Google, basit bir arama motoru gibi görünse de aslında öyle değil. Sahip olduğu YouTube, Gmail gibi hizmetlerden bahsetmiyoruz. Evet bunlar da Google’ı arama motorundan çok öteye götürüyor. Ancak değinmek istediğimiz nokta; Google arama hileleri yani bir şeyler araştırırken onu bulmanızı sağlayacak veya kolaylaştıracak küçük işlevler. “Ne kadar kolaylaştırabilir ki?” diye düşünüyorsanız, yanılacağınızı şimdiden söylemekte fayda var. Çünkü Google’da aranılan bir bilgiye ulaşmak sanıldığından çok daha karmaşık süreçleri doğurabiliyor. İşte sizi bunlardan kurtaracak Google arama ipuçlarında bahsettik.
İçeriden bilgiler: Google’da çalışmanın tuhaf yanları!
Alphabet bünyesinde faaliyet gösteren Google şirketinde çalışmak muhtemelen herkesin hayalidir. Fakat karar vermeden önce bunları bilmelisiniz.Az bilinen Google arama hileleri
1) Aradığınız her neyse sadece onu bulun
Google arama hileleri listemize, en çok işinize yarayacak bir özellikle başlıyoruz. Merak ettiğiniz bir konu hakkında bilgi edinmeye çalışırken, onunla ne kadar alakasız sonuçlar varsa karşınıza çıktığı zamanlar oldu mu? Google’ın hayal bile edemeyeceğimiz büyüklükte veri tabanı var ve buna bağlı olarak karmaşık bir algoritmaya sahip. Hal böyle olunca arada sırada deyim yerindeyse kafası karışabiliyor.
Böyle durumlar için geliştirilen harika bir çözüm var. Eğer bir kelimeyi tırnak işaretinin içinde yazarsanız, Google aramanızı spesifik hale getirecek ve tırnak işaretiyle belirttiğiniz kelimenin bulunduğu arama sonuçlarını karşınıza çıkaracaktır. Örneğin “shiftdelete” diye arattığınız zaman, içerisinde shiftdelete kelimesi geçen web sayfaları dışında hiçbir şey görmeyeceksiniz.
2) Abuk sabuk arama sonuçlarından kurtulun
Her ne kadar tırnak işareti kullanarak aramayı özelleştirseniz de istediğiniz sonuca ulaşmanız garanti değil. Özellikle kelime benzerliklerinin olduğu durumlarda (ilgin ve bilgin gibi) yine istenmeyen web sayfalarıyla karşılaşma olasılığınız çok yüksektir.
Bu olasılığı ciddi anlamda düşüren bir başka özellik de: kısa çizgi. Örneğin iPhone 13 özellikleri ve fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsunuz ancak sürekli iPhone 13 Pro karşınıza çıkıyor. Böyle zamanlarda “-Pro” ibaresini aramanın sonuna ekleyerek, o kelimeyi sonuçlardan hariç tutabilirsiniz.
3) Sevdiğiniz sitelerin benzerlerini bulun
Diyelim ki severek takip ettiğiniz bir site var, içeriklerinden hoşlanıyorsunuz ve adeta yatıp kalkıp sürekli sayfalarında dolaşıyorsunuz. Ona benzer veya ilgili siteleri bulabileceğiniz bir Google arama hilesi olduğunu biliyor muydunuz? Kullanmanız gereken parametre: related.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; “related:shiftdelete.net” ifadesini arattığınızda, SDN teknoloji odaklı bir web sitesi olduğu için karşınıza teknoloji üzerine yayın yapan benzer siteler çıkacaktır. Aynı şekilde Amazon gibi alışveriş sitelerini bulmak için related:amazon.com.tr yazabilirsiniz.
4) Arama yaparken olabildiğince basit kelimeler kullanın
Google’ın diliyle günlük hayatta kullandığımız konuşma dili birbirinin tam anlamıyla zıttıdır. Örneğin normalde telefonda konuştuğunuz arkadaşınıza “Maltepe’de pizzacı nereden bulacağım?” demenizde herhangi bir abeslik yok. Fakat aynı cümleyi Google’a yazmanız, doğru sonuca ulaşma ihtimalinizi önemli ölçüde düşürecektir. Bunun yerine “Maltepe pizzacılar” veya “Yakınımdaki pizza restoranları” diye araştırmanız daha sağlıklı olacaktır.
Arama yaparken mümkün olduğunca basit sözcükler kullanın, cümle yazmaktan kaçının. Ayrıca noktalama işaretlerine de aşırı dikkat etmenize gerek yok. Yalnızca ilgili anahtar kelimeleri yazsanız yeterli.
5) “Mırıldanarak” şarkı bulun
Sokakta, kafede, spor salonunda… Günün herhangi bir zaman diliminde çevremizde çalan şarkıların ne olduğunu bulabilen mobil uygulamalar mevcut. Ancak bunların öncelikle o şarkıyı tam olarak duymaları gerekiyor, ki kolaylıkla tanımlayabilsinler. Bu da her zaman mümkün olmuyor.
Google arama hileleri listesine dahil edebileceğimiz mırıldanarak arama özelliği, dilimizin ucunda olan ama bir türlü adı aklımıza gelmeyen şarkıyı bulabilmemizi kolaylaştırıyor.
- Android telefonunuzda Google uygulamasını açın.
- Ses simgesine ve Şarkı ara butonuna basın.
- Ardından şarkıyı aklınızda kaldığı kadarıyla mırıldanın. Sözlerini hatırlamıyor olsanız bile melodisini ağzınızla taklit etmeye çalışın.
Google’ın yapay zekâsı, ağzınızdan çıkan mırıldanmaları algılayıp ‘o olabileceğini düşündüğü’ tüm şarkıları karşınıza listeleyecektir. İstediğiniz sonuca ulaşamadıysanız bu işlemi sürekli tekrar edin.
çokyardımcı oldu teşekkürler