Taşınabilir cihazların kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Artık nerdeyse bir bilgisayarın yaptığı hemen her şeyi yapabilir hale gelen akıllı telefonlar ve farklı bir kullanıcı deneyimi sunan tabletler her geçen gün daha fazla insana ulaşıyor.

Piller neden ölür öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayın

Bu cihazların yapabildikleri artmaya devam etse de uzun süreli kullanımlarının önünde önemli bir engel bulunuyor. Her ne kadar bu cihazları istediğiniz her yere götürebilseniz de pil ömürleri nedeniyle kullanım süreleri kısıtlı oluyor.

Uzun ömürlü pillerin boyutları daha büyük oluyor

Pil Ömrü Nasıl Artırılır?

Hiç bitmeyen bir pil henüz icat edilmedi ve yakın gelecekte de icat edileceğe benzemiyor. O yüzden şimdilik tek çare pil ömürlerini uzatmak.

Lityum iyon ya da lityum polimer pillerin ömrünü uzatmak için ise anot ve katot akım toplayıcılarının uzunlukları artırılıyor.

Bu da pillerin boyutlarını artırıyor. Taşınabilir cihazların “taşınabilmesi” için pil boyutlarının küçük olması gerektiğinden pil ömrünü artıracak farklı bir yol bulunması gerekiyor.

Apple bunun için bir yol bulmuşa benziyor. Appleinsider’ın haberine göre, Apple ABD Patent Dairesi’nden yeni bir pil tasarımı ve şarj yöntemi için patent aldı.

{pagebreak::Yeni Bir Şarj Yöntemi}

Yeni Bir Şarj Yöntemi

“Çok adımlı sabit akım, sabit voltaj” (CC-CV) adı verilen şarj yöntemi ile anodun boyutları değiştirilmeden enerji yoğunluğunun artırılabildiği belirtiliyor. Bu yöntemle şarj edilen pilin, boyutları büyümeden daha uzun süre çalışacağı iddia ediliyor.

CC-CV yönteminin şu için önündeki en büyük engel sıcaklığa karşı olan duyarlılık. Eğer şarj işlemi düşük sıcaklıkta gerçekleştiriliyorsa pilin ömrü önemli ölçüde azalıyor.

Buna ek olarak, pil %70 ve üzerinde kapasitedeyken şarj edilince de benzer bir durum ortaya çıkıyor.

Yeni tasarımda, kalınlık artırılmadan enerji yoğunluğunun artırılması hedefleniyor

Çok Adımlı Şarj

Apple çok adımlı bir yöntem geliştirerek bunun üstesinden gelmeyi hedefliyor. Buna göre, şarj akımı sıcaklık ya da pilin durumuna göre değiştirilecek.

Patenti alınan bu yeni pil ve şarj teknolojisinin hayata geçip geçmeyeceği, geçerse ne zaman son kullanıcıya ulaşacağı ise bilinmiyor.

:: Taşınabilir cihazlarınızın pil ömürlerinden memnun musunuz?