Twitter, Facebook ve benzeri sosyal ağ siteleri son zamanlarda hacker’ların en büyük hedefi olarak dikkat çekiyor. Bu yılın ilk yarısında yapılan saldırıların büyük bir çoğunluğunun sosyal ağ sitelerine yapılması da bunu ortaya koyuyor. Her sene yayınlanan Web Hacking Incidents Database (WHID) raporunda geçen sene aynı dönemde en çok saldırı alan sitelerin devlet ve hukuk işleri ile ilgili siteler olduğu belirtilmişti. 

Uzmanlar sosyal ağların hedef olarak seçilmesindeki en büyük sebebin, bu siteleri çok sayıda insanın kullanması olduğunu belirtiyorlar. Böylece hacker’lar hem daha çok kişiye ulaşmış olmakla kalmayıp, daha fazla ses getirerek ünlerine ün katıyorlar.

Yayına geçtiği günden bu yana birçok saldırıya maruz kalan Twitter’ın yanı sıra MySpace ve Facebook da defalarca zararlı yazılımların dağıtım yolu olarak kullanılmıştı. Bu dağıtım şekli genelde, sistemine virüs giren bir kullanıcının zararlı sitelere link veren mesajlar gönder göndermesi şeklinde oluyor. Bu gönderilen linklere tıklayanlar da aynı virüse maruz kalıyorlar.

{pagebreak::Hacker’ları motive eden ne?}

Hacker’ları motive eden ne?

Uzmanlar WHID raporunun tam olarak dünyada yapılan tüm saldırıları yorumlamaya yetmediğini belirtiyorlar. Sadece dünya üzerinde ses getiren ve yapıldığı yere büyük zarar veren saldırıları konu alan raporda bu sene sadece 44 adet saldırı yer alıyordu. Bu rapor tüm saldırıları yorumlamak için istatistiksel olarak yetersiz olsa da yine de hacker eğilimlerini göstermek açısından faydalı.

WHID raporunda yer alan verilere göre ünlü web sitelerinin giriş sayfalarını değiştirebilmek, hacker’lar için büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. Bunun dışında hacker’ları bu işe yönlendiren en büyük sebep elbette ki maddi gelir elde etme şansı. Hacker’lar yaptığı saldırıların türüne göre çeşitli yollardan gelir elde edebiliyorlar.

:: Sosyal ağ sitelerinin hacker’ların bir numaralı hedefi olması konusunda neler düşünüyorsunuz?