Önde gelen ticari uçak üreticileri Boeing ve Airbus, ABD’de Ocak ayında kullanımı başlayacak 5G hizmetinin ertelenmesini talep etmişti. Boeing CEO’su David Calhoun ve Airbus CEO’su Jeffrey Knittel isteklerini Biden yönetimine bizzat ileterek 5G’nin, uçakların güvenli bir şekilde çalışma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etmişti.

19 Ocak’ta AT&T ve Verizon’un kullanıma açacağı C-Band 5G ağına şimdi de havayolu şirketlerinden tepki geldi. ABD merkezli American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines ve Southwest gibi popüler havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri yetkili kurumlara mektup gönderdi.

5G uçaklar için tehlike yaratıyor iddiası ABD’yi salladı!

5G uçaklar için tehlike yaratıyor iddiası ABD’yi salladı!

Boeing ve Airbus, ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg ve diğer Biden yönetimi üyeleriyle görüşerek 5G'nin ertelenmesini talep etti.

“5G, ülkenin ticaretini durma noktasına getirebilir”

Reuters’in haberine göre havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri mektubu aynı anda Federal Ticaret Komisyonu’na, Federal Havacılık İdaresi’ne ve Beyaz Saray’a gönderdi. 5G baz istasyonlarının meydana getireceği parazitlerin, düşük görüşlü inişler için hayati önem taşıyan altimetre gibi hassas uçak güvenliği araçlarını etkileyebileceğini belirttiler.

5g havayolu şirketleri

“Hava yolcuları, nakliyeciler, tedarik zinciri ve gerekli tıbbi malzemelerin teslimatında önemli operasyonel kesintileri önlemek için acil müdahale gerekiyor” ifadelerine yer verilen mektupta, sorunun on binlerce Amerikalıyı denizaşırı ülkelerde mahsur bırakabileceği belirtildi. Ayrıca ülke ticaretinin de durma noktasına gelebileceği vurgusu yapıldı.

5G uçakları tehlikeye atacak iddiası ilk defa gündeme gelmiyor. AT&T ve Verizon, C-Band 5G ağını aslında geçen sene kullanıma açmayı planlıyordu. Ancak uyarılar üzerine öncelikle 5 Ocak 2022’ye sonra ise 19 Ocak 2022 tarihine ertelendi. Havayolu şirketleri 5G baz istasyonlarının, havalimanı pistlerinin 3,2 km yakınında olmasına sert bir dille karşı çıkıyor.

ABD’de bulunan 6 bin 800‘den fazla uçağı ve düzinelerce uçak üreticisini etkileyen yeni kural, düşük görüş koşulları içeren bazı uçuş rotalarında aksamalara yol açabileceği ve hatta bu koşullarda uçmayı güvensiz hale getirebileceği söyleniyor.