Kurucusunun Elon Musk olduğu Tesla, geçtiğimiz günlerde ABD hükümetiyle başı derde girdi. ABD oto güvenlik denetçileri, Tesla araçlarının yollarda aniden durması nedeniyle kaza oranını arttırdıklarını iddia etti.
Tesla, geçtiğimiz yıl Eylül ayında Tesla Model 3 ile kaza yapan 20 yaşındaki gencin ailesi ile karşı karşıya. Elon Musk’ın karşı karşıya olduğu davanın tüm detayları ise haberimizde…
Tesla, yaşanan ölümlü kaza nedeniyle başı belada
20 yaşındaki Nicholas Garcia ve 19 yaşındaki yolcu Jazmin Alcala,, otomobilin yoldan çıkarak iki ağaca çarptıktan sonra aracın alev alması sonucunda geçtiğimiz eylül ayında hayatını kaybetti. Tesla kaza ile ilgili olan soruşturmayı Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu yürüttü.
Kuruldan gelen rapora göre, 20 yaşındaki sürücünün kazadan önce saatte 48 kilometre hız limitinin olduğu yolda 150 kilometre hızla gittiği ortaya çıktı. Ancak, davada Garcia’nın ailesi, Tesla Model 3‘ün “sıradan ve öngörülebilir sürüş koşullarında kontrol kaybına neden olduğunu. Kusurlu ve mantıksız derecede tehlikeli bir süspansiyona sahip olduğunu” iddia etti.
Yaşanan kaza ile ilgili Garcia’nın ailesi ayrıca Tesla mağazasının müdürüne da dava açtı. Aile Model 3 araçlarını direksiyon, süspansiyon ve bataryası sebebi ile kazandan dört gün önce incelemeye getirdiklerini söyledi. Aile, servis müdürünü “kusurların ve tehlikeli koşulların ortaya çıkmasından dolayı aracı ihmalkar bir şekilde incelemek veya denetlememekle” suçladı.
Tesla şirketi ve servis müdürü Garcia’nın ailesinin açtığı 30’ar bin dolarlık dava ile karşı karşıya. Şirket tarafından henüz ölümlü kazanın davasıyla ilgili bir açıklama gelmedi. Yayınlanan polis raporunda ise yolun ortasındaki kasise girdikten sonra aracın “kontrolünü kaybettiği” belirtildi.
Tesla araç ile yapılan kazanın süspansiyon sorunuyla bir alakası var mı?
Ekim ayında Tesla, süspansiyon sorunu yüzünden 2800 adet aracını geri çağırdı. Geri çağırma, Mart 2021 ile Haziran 2021 arasında üretilen bazı Model Y araçlarını ve Ocak 2019 ile Nisan 2021 arasında üretilen bazı Model 3 araçlarını içeriyor.
Tesla ilk defa bir ölümlü kaza nedeniyle dava ile karşı karşıya değil. 2019 yılında Tesla servis çalışanının araç sahibine haber vermeden hız sabitleyiciyi kaldırdı iddiasıyla da dava açıldı. Geçen yıl temmuz ayında ise auto-pilotta olan bir aracın kendi araçlarına çarpması sonucu 15 yaşındaki oğullarını kaybeden aile tarafından da şirkete dava açıldı.
Tesla’nın kaza ile ilgili henüz bir açıklama yapmaması sosyal medyada hoş karşılanmadı. Sizler bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ShiftDelete Net Forum sayfamızda bekliyoruz.