Google’ın sahibi olduğu YouTube platformunda, en az 1000 abonesi olan ve yıllık izlenme süresi 4 bin saati geçen kullanıcılar reklam almaya hak kazanıyorlar. Bunun yanında bir de Google AdSense hesabı gerekiyor. İzlenme sayısı arttıkça videolardaki reklamların gösterimi ve tıklanma oranı da yükseliyor. Haliyle kanalın sahibi reklamlardan ciddi oranda kazanç elde ediyor.
Önceden YouTuber’ların elde ettiği kazançlar herhangi bir vergiye tabi değildi. Ancak yılın başlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı konuyu mercek altında aldı. Kanal sahiplerine geriye dönük 5 yıllık vergi soruşturması açmıştı. Hatta birçok kişi, 100 bin TL’den fazla vergi cezasına tabi tutulduğunu belirtmişti. Hükümet YouTuber vergilendirmelerine yönelik yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.
Son dakika: Merkez Bankası’ndan Dijital Türk Lirası açıklaması!
Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası ile ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye'de yer alan büyük şirketler ile işbirliği kuruldu.YouTuber vergileri direkt banka hesabından kesilecek
Habertürk’ün haberine göre, üzerinde çalışılan Ekonomi Reform Paketi 1 Ekim’de TBMM’ye sunulacak. Teklif Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu dahil ekonomiyle ilgili düzenlemeler içeren pakette YouTuber’ları da ilgilendiren bir madde yer alıyor.
Taslak aşamasındaki düzenlemeye göre, YouTube üzerinden reklam geliri elde eden kişilerin vergileri doğrudan ana kaynaktan yani banka hesaplarından kesilecek.
YouTuber gelirlerine yüzde 15 oranında stopaj kesintisi uygulanacak ve bu miktar, kişinin banka hesabından alınacak. YouTube kanalı olan kişi sadece vergi mükellefi olacakken, asıl vergi sorumluluğunu banka üstlenecek. Böylelikle YouTuber’lar defter tutma zorunluluğundan kurtulmuş olacaklar.