Teknolojinin hızla mobilleştiği şu günlerde olabildiğine bağımsız cihazlar, radyo dalgalarını kullanarak tüm iletişim ihtiyaçlarını görmeye çalışıyor. Kabloların kalkması özgürlük anlamında pozitif bir etki ancak radyo sinyallerine daha fazla ihtiyaç duyulması, vücudun radyasyon emilim oranını paralele bir şekilde artırıyor. Hâl böyle olunca teknoloji, insan sağlığına karşı önemli bir tehdit unsuru haline geliyor.

Mobil cihazların özellikle baz istasyonları ile iletişimi esnasında açığa çıkan radyo dalgası enerjisinin bir kısmı vücudumuz tarafından da absorbe edilir. SAR olarak adlandırılan da, bu enerji miktarının ölçü birimini ifade eder. (SAR: Spesific Absorbation Rate) SAR değeri çoğunlukla W / kg şeklinde ifade edilmektedir. Daha açıklayıcı bir ifadeyle doku başına emilen radyasyon oranını gösterir.

{pagebreak::SAR Değerinin Yasal Sınırları Ne Olmalı?}

SAR Değerinin Yasal Sınırları Ne Olmalı?

SAR değeri konusunda tıp dünyasında varılmış kesin bir sonuç olmamakla birlikte 0,08 W / kg değerin sağlık için olumsuz bir sonuç teşkil etmeyeceği konusu yaygın bir görüştür. Yasal sınırlara baktığımızda ise bu rakamın kat kat üstünde değerlerin makul kabul edildiğini görüyoruz. Amerika’da 1.6 W / kg olan üst sınır Avrupa’da 2 W / kg ile sınırlanmış. Avrupa Birliği Standartları gereği ülkemizde de bu sınır yasalar çerçevesine 2 W / kg.

Ancak konunun uzmanları yaptıkları açıklamalarda 2 W / kg değerinin çok uç bir limit olduğunu ve satın alınacak yeni bir telefonun 1 W/ kg’nin altında olmasına dikkat çekiyor. Ülkemizdeki pazarda etkin rol oynayan birçok markanın zaten bu değerlerin altında cihazları kullanıcılara sundukları görülürken özellikle “Çin Malı” diye tabir edilen çift hatlı telefonların 2 W / kg’ın da üstüne çıktığı görülüyor. Bilhassa yurda kaçak yollarla girmiş ve üzerine bandrolü bulunmayan cihazlarda bu durum sıkça gözleniyor.

{pagebreak::SAR’ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları – 1}

SAR’ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları – 1

Öncelikle alacağınız telefonda SAR değerine bakmakta fayda var. Özellikle çocuklarda bu etkilerin daha fazla gözlendiği biliniyor. Bu nedenle çocuğunuza aldığınız cihazlarda bu değerlere daha da fazla önem vermenizde fayda var.


Uzun görüşmelerde kulaklık kullanmak oldukça faydalı.

Telefonların SAR değeri sürekli sabit değildir. Fabrika verileri cihaz için tüm şartlar uygun olduğu takdirde yaydığı radyasyon oranını kullanıcılar ile paylaşır. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken bir takım hususlar mevcut. Öncelikle telefonunuzun şebekeden uzaklaştıkça daha fazla enerji sarf ettiğini ve daha yüksek SAR değerlerine ulaştığını unutmayın. Bu yüzden şebeke sinyallerinin düşük olarak telefonunuza ulaştığı bir yerdeyseniz kulaklık kullanmaya özen gösterin.

{pagebreak::SAR’ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları – 2}

SAR’ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları – 2

Bir başka detay da cihazın etkin anlarında yaydığı SAR değerlerindeki farklılık. Özellikle telefon ilk çaldığı anlarda, konuşma esnasındaki değerlerin neredeyse iki katına çıkar. Bu yüzden arama esnasında telefon çalarken telefonu hemen kulağa götürmek yerine karşın tarafın açmasını beklemek faydalı olacaktır.


Radyasyon özellikle çocukları daha fazla etkiliyor.

Kapalı telefon sıfır SAR değeri yayacaktır diye bir kural olamaz. Telefonların bataryası takılı olduğu durumlarda da dinlenebildiğini muhakkak duymuşsunuzdur. Bu durum bir şehir efsanesi değil. Telefonlar yeterli enerjiye sahip oldukları tüm durumlarda baz istasyonuna belirli periyotlarda sinyal gönderir. Bu sinyal de kıyasla daha düşük olsa da radyasyon yaymaya devam eder. Bu yüzden kapalı dahi olsa telefonu yatarken başucunuza koymamanızda fayda var.

:: Telefon alırken SAR değerine dikkat ediyor musunuz?