NASA‘nın asteroit takipçisine göre, devasa bir gök cismi Aralık ayı sonlarında Dünya’ya doğru yola çıkıyor. Eğer çarparsa atom bombasından çok daha büyük bir yıkıma neden olacak. Ancak bilim insanları endişelenecek bir şey olmadığını da belirtiyor.

Bununla birlikte, tarihteki en büyük meteor olayı Tunguska’da gerçekleşti. İşte Tunguska olayı ve haberimizin konusu olan gök cismine dair bildiklerimiz…

NASA’nın DART görevi başladı! İşte detaylar

NASA’nın DART görevi başladı! İşte detaylar

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bugün gerçekleştirdiği fırlatma etkinliğinde Falcon 9 roketi ile DART uzay aracını göreve gönderdi.

Asteroit 2018 AH, yaklaşık 190 metre çapa sahip

30 Haziran 1908 günü Sibirya’nın Tunguska bölgesine ‘bilinen’ en büyük meteor düştü. Ancak son araştırmalara göre 2018 AH isimli bu gök cisminin de Tunguska cismine benzer şekilde yaklaşık 84 ila 190 metre çapında olduğu tahmin ediliyor. Bu da bir nükleer bombadan çok daha güçlü olacağını gösteriyor.

Asteroit 2018 AH ne kadar uzaklıktan geçecek?

Jerusalem Post‘un haberine göre, asteroit 2018 AH, 27 Aralık‘ta Dünya’nın yanından geçecek. Bununla birlikte, bu cismin gezegene çarpması pek olası değil. Çünkü 4,5 milyon kilometre uzaklıktan geçmesi bekleniyor. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse, Dünya ile Ay arasındaki mesafe bile yaklaşık 384.000 km.

Bu arada 2018 AH, daha önce de Dünya’ya yaklaştı ve üstelik çok daha yakınımıza geldi. 2018’de bu cisim, gezegenimize 296.758 km’lik mesafeden geçti. Ancak karanlık olması nedeniyle fark edilmedi. İşte o zamandan beri, bu büyüklükte bir asteroit Dünya’ya bu kadar yaklaşmadı.

2018 AH büyüklüğünde bir cisim Dünya’ya çarparsa ne olur?

Bilim insanları, daha önce de büyük gök cisimleri Dünya’ya çarptığı için neler olabileceğini tahmin ediyor. Normalde bu cisimlerin boyutları değiştiği için tahmin yapmak oldukça zor. Ancak 2013 yılında Rusya üzerinde 17 metrelik bir asteroit atmosferde patladı. Bu olay sonucunda 7 bin küsur bina hasar gördü.

Asteroit çarpması tehlikeleri nelerdir?

Rusya’daki son olay, 2018 AH’ye kıyasla oldukça küçük kalıyor. Ancak 1908’de yine Rusya’daki Tunguska Nehri‘ne devasa bir meteor düştü. Tunguska’ya düşen meteorun 2018 AH ile yaklaşık aynı büyüklükte olduğu tahmin ediliyor. Bu cisim, 12 megatonluk büyük bir patlama meydana getirdi. Binlerce kilometre boyunca geniş çaplı bir yıkıma neden oldu.

Tunguska meteoru, İkinci Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan atom bombasından bile daha etkili kabul ediliyor. Ancak Tunguska çevresindeki yerleşimin dağınık ve seyrek olması sebebiyle olayda sadece üç kişi hayatını kaybetti. Bununla birlikte, bölgedeki yaklaşık 80 milyon ağaç yerle bir oldu.

2018 AH de benzer bir şeye neden olabilir. Ancak başta da dediğimiz günü endişelenecek bir şey yok. Bu arada, NASA’ya göre, 140 metre çapında veya daha büyük herhangi bir asteroit, Dünya’ya çarptığında potansiyel olarak felakete yol açabilir.