Mozilla‘nın popüler tarayıcısı Firefox için sayısız eklenti mevcut. Tarayıcının yeteneklerini katlayan bu eklentiler, kullanıcılar için birçok avantaj içeriyor. Peki ya bu içeriklerden hangilerini tarayıcınıza eklemelisiniz? Sizlere önereceğimiz bazı eklentiler var, bunlara mutlaka göz atın.
FlashGot
Firefox’un belki de olmazsa olmaz eklentilerinden Flashgot’u basitçe tarif edecek olursak, indirme yöneticisi demek yeterli olacaktır. Ancak onun asıl marifeti, sayfalardaki verileri kaydedebiliyor olması. Bunun anlamı şu: Flashgot ile örneğin bir video dosyasını bilgisayarınıza kaydedebiliyorsunuz.
Kullanım için video dosyasını açıp, mouse’un sağ tuşuna basarak, açılan menüde FlashGot Ortamı‘na tıklamanız yeterli. Bu sayede dosyayı indirmeye başlayabilirsiniz.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::IE Tab}
IE Tab
Bilindiği üzere bazı İnternet siteleri Firefox’ta açıldığında asıl gözükmesi gibi görünmeyip, butonların ve resimlerin yerleri karışmış şekilde karşımıza çıkıyor. Bu gibi durumlarda kurtarıcımız Internet Explorer oluyor. Peki ya Firefox’un içinde Internet Explorer açmaya ne dersiniz? IE Tab tam aradığınız eklenti.
Kurduktan sonra tarayıcınızın sağ alt köşesinde yer alan Firefox logosuna tıklayarak, tarayıcınızın içinde o an açık olan sayfayı Internet Explorer ile görüntüleyebilirsiniz. İşlemi geri almak için, bu kez sayfanın sağ alt köşesinde yer alan IE logosuna tıklamanız yeterli.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::FireGestures}
FireGestures
Bu eklenti, Firefox’unuzu mouse vasıtasıyla kolayca yönetmenizi sağlıyor. Öyle ki, kendi atayacağınız yönergelerle ya da eklentiyle beraber gelen talimatlara göre, tarayıcınızın hemen hemen her özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin mouse’un belirleyeceğiniz ilgili tuşuna basılı tutup yukarı aşağı yaparsanız, sayfa yenileniyor. Tuşa basılı tutup sağ yaptığınızda sonraki, sol yaptığınızda önceki sayfaya ulaşabiliyorsunuz. Daha birçok komutu, mouse ile çeşitli şekiller çizerek aktif edebildiğiniz FireGestures, sıra dışı bir yönetim sunuyor.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::Download Statusbar}
Download Statusbar
Tarayıcınızın klasik ayrı pencerede açılan download menüsünden bıktınız mı? Download Statusbar ile bu problem ortadan kalkıyor. İndirme işlemlerini Firefox’un altında yer alan durum çubuğuna taşıyan bu eklenti, tek bir pencerede hem sayfaları gezmenizi, hem de download’unuzu kontrol etmenizi sağlıyor.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::StumbleUpon}
StumbleUpon
Bağımlılık yaratıcı bir eklentiye geldi sıra. StumpleUpon’u kurup, üyelik aldığınızda, tarayıcınıza “Bunu Beğendim” şeklinde bir buton ekleniyor. Bu buton sayesinde, beğendiğiniz sisteleri işaretliyorsunuz. Sizin gibi StumbleUpon’a üye diğer kullanıcılar da aynı işlemi yapıyor. Bu noktadan sonra eklentinin faydası ortaya çıkıyor. Zira tarayıcıya eklenen bir diğer buton olan Stumble’a tıklarsanız, diğer kullanıcıların beğenmiş olduğu bir sayfa otomatik olarak karşınıza geliyor.
İsterseniz eklentide yer alan kategorileri işaretleyerek, örneğin karşınıza yalnızca Hardware ile ilgili sitelerin de gelmesini sağlayabilirsiniz.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::NoScript}
NoScript
Dolaştığınız sitelerde otomatik açılan script’leri engelleyip, hem görüntüdeki kalabalığı hem de sayfaların açılış hızını artırmaya ne dersiniz? NoScript’i tasarlayanlar, bu noktadan yola çıkmış. Tarayıcınızın sağ alt köşesinde yer alan “S” logosuna mouse’un sağ tuşuyla tıklayıp, açılan pencerede dilediğiniz script’leri engelleyebiliyorsunuz. Bu sayede hem performans kazanıyorsunuz, hem de sayfada aniden karşınıza çıkan gereksiz pop up’lardan da kurtuluyorsunuz.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::Cooliris}
Cooliris
Firefox ile şov yapın! Bu meşhur eklenti, sayfalardaki görselleri 3 boyutlu bir duvarda görüntülüyor. Arama motorlarıyla uyumlu çalışan Cooliris, örneğin arattığınız kelime için sayfa değiştirmenize gerek olmadan, arka planda tüm resimleri yüklüyor. Kotalı kullanıcılar için sorun yaratabilecek olan bu uygulama, sınırsız abonelere resim arama deneyimini 3 boyutlu olarak sunuyor.
Kullanmak için arama motorunda karşınıza çıkan resimlerin üzerinde yer alan Cooliris işaretine tıklayın. Eğer NoScript kuruluysa bu işaret çıkmayacaktır. Bu yüzden önce arama motoru üzerinde her şeye izin verin. Cooliris’in bir özelliği de, sisteminizdeki resimleri tarayabiliyor olması.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
{pagebreak::YSlow}
YSlow
Bu eklenti, dolaştığınız sitelerle ilgili veri almanızı sağlıyor. Örneğin bir web tasarımcısısınız. Hazırladığınız İnternet sayfasına puan veren YSlow eklentisi, nelerin zayıf nelerin iyi olduğunun da bilgisini basitçe veriyor. Sayfanın sağ alt tarafındaki YSlow yazısına çift tıkladığınızda, o an bulunduğunuz sayfanın puanı ve özellikleri ekrana geliyor.
Eklentiye ulaşmak için tıklayın.
:: Sizin en beğendiğiniz Firefox eklentisi hangisi?