Bilgisayar donanımları her geçen gün değişiyor, donanım özelliklerinin yanı sıra tasarımlar da aynı yolu takip ediyor. Bundan on yıl önce kullandığımız dizüstü bilgisayarlarla, günümüzdekilerin arasında sadece donanım değil, tasarım açısından da büyük farklar yer alıyor.

Peki önümüzdeki yıllarda bizleri neler bekliyor? Geleceği görmek imkansız fakat onun hakkında tahmin yapabilmek mümkün. (Geleceğin dizüstü bilgisayarları nasıl olacak?)

Bu tahminlerin çoğunu da konsept tasarımlara bakarak yapabiliyoruz. Önümüzdeki 10 yılda dizüstü bilgisayarlar nasıl bir şekil alacak? Bu konsept tasarımlara bakarak, siz de kendi tahmininizi yapabilirsiniz.

{pagebreak::MacBook Touch}

MacBook Touch

MacBook için yapılan konsept tasarımlardan biri olan MacBook Touch tamamen dokunmatik OLED ekrandan oluşan bir iç kısma sahip. Bunun dışında cihazın en önemli özelliği bükülebilir olması, OLED ekranın da bükülebilir olmasıyla cihaz her açıda kullanılabiliyor.

{pagebreak::HP Lim}

HP Lim

HP için yapılan Lim adlı tasarımın en önemli özelliği ise saydam bir ekrana sahip olması. Bunun yanında cihaz kablosuz bir klavyeye ve parmağınızın herhangi bir yüzey üzerindeki hareketini takip edecek olan sanal touchpad’e sahip.

{pagebreak::Evolve Modular CPU}

Evolve Modular CPU

Dizüstü bilgisayarların performansları ile pil ömürleri ters orantılı. Güçlü bir bilgisayar daha fazla güç tükettiğinden pili daha çabuk bitiyor. Ancak her zaman yüksek performansa ihtiyaç duyulmuyor. Evolve Modular CPU adlı bu tasarım, iki farklı donanıma sahip bir dizüstü bilgisayar getiriyor. Güçlü donanım konfigürasyonu bir genişleme kartı şeklinde cihaza takılıp, çıkarılabiliyor. Böylece performans sadece istediğiniz zaman sizin oluyor.

{pagebreak::Mac Folder}

Mac Folder

Dosya şeklindeki bu tasarımda iPod Touch ve iPhone’lardaki arayüzün daha ileri bir sürümü yer alacak. Üründe ayrıca çok ince dokunmatik ekran yer alacak.

{pagebreak::Çift ekranlı bilgisayar}

Çift ekranlı bilgisayar

Bu tasarım aslında bir dizüstü bilgisayar tasarımından çok, dizüstü bilgisayarlar için farklı bir kullanım şekli sunuyor. LCD monitörlerin arka kısmındaki bir yuvaya yerleştirilecek küçük boyutlu dizüstü bilgisayarla ikinci bir ekran olarak kullanılabilir.

{pagebreak::Canvas}

Canvas


Görsel tasarımcılara yönelik olan Canvas, dokunmatik ekranını iki farklı şekilde kullanabiliyor. Böylece geniş bir kullanım alanı sunan bu tasarım ayrıca inceliğiyle de dikkat eçkiyor.

{pagebreak::Napkin PC}

Napkin PC

E-ink ve radyo frekansı teknolojisi ile donatılmış olan bu cihazın üzerine özel kalemle yazı yazmak mümkün olacak. Kalemler uygun radyo sinyalini göndererek, bükülebilir OLED ekranda uygun görüntünün çıkmasını sağlıyorlar.

{pagebreak::Book Laptop}

Book Laptop

Teknolojiye ve sanal dünyaya bağımlı olmamızı eleştiren bir tasarım olan Book Laptop, yaşadığımız gerçek dünyayı hatırlatıyor. Böyle bir tasarımın gerçek bir ürün haline dönüşmesini beklemek hayalcilik olur.

{pagebreak::B-membrane}

B-membrane

Monitöre duyulan ihtiyacı üzerinde bulunan projektörle gideren B-membrane’in klavyesi de dokunulduğunda ortaya çıkıyor.

{pagebreak::Sony Vaio Zoom}

Sony Vaio Zoom


Sony’nin Vaio serisi için yapılan bu konsept tasarımın ilk dikkat çeken özelliği saydam ekranı. Ekran saydam olmasının yanı sıra çok ince ve dokunmatik özelliklere sahip. Klavye kısmı da dokunmatik yüzeyden oluşan cihaz, kullanılmadığında klavyeyi gizliyor.

:: Bu tasarımlardan en çok hangisini beğendiniz?