Cep telefonu dünyasında Numara Taşınabilirliği’nin ardından yaşanan tarife değişiklikleri aboneleri daha fazla konuşturuyor. GSM operatörlerinin sınırsız adıyla sunduğu neredeyse sınırsız tarifelerle rahat rahat konuşan ve konuştuğu için pilleri hergün biten binlerce kullanıcı var.


Arka planda çalışan uygulamaları kapatın, gücünüzü harcamasın

Pil sürelerinden daha çok şikayet eder hale gelen kullanıcılar için güç kaynaklarından daha uzun süreyle yararlanmanın yolları bu rehberde.

{pagebreak::Yeni Pilinizi Doğru Doldurun}

Yeni Pilinizi Doğru Doldurun

Yeni piller şarj edilmemiş olarak gelir. Bu durum yeni aldığınız telefonlarda da böyledir. Tıpkı eskiden sıfır kilometre otomobillerin motorları rodajda olduğu gibi; motorları gerçek performansına ulaştırmak için alıştırmak gerektiği gibi pilleri de gerçek performansına çıkarmak için de doğru şarj işlemleriyle alıştırmak gerekiyor.


Pili doğru doldurmak pil ömrü açısından çok önemli

Pilinizi tam gücünde, belirtildiği oranlarda kullanmanız için yapmanız gereken pilinizi 2 ila 4 sefere kadar şarj edip, boşaltmak olacaktır. Boşaltma işlemini telefonunuzu yoracak, ekran ışığını açık bırakacak ve işlemcisini zorlayacak uygulamalarla açık bırakarak tamamlayabilirsiniz. Bazı telefonların masaüstü şarj cihazları bu tür işlemleri hızlandıran özelliklere sahip olabiliyorlar.

{pagebreak::Pilinizi Doğru Şarj Edin}

Pilinizi Doğru Şarj Edin

Pilinizi asla 14 saatten fazla şarj etmeyin. Eğer Nikel-Metal Hidrid (NiMh) veya en çok kullanılan tür olan Lityum İyon türü pil kullanıyorsanız şarj süreniz 14 saatten mutlaka az olmalı.


Pilinize yazık olmasın, doğru şarj edin

Üreticilerin kullanım kılavuzlarında normalde pillerinizi 24 saatten fazla şarj etmemeniz gerektiği yazar ancak eğer pilinizi 14 saatten fazla süre şarjda bırakırsanız pilinize aşırı şarjdan dolayı zarar verebilirsiniz.

{pagebreak::Hafıza Etkilerini Yok Edin}

Hafıza Etkilerini Yok Edin

Nikel Kadmiyum (NiCad) piller hafıza etkisi nedeniyle güç kaybedebiliyor. Piller bu hafıza etkisi nedeniyle pilin boşaldığı noktadan dolmaya başlıyor. Bu, hücre tabakalarında biriken gaz baloncuklarından dolayı meydana geliyor.


LG’nin birçok modeliyle gelen pil

Eğer bu tip piller yüzde 30’a kadar tüketilmişse ve bu noktadan tekrar doldurulmuşsa pil kapasitesinin sadece yüzde 30’unu dolduracaktır ve pilin gaz tankını küçültecektir.

{pagebreak::Pilinizin Gazını Alın}

Pilinizin Gazını Alın

Hafıza etkisinden korunmanın ve hücre tabakalarında birikmiş gaz balonlarından kurtulmanın en iyi yolu pilinizi geğirtmektir. Bu pilinizin telefonunuz kendi kendine kapanana kadar çalışması ve tekrar doldurulması anlamına geliyor. Bu işlemin daha hızlı olması için telefonunuzu yoran uygulamalardan faydalanabileceğinizi unutmayın.


Pilinizi sadece elektrik şebekesinden doldurmayın

{pagebreak::Pilinize Egzersiz Yaptırın}

Pilinize Egzersiz Yaptırın

Pillerinizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz şeylerden bir diğeri de uzun zaman periyotları boyunca onları kullanım dışı bırakmamanız olacaktır. Cihazınızı elektrik şebekesinden besleyerek bile çalıştırıyor olsanız dahi pili periyodik olarak kullanarak taze ve sağlıklı tutabilirsiniz. Bunun için telefon ya da bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlar elektrik şebekesinden ayırın.


Sony’nin geliştirdiği Bio pil

{pagebreak::Pil Saklama}

Pil Saklama

Pilleri serin ve kuru yerlerde, ısı ve metal objelerden uzakta saklayın. Piller uzun zaman kullanılmadan kenarda bırakılırsa kendi kendine boşalacaktır. Bu yüzden doldurduğunuzu düşündüğünüz pili acil bir durumda kullanmak isterseniz, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bunu aklınızın bir köşesinde tutun ve pillerinizi kullanımdan önce şarj edin.


Ne kadar pil saklamak istiyorsunuz?

{pagebreak::Pil Değişimi}

Pil Değişimi

Eğer pilinizi 8 saat dayanıyorduysa ve artık sadece 2 saatlik dayanma gücü kaldıysa, bu büyük ihtimalle hafıza etkisinden kaynaklanabilir veya yeni bir pil almanın zamanı geldiğine işaret eder.


Turkcell Limon Ferahlığı tarifesinin pil hali

NiCad piller yaklaşık 700 defa şarj/deşarj tutabildiği gibi, yaklaşık 1 ila 1,5 yıl kadar ortalama dayanabiliyor. Ancak NiMh piller ise 400 defa şarj/deşarj döngüsü süresince ömür sunabiliyor.

{pagebreak::Ölü Pilleri Yeniden Değerlendirin}

Ölü Pilleri Yeniden Değerlendirin

Çevreye karşı duyarlı olun ve pillerinizi çöpe atmayın. Çevre Koruma Örgütü (EPA) 200 ton kadmiyum ve 260 bin ton kurşunun çöplerle birlikte doğaya karıştığını belirtiyor.


Ölü pilleri yeniden değerlendirmek çok önemli

Lütfen pillerinizi güvenli bir şekilde yeniden pil değerlendirme istasyonlarına gönderin. Bu gibi yerleri belediyeler vasıtasıyla öğrenebilirsiniz. Şehrinizde geri dönüşüm kutularında pillere özel kutuları rahatlıkla bulmanız mümkün.

:: Cep telefonunuzun pil ömründen memnun musunuz?