Microsoft yıllardır cep telefonlarına ve akıllı telefonlarına yatırım yapıyor. Mobil işletim sistemini sürekli geliştiriyor ve her geliştirdiğinde de hedefinden daha çok uzaklaşıyor (iPhone Linux’u Geçti!).

Cep telefonu ve akıllı telefonlar Microsoft için tam bir dert olmuş durumda. Tarihinde hiç bu kadar büyük bir başarısızlık yaşamadı.


Microsoft ‘un akıllı telefonlardaki %9.3’lük pazar payı %5’lere geriledi ve bu da şirketi derin bir düşünceye soktu.

 

Firma yıllardır mobil işletim sistemi ile bir şey yapmaya çalıştı. Ama işin özüne baktığımızda kullanıcıya hiçbir değişiklik veremedi. Cep telefonu ile birlikte mobil işletim sistemi fikri doğdu.

Hatta “Kin” adı altında iki farklı cep telefonunu piyasaya sürdü. Fakat bu plan da başarısızlığa uğradı. Kin telefonlar piyasada sadece altı hafta dayanabildi. Sonra Microsoft geri adım atarak üretimi durdurdu. 

İş telefonları alanında 10 yıldır hizmet veren mobil işletim sistemi şimdilerde zor günler yaşıyor. Rakipler, kullanım kolaylığı ve gelişmiş fonksiyonlarla Microsoft’u geçti. İlk olarak Blackberry, Microsoft’a bu pazarı dar etti. Sonra da Apple ve günümüzde de Android cihazları bu pazarda egemenliğini ilan etti.

 {pagebreak::Windows Phone 7 ile İddialı}

Windows Phone 7 ile İddialı

Microsoft Windows Phone 7 işletim sistemine çok güveniyor. Hatta bu işletim sistemi ile yarışa tekrar girmek ve pastadan pay almak istiyor. Bu işletim sistemi sadece iş çevreleri için değil, aynı zamanda da son kullanıcıya da hitap edecek (Cep Telefonunuzu Nintendo Yapın).

Peki Microsoft bunu nasıl yapacak? Kin ile yaşadığı hayal kırıklığından ders alan Microsoft, telefon üretimini HTC, Samsung ve LG gibi büyük oyunculara bırakacak. Kendisini tamamen yazılım geliştirmek için adayacak. Tabii bu işletim sistemine sahip olmak için de bazı donanım özelliklerini de şart koyacak.

 

Bu yeni sürüm eski sürümlere benzemeyecek. Metro kod adını taşıyan arayüz Multitouch teknolojisini de destekleyecek.

 

Windows Phone 7, en az 800 MHz’lik bir işlemci tarafından çalıştırılacak. Ekran büyüklüğü 3 ile 7 inç arasında değişebilecek ve 480×800 piksel çözünürlüğünde çalışabilecek. Cep telefonun kapasitesi en az 8 Gbyte büyüklüğünde olacak ve bununla birlikte 5 MP’lik bir kamera ile donatılacak.

En önemli şart ise, hiçbir donanım üreticisi Windows Phone 7’nin arayüzünü değiştirebilme şansına sahip olamayacak.

 

{pagebreak::Neler Değişti}

Neler Değişti

Windows Phone 7’nin arayüzü  fayans’a benzeyen iki farklı bölüme ayrılmış. Microsoft bu bölümü “Life Tiles” olarak adlandırılıyor (İşte iPad’in En Büyük Rakibi!).

Bu bölümlerde kişi listesi, Outlook veya Internet  gibi telefonun temel  fonksiyonlarının kısa yollarına ulaşılabiliyor. Burada ilginç olan, her bir kısa yolun bilgi kutucuğuna sahip olması. Gelen telefonların sayısını, Facebook’taki cevapları ya da size gelen mail’lerin adedini burada görebiliyorsunuz. E

lbette sıralama değiştirilebiliyor. Fakat navigasyon her zaman dikey olarak hareket ediyor.

Windows Phone 7’nin arayüzü  fayans’a benzeyen iki farklı bölüme (LifeTiles) ayrılmış.

 

Life Tiles’ın dışındaki büyük yenilik kuşkusuz “Hubs” olarak adlandırılan bir özellik. Hubs sayesinde uygulamalara ulaşılabiliyor. Kişiler, Resimler, Multimedia, Oyun, Office ve Market Place bu Hubs’ları oluşturuyor. Her bir kategori birçok alt kategoriye sahip.

Burada ilginç olan bir durum Zune’un tekrar karşımıza çıkması. Zune, Microsoft’un Apple iPod için geliştirdiği ve sadece Amerika da satılan bir ürün. Zune bu versiyonda, Apple’ın iTunes’unun karşılığı olarak karşımıza çıkıyor.

Microsoft elbette Apple’ın Apps uygulamasını da kopya çekti. Firma, uygulamalarının toplandığı bir ortam için çalışmalara başladı. Buradaki strateji Apple’ın Apps’e çok benziyor. Uygulamalar önce kontrol ediliyor sonra da yayınlanıyor.

{pagebreak::Maksimum Kontrol}

Maksimum Kontrol

Firma, Apple’ı çok fazla noktada örnek aldı. Windows Phone 7’ye yakından bakıldığında bu zaten hemen belli oluyor. Kullanıcıların yapabilecekleri sınırlı ve üçüncü parti yazılım geliştirilmesi inanılmaz zor kabul ediliyor.

Bu işletim sistemini kullanan telefonlara, harici bir hafıza kartı kullanılmaması şartı konuldu. Dahili hafıza hiçbir şekilde artırılamıyor. Cihazı USB kablosu üzerinde bilgisayara bağlamak mümkün.

Fakat dosya transferi için mutlaka Zune Client yazılımını kurmak şart. Telefon, harici disk olarak tanımlanamıyor. Buna ek olarak Bluetooth üzerinden dosya transferi de kısıtlanmış durumda (Sony Ericsson Xperia X10 Güncelleniyor!).


Microsoft, Phone 7 işletim sistemi ile birlikte Apple’ın yolunda ilerliyor.

 

Microsoft bu kısıtlamalarla yazılım kurulumunu kontrol etmek istiyor. Yazılım kurmak isteyen kullanıcılar mutlaka Zune Client uygulamasını kurmaları gerekiyor.

Tabii bunun için de çok güzel bir bahaneye de sahipler. Microsoft’un açıklamasına göre Phone 7 kurulu olan cep telefonlarını korumak istemesi ve bu sayede de performanstan ödün vermek istememesi.

Ne de olsa son kullanıcı kolay kullanıma sahip ve hızlı olan bir sistem bekliyor. Bu telefon her zaman tam performanslı hazır olmalı. 

Bu yüzden olsa gerek kopyala-yapıştır fonksiyonu ve Multitasking teknolojisi bu işletim sistemi tarafından desteklenmeyecek. Performanstan ödün vermemek için birden çok uygulama yerine  sadece bir uygulama başlatılabilecek.

Gördüğünüz gibi Microsoft, Phone 7 işletim sistemi ile birlikte Apple’ın yolunda ilerliyor. Bu stratejinin başarılı olup olmayacağını ve Android ile Apple’a rakip olacağını önümüzdeki aylarda göreceğiz.

:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizime paylaşın.

http://forum.shiftdelete.net/sdn-haberleri-makaleleri-yeni/170852-microsoft-akilli-telefon-pazarina-yeniden-saldiriyor.html