ABD’li teknoloji şirketlerine karşı adımlar atmasıyla bilinen Pekin yönetimi, Microsoft’un popüler işletim sistemi Windows’u yasaklamaya karar verdi. Çin, devlet kurumlarındaki yabancı marka bilgisayarları ve Windows işletim sistemini “yerli olarak geliştirilen yazılımla” değiştirecek.
Çin’den Windows ve yabancı marka bilgisayarlara kısıtlama
Google, Twitter, Facebook gibi uygulamaların ardından bir büyük ABD yazılımı daha Çin’in yasaklı uygulamalar listesine giriyor. Çin hükümeti, Windows ve yabancı marka bilgisayarları Linux tabanlı yerli işletim sistemine geçmek için devre dışı bırakacağını söyledi.
Bloomberg tarafından hazırlanan rapora göre Çin yönetiminin yeni yasağı, Windows yazılımına ek olarak yabancı markalara ait bilgisayarları da kapsıyor. Pekin, devlet dairelerine ve devlet destekli firmalara yabancı markalı bilgisayarları ve işletim sistemlerini yerli alternatifler ile değiştirmelerini emretti.
Bu karar sonrasında devlet ve devlete bağlı kurumlarda 50 milyon adet bilgisayarın değiştirileceği ifade edildi. Yerel kaynaklar, yaklaşık iki yıllık süre kapsamında Çin malı işletim sistemine ve yerel bilgisayarlara geçileceğini söyledi.
Hükümetin son yasaklama kararı ise Dell, HP ve Microsoft gibi birden fazla markanın Çin devletine satış yapmasını engelleyecek. Çin’in bu markaların bilgisayarlarını kullanmayı bıraktıktan sonra hangi markaya yöneleceği belirsizken, yazılım tarafında Linux tabanlı bir işletim sistemi olacağı öğrenildi.
Çin, aslında yıllardır ithal edilen teknolojinin yerini yerli markalar ile doldurmaya çalışıyor. Asya ülkesi, bilgi güvenliği endişeleri nedeniyle yabancı yazılımların kullanımını sonlandırmak istiyor. Bu yüzden de Lenovo, Kingsoft Corp ve Inspur Electronic gibi yerel teknoloji markaları destekleniyor.
Peki sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi yorumlar kısmında veya SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Ne guzel keşke burada da yasaklansa illa ambargo mu bekliyoruz biz yasaklayalım. Kurumlar Pardus kullanmalı, tasarruf etmeli ve Microsoftun data toplamasına karşı koymalı. Pardus 21 öneririm son çıkan surum ve gerçekten başarılı özellikte mağazası.
tabi efendim
Aynen hatta yabancı telefonları almayalım hatta yabancı yemek de almayalım hatta da yabacı ülkelerle aynı havayi alıyoruz diye hava da almayalım yerli hava üretelim mantığını seveyim (!)
Adam saçam birşey dememiş boş yapyon
Türkçeyi pardustan öğrenirsen aha böyle olur
Konuyu farklı yerlere çekmenin anlamı yok. Özgur yazılım kavramını bilseydin sanırım böyle bir yorum yapmazdın. Ayrıca yerli uretim her zaman önemlidir ve bizde de bunu yapabilen yok.
Lütfen boş yapmayınız. Kendi saçmalıklarınızı kendinize saklayınız.
İşletim sistemini olarak parduse geçilmesi gerçekten büyük ölçüde tasarruf ettirir ve linux çekirdeği İşletim sistemleri daha hafif daha hızlı ve kodlanması daha kolaydır mesela Windowsun devlet ve firmalar için ürettiği modelinde bir sürü açık var
Aynen yerli ve milli ata yadigarı at arabalarını ve atları da ulaşımda kullanmalıyız. Atalarımız onlar sayesinde fetihler yapıp koca imparatorluk kurdular.
Gnu/Linux Sistemler eski değildir. Microsoftun gerçek yuzunu görebilseniz Open Source kavramını anlardınız.
Ayrıca linux herhangi bir milletin malı da değil.
Tabii ki dostum,neden olmasin butun bilgilerin ertesi gun bir korsan sitesinde oluverir. Örnekleri bolca var. Devlet vatandaslik bilgilerini koruyamazken sahsi ve ozel bilgilerini nasil koruyacak? Ya da korumak degil de satiyor da olabilir. Biraz uyanin artik su yerli ve millî zirvalardan. Hitler de ulkesini çöküşe sürüklerken yerli ve millî edebiyatı yapıyordu. Geçen gun başıma geleni anlatayim; iş ararken ilgili sitelere basvurmustum. Ertesi gün Whatsapptan msj geldi “yaptiginiz basvuru istinaden size dönüş yapiyoruz diye” ben de sevindim tabi ki. İste linki doldurun vs. İban vs istiyor,Ama sonra dur bakayim dedim basvurdugum siteden boyle bir firma secmemisim,sonra arastirdim meger bunlar dolandiricilar ve buna kanan surusuyle insan var. Bu olayin çözümü var mi savci,polis cozebilecek mi. Tabi ki hayir. Eger cozselerdi bu kadar sikayet olmazdi. Diyecegim şu; eger yerli ve milli maskesiyle bu işler yapiliyorsa bilin ki sizin butun bilgilerinizi butun mahremiyetinizi ele gecirmek icin yapiliyordur.Su an Çin de bunu yasaklamasindaki ana sebep butun mahremiyeti ele gecirmek. Ve en onemlisi yaptigi pisliklerin uzerini örtmektir.
Yerli ve milli edebiyatı yapan yok. Pardus insanları Open Source ve Linuxa geçirmek için iyi bir projedir. Gerçekten özgur yazılım olanları zaten GNU belirlemiş. Devlet zaten bilgini koruduğunu iddia etmiyor, linux sistemlere virus bulaşmaz diye bir şey yok. Zaten gizlilik önem arz etse Signal, Matrix gibi platformları kullanırdınız. Göruşunuze yine de saygı duyuyorum, herkesin kendi tercihi.
Korsan kullanımın en yaygın olduğu ülke bence doğru ve yerinde bir karar vermiş hiç değilse doğru düzgün yazılım kullanır korsandan bu şekilde uzak dururlar. Ve belki bu sayede açık kaynak yazılıma da destek olurlar.
Yerinde karar bence de. Milli seferberlik ilan edilerek yerli işletim sistemi devreye alınmalı. Evlerden askeri, devlet kurumlarına kadar yabancı yazılım devlerinin kölesi durumundayız, herşeyi kontrol edebilir durumdalar. Yabancılar yapay zekaya robotiğe yatırımlar yaparken…Bir an önce milli yazılım+teknolojiyi üretmemiz şart. Hala tehlikenin farkında değiliz!
Biz bu kafayla maalesef böyle bir geçiş yapamayacağız, şuan Turkiye için askeri yatırımlar daha önemli.
Keşke yanında teknolojiyede yatırım yapılsa. Kendi teknolojimizi uretmediğimiz urece her zaman bizi yönetebilecekler. İntel Management Engine denen bir olay var bu yorumu okuyan herkes bakarsa mutlu olurum. Pardus 21 surumunu öneririm guzel olmuş, kullanılabilir.
Katılıyorum
tabii efendim
Yapacağımız en mantıklı iş. Kendi bilişim altyapımızı donanım ve yazılım olarak kendi üretimimiz olanlarla değiştirip geliştirmek. Bizim olmayanı sadece kullanırız. Yaparsak en iyisini yaparız. Özgüven olmayan yılgın insanlar topluluğu çevirmiş etrafımızı. Okumayan toplum kendini yönetenlerin kuklası sonrasında da dünyayı yönetenlerin maskarası olurlar. Oku, düşün, haya et, üret. kullan. Değerlendir bu döngüyü tekrar et. En iyisini sen yaparsın. Kendine inan ve güven. Senden akıllısı yok ki!
Konudaki en guzel yorum bu sanırım.
Aşırı derecede mantıklı Çin için şuan veri güvenliği çok önemli zaten yerli olarak huwaei lenova gibi üreticileri var buda onların kalkınmasına sebeb olur
Keşke bizdede sağlam bir altyapı oluşturulup yerli üreticiler desteklense….
Linux içinde çok iyi bir gelişme olur. Yazılım konusunda Çin ileri seviyede. Üçüncü parti uygulamaların kalitesi ve fazlalığı ister istemez artacak.
Sizi Kesinlikle katılıyorum yıllardır Ben de böyle bir şey bekliyordum özellikle Çin’den Rusya’da Önceki yıllarda benzer bir karar almıştı sonu ne oldu bilmiyorum. Çünkü Soft corpiration çok kaliteli uygulama yapıyor bir de zwcad( Autocad Çin versiyonu) Linux versiyonu da çok sı tabii inşallah daha fazla linuxta çalışan APK olur benim esas merak ettiğim hangi dağıtıma kullanacak
deepin OS şuan çinde aktif olan sistem. Ve her haliyle harika
Bir de Privacy geçmişine baksanız iyi olurdu. Ayrıca daha iyileri var. Deepin kullanmayacağım bir dağıtım benim için.
Ya arkadaş bizde geçelim yok yerli melli diyorsunuz adamlarda deepin OS var kendi tasarımlarını yapmış hatta Windows 11 bazı özelliklerini buradan çalmış, bizdeki Pardus resmen çöp, Ubuntu kullan daha iyi, ben 1 yıl deepin OS kullandım, ama eğer bir Linux kullanmak istiyorsan Debian alt yapısından şaşmayacaksın ve ubuntuyu terk etmeyeceksin.. Deepin OS bile sorunlu aslında, en iyi sağlam oturmuş masaüstlerinden biride Gnome dur
Pardusa çöp demek emeğe hakarettir, ilk çıktığı zamanlar olsa bir şey demezdim ancak yeni Pardus 21 Dolunayla çok şey değişti. Deepinin Privacy geçmişini araştır derim saf tutmadan önce. Ubuntu hakkında da Richard Stellmanın göruşlerini incele. Ayrıca Ubuntu o kadar efsane bir distro değil bu arada. Gnome da iyidir ama KDE bambaşkadır. Pardusun kendine özgu uygulamaları, yazılım merkezi, Destek ekibi, forumu, discord sunucuları çok iyi. Lutfen Pardusu tekrar gözden geçirin. Daha iyi alternatifler var mı var tabii. Fedora, Manjaro, Opensuse mesela. Ancak Pardus Turk vatandaşlarımızı Linuxa kazandırmak için harika bir proje. Herkes gerektiği önemi verseydi şimdi bambaşka bir yerde olurdu.
KDE yapboz gibi bir şey tamam çok fazla şey sunuyor sana her yerini değiştirebiliyorsun hemen hemen, gnome unda uzantıları var, kendi uzantını bile kodlayıp çok rahat bir şekilde kullanabiliyorsun gnome da, ve oyun olarak gnome daha çok desteklenmekte veya uygulamalar olarak. Deepin os; gnomdan, mac os dan, windows dan bir çok şey alıp hatta kendileri bir çok güzel tasarımlar ekleyip windows alışkanlıklarını tamamen linux altına getirip kullanıcılarını linux e alıştırmaktı amaçları, yani işletim sistemi kullanmak aslında tamamen tasarımsal güzellikten çıkıyor, benim burada değinmek istediğim, bir şeyin desteklenmesini istiyorsan biraz özene bözene yap ki milletin önüne çöp olarak atma, çöp olarak atarsan hele böyle çok alternatifli bir ortamda, çöp olarak kalırsın kimse bir daha arkasına bakıp görmez, pardusta aynen böyle oldu, ayrıca ubuntu sunucuları olarak olsun her konuda en sağlam dağıtımdır heroku boşuna ubuntu temelli değildir, ben bütün dağıtımları 1 yıl boyunca kullanmışlığım vardır, hep sonunda ubuntuya dönmüşümdür ve artık dağıtım denemeyi bıraktım gerek yok, ubuntu sağlamdır iyidir..
Bazı konularda katılıyorum size, Pardus XFCE takıntısı ile hiçbir zaman kullanılan bir sistem olamaz, Kaliteli dediğin zaman KDE ve KDE uygulamaları daima iyidir. GNOME iyidir hoştur ama bana masaustu hissiyatı vermiyor. Ayrıca uygulama ve oyunlar GNOME desteklemez o sadece bir masaustu yöneticisidir. GNOME da çalışan KDE de çalışır. Ayrıca GNOME hantal deniyor ama kullanamdığım için fazla yorum yapmayacağım, saygılar.
Bu gibi yerlileşme haberleri 5-10 yıllık dalgalar halinde tekrarlanır durur. Ancak bir türlü de nihayete eremez çünkü, teknolojik gelişmenin bir anonimliği vardır. Batılı ülkeler de Çin’in yaptığını-Çin elektroniğini yasaklamaya, hassas noktalarda kullanmamaya çalışıyor. Anlayacağınız bu pilav daha çook su kaldırır. Haa pardusa gelince, donanımın herbir yapı taşının kendi milli karşılığını üretemedikçe, İngilizce komut kitaplığını “değiştir” komutuyla Türkçe isimler ile donatınca yerli olunmuyor.
Bizde örnek almalıyız Casper ve Monster parçaları kendi ureterek bilgisayar yapmalı, vestelde adam gibi bir telefon yapmalı. yerli donanım için fabrikalar açmalıyız . Bizim huyumuz bellidir işler son raddeye gelince yaparız yapacağımızı, ambargo uygulandı Savunma Sanayimiz gelişti baksanıza. Şuan Google, Microsoft, Yandex vb servisleri kullananların verileri Allaha emanet zaten.
Bu uygulama ile Cin kendi guvenligini sagliyor, anyni zamanda yerli sirketlere ekonomik destek sagliyor. Akili bir uygulama olmus.
PUBG MOBILE’a ne olacak? Tencent Games Çin merkezli bir şirket.
Mobile oyun ile Bilgisayarın ne alakası var kardeşim.