BitDefender Labs tarafından yapılan ve üçüncü çeyrekte dünya genelinde phishing, spam ve malware ataklarına ilişkin üç aylık rapor, geçen hafta yayınladı. Çalışma, dünya genelinde son çeyreğe damgasını vuran malware, spam ve phising özellikleri ve etki alanları inceleniyor.

Raporun en göze çarpan sonuçlarından biri ise e-posta yoluyla yayılan malware’lerdeki artış. Diğer taraftan rapora göre her ne kadar son çeyrekte belli başli antivirüs motorlarının yakalamayı başaramadığı e-mail yoluyla bulaşan virüslerin sayısında bir artış gözükse de daha önceki çeyreklerle kıyaslandığında bu sayıda son iki çeyrekte bir azalma yaşanıyor. Hatta önceki 18 aya göre gözle görülür bir azalma var.

Rapora göre son çeyrekteki artış ise tamamen iki güçlü virüsün yeni versiyonlarıyla ortaya çıkıp çok sayıda kurbanı ele geçirmesi. Ayrıca yine bu çeyrekte sektöre ilişkin araştırma raporlarında phising oranlarının düşüşe geçtiği de yayınlanıyor.

 

Tıp konulu spam mailleri % 68 ile ilk sırayı aldı.

 

Raporda geleneksel anti-virüs motorlarını saf dışı bırakan e-mail tabanlı malwareler’in çeyreğin ikinci yarısında her 11’inci veya 13’üncü günlerde zirveye çıktığı görülüyor. Diğer taraftan verilen bilgiye göre bu çeyrekte ortaya çıkan malware ataklarındaki artışın nedeni; yeni malwarelerin ortaya çıkmasından çok, Mal-Bredo and Mal Behav-340 olarak bilinen malware’lerin yeni çeşitler üreterek ortaya çıkması. Örneğin rapora göre Mal-Bredo bir ay içerisinde 10 binin üzerinde çeşit ortaya sürüyor. Çeşitliliğin hedefi ise geleneksel anti virüs motorlarını saf dışı bırakmak.

ABD gündeminin en önemli konuları olan “Ekonomik Kriz” ve “Sağlık Reformu“; phishing ve malware saldırılarının en gözde konusu haline geldi. Üçüncü çeyrekte “Sağlık Sigortası” ve “Cinsel Eğitim” içeriğine sahip web siteleri phishing saldırılarının başlıca mekanı olurken “Business” içerikli web siteleri ise malware saldırılarının en çok bulunduğu kanallar oldu.

:: Spam maillere maruz kaldınız mı? Bu problemden nasıl kurtuldunuz?