Gelişen teknolojinin bizlere en büyük hediyelerinden biri de yapay zeka diyebiliriz. İnsan hayatını büyük ölçüde kolaylaştırarak konforlu hale getiren bu teknoloji; sağlık, otomotiv, sesli asistan, siber güvenlik ve savunma sanayi başta olmak üzere onlarca alanda başarı ile kullanılıyor.
Bildiğiniz üzere ülkemizde de yapay zeka konusunda bazı gelişmeler yaşandı. Geçtiğimiz yılın ağustos ayında Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Türkiye’nin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi genelgesi resmen açıklandı. Kısa süre önce de söz konusu proje ile ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.
Yapay zeka alanındaki istihdam 50 bin kişiye çıkarılacak
Milliyet’in haberine göre; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın da katılımı ile Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu 1. Toplantısı düzenlendi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Oktay, yapay zekanın devamlı büyüyen ve genişleyen dinamik bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek sözlerine başladı.
Bunun yanı sıra ‘Dijital Türkiye’ konseptiyle yaptıkları çalışmalarla ülkemizin veri madenini oluşturduklarını ve pes etmeden oluşturmaya devam edeceklerini belirten Oktay, şimdiki adımın bu madeni yerli ve milli yapay zeka uygulamaları ile ekonomiye kazandırmak olduğunu açıkladı.
Özellikle toplantıda yapay zeka odaklı teknolojilerin hızlı yükselişi ile insan hayatının her alanında köklü bir değişim yaşandığı vurgulandı. Bu noktada makine öğrenmesi, nesnelerin interneti ve artırılmış gerçeklik gibi unsurlar örnek gösterildi.
Tabii toplantıda en dikkat çeken detaylardan biri de ağustos ayında açıklanan genelgedeki istihdam planlarının yeniden vurgulanması oldu. Bu noktada Fuat Oktay, ülkemizin yapay zeka ekosisteminin gelişmesi için tüm kurumların eş güdüm içinde çalışarak 2025 yılından itibaren yapay zeka alanında çalışan kişilerin sayısının 50 bine çıkarılmasını, lisansüstü mezun sayısının en az 10 bin kişi olmasını, uluslararası yapay zeka endekslerinde ilk 20 ülke arasında yer almak ve yapay zeka ekosistemi ile gayri safi yurt içi hasılaya yüzde 5 katkı sağlanmasını hedeflediklerini ifade etti.
Son olarak Resmi Gazete’yi baz alarak Türkiye’nin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile ilgili detayları şu şekilde verebiliriz;
İşte Türkiye Ulusal Yapay Zeka Stratejisinde belirlenen 6 öncelik
- Yapay zeka uzmanı yetiştirmek ve istihdamı artırmak
- Araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek
- Kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim sağlanması
- Sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapılması
- Uluslararası iş birliklerini güçlendirmek
- Yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak
Türkiye’nin 2025 yılına kadar gerçekleştirmek istediği 24 amaçtan bazıları
- GSYİH’ya katkısı yüzde 5’e yükseltilecek.
- İstihdam en az 50 bin kişiye çıkarılacak.
- Merkezî ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zekâ alanındaki istihdam en az bin kişi olacak.
- Lisansüstü düzeyde mezun sayısı en az 10 bin kişiye ulaşacak.
- Yerel ekosistemin geliştirdiği uygulamaların kamu alımlarında önceliklendirilerek ticarileştirilmesi desteklenecek.
- Uluslararası kuruluşların güvenilir ve sorumlu yapay zekâ ile sınır ötesi veri paylaşımı alanındaki düzenleme çalışmalarına ve standartlaşma süreçlerine aktif olarak katkı verilecek.
- Uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alacak.
Peki siz Türkiye’nin Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.