Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Türkiye’de paralı yollarda kullanılan ve ödeme gişelerinde bekleme olmadan tahsilatın sağlanmasını hedefleyen bir sistem olarak 1999 yılında kullanıma başladı. Fakat aradan geçen onca yılın ardından, karışıklıkların önüne geçmek, iş yükünü azaltmak ve verimliliği artırmak için kaldırıldı.

Almanya, otoyollarda sürücüsüz araçlara yeşil ışık yaktı

Almanya, otoyollarda sürücüsüz araçlara yeşil ışık yaktı

Sürücüsüz araçlar için Almanya'da meclisten geçmeyi bekleyen tasarı, kamuya açık yollarda bu otomobillerin geçişine izin verecek.

OGS için son kullanma tarihi 31 Mart!

Şu anda ülkemiz otoyollarında aktif olarak OGS ve HGS şeklinde 2 farklı sistem kullanılıyor. Araç sahipleri açısından aralarındaki en büyük fark, OGS’de pil ile çalışan kibrit kutusu boyutunda bir cihaz kullanılırken, HGS’de aracınızın camına bir etiket yapıştırmanız yeterli oluyor.

Aslında her iki sistem de benzer özellikleri sunuyor olsa da HGS’nin hem iş yükü hem de maliyet anlamında büyük bir avantaj sağladığı belirtiliyor. Ayrıca, otoyollarda birden fazla sistemin kullanılıyor olması da gişeye yaklaşan şoförler açısından kafa karışıklığı yaratabiliyor.

Bununla birlikte, Karayolları Genel Müdürlüğü, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, OGS’nin kaldırılmasına ilişkin basın duyurusunu paylaştı. Ayrıca, tamamen HGS dönüşümünün ve OGS tanıma cihazlarının kaldırılma işlemlerinin gerektirdiği süre sebebiyle de 31 Mart’a kadar aktif tutulacağını söyledi.

Halihazırda OGS kullanan vatandaşların ise cihazı satın aldıkları bankaya giderek verilecek HGS etiketiyle ücretsiz bir şekilde değiştirebileceği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, kullanmış oldukları banka hesapları da otomatik olarak HGS hesabına dönüştürülecek. Bununla birlikte, 1 Nisan’dan itibaren artık tüm otoyollarda sadece HGS geçerli olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!