook’tan sonra en çok kullanılan sosyal paylaşım sitesi. Oluşumun bu hale gelmesindeki en büyük pay sahibi, şüphesiz sahip olduğu ünlü üyeler. Politikadan sanat dünyasına birçok tanınmış ismin kullandığı siteye, günlük ortalama 140 milyon tweet atılıyor.

Kurucularından Jack Dorsey’in ilk tweet’i atmasının ardından, dünyayı “microblogging” terimi ile tanıştıran Twitter, internette yepyeni bir fırtına estirdi. 2007 yılında günlük ortalama 5,000 olan tweet sayısı, 2009 yılında patlama yaptı. Site, insanların haber yayma kaynağı haline geldi.

Dünya, Hudson Nehri’ne düşen uçağı kurtarmaya giden feribottaki yolculardan birinin çektiği fotoğrafı, Twitter üzerinden izledi. 6 ay sonrasındaki Michael Jackson’ın cenazesi sırasında saniyede 456 tweet atıldı. Sitenin ne kadar gelişim gösterdiğini buradan da anlamak mümkün.

{pagebreak::Nereden Nereye}

Nereden Nereye

O zamanlar rekor olan 456 sayısı, şu anda ortalama bir günde saniye başı atılan 1600 tweet’in çok çok altında. Twitter, esas yükselişini Afrika’da başlayan isyan dalgasından sonra yaptı. Muhaliflerin akınına uğrayan site, mesajlarını yaydıkları bir merkez haline dönüştü.

Kullanıcıların internet alışkanlıklarını değiştiren sitenin şu anki temel amacı, bu potansiyelini kâra dönüştürebilmek. Zira şirketin bir 5 yıl daha hayatta kalabilmesi için bu tweet’lerden bir şekilde gelir sağlaması gerekiyor.

Şu an sitenin tek gelir kaynağı, arama motorlarının gerçek zamanlı arama sonuçları için satın aldığı verileri. 6 ay önce bu amaçla şirketin başına Dick Costolo getirildi. Şimdi Costolo, harıl harıl gelir kaynaklarını artırmaya ve yeni yatırımcılar çekmeye uğraşıyor.

:: Twitter kullanıyor musunuz?

Yazan: Uğur Şentürk