Türkiye‘nin teknolojik dönüşümü tüm hızıyla devam ediyor. Devlet kurumlarına ait pek çok sistem altyapılarını dijitalleştirip yenilerken, bir yandan ileriye yönelik stratejiler planlanıyor. Bunlardan sonuncusu olan yerli uydumuz Türksat 5A, ocak ayında SpaceX‘in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatımıştı.
Bunun devamı olan Türksat 5B için ise çalışmalar sürüyor. Bugün basın toplantısı gerçekleştiren T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yakın bir zaman önce Türksat 5B’yi Airbus tesislerinden teslim aldıklarını açıkladı. Uydunun Fransa’dan ABD’ye 29 Kasım 2021’de sevk edildiğini ve fırlatma hazırlıklarının devam ettiğini bildiren Bakan, uydunun fırlatılma tarihini resmen açıkladı.
Türksat 6A için SpaceX ile el sıkışıldı
Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu Türksat 6A için çalışmalar hızla devam ederken, uydunun uzaya SpaceX ile fırlatılacağı açıklandı.Türksat 5B ne zaman fırlatılacak?
Bakan Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun 19 Aralık 2021 Pazar günü saat 06:58’de SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacağını açıkladı. Söz konusu basın açıklamasının tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Karaismailoğlu, aynı zamanda Türksat 5B’nin uydu filomuza katacağı yeniliklerden de bahsetti. Bu doğrultuda; Ka-Band kapasitesinin 15 kat artacak. Yeni uydu, sabit sınıf uydularına göre 20 kat daha verimlilik gösterecek. Kapsama kapasitesi geniş olacak uydu, Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu bölgesinin tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerine hitap edebilecek.
Bakan Karaismailoğlu, Frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Band faydalı yükü ile toplamda 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlayağını söyledi. Böylelikle Türksat 5B’nin, uydu haberleşmesinin kullanıldığı özellikle denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yer alacağını ekledi.
Türksat 5B uydusunun sağlayacağı yüksek veri kapasitesi ile Türkiye’nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine de ulaşabileceğini ve internet altyapısı kurulabileceğini vurgulayan Karaismailoğlu, aynı zamanda “35 yılın üzerindeki manevra ömrü ile 42 derece doğu yörüngesindeki ilgili frekans ve yörünge kullanım haklarının korunması temin edilecek,” dedi.
Sizi Bilmem ama ben artık utanıyorum. Uydumuzu başkalarından satın aldığımız yetmiyor. Başkalarına fırtlattırıyoruz. Gerçekten Utanç verici bir durum.
Dünya bir mahalle gibi komşu komşunun külüne muhtaç misali bedava deği utanılacak bir şey değil