Tüm dünyada otomobil sektöründe kullanıcılara olumsuz yansıyan fiyat artışları görülüyor. Tabii ülkemizdeki enflasyon, yüksek kur farkı ve vergi nedeniyle etkisi daha büyük oldu. Bununla birlikte fırsatçılık da başladı. Son düzenleme ile getirilen ticari amaçla alınan sıfır otomobil modellerine satış yasağı ise bu durumun önüne geçmeyi hedefliyor. Fakat galeriler bunun da çözümünü buldu.

Galeriler sıfır otomobilleri 2. el diye satmaya başladı! Km düzenbazlığı nasıl yapılıyor?

Otomobil satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek için getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre yasağı dün yürürlüğe girdi. Bu sayede galerilerin bayilerden 0 araçları geldiği gibi satın alıp daha sonra yüksek fiyatla satmasının önüne geçilmesi hedeflendi. Yani araç alım-satım işlemi yaparak gelir sağlayan şirketlerin artık sıfır otomobil satışı yasaklandı.

Dolayısıyla galeriler eğer sıfır otomobil satın alırsa bu aracı en az 6 ay boyunca elinde tutması gerekecek. Ayrıca bu otomobillerin aynı zamanda satılmadan önce 6 bin km’ye ulaşmaları gerekiyor. Yani aylık ortalama 1000 km yol gitmeleri gerekiyor. Aksi takdirde ilgili araç 6 aydan uzun süre bekletilse bile satışı yine gerçekleşmeyecek. Yani hem 6 ay hem de 6 bin km şeklinde 2 kural mevcut.

Yerli üretim hibrit otobüsler İstanbul sokaklarında!

Yerli üretim hibrit otobüsler İstanbul sokaklarında!

Mercedes-Benz Türk, bugün SDN ekibinin de katılım sağladığı etkinlikte yeni Conecto hybrid modelini tanıttı.

Fakat yukarıdaki görselde de görebileceğiniz gibi 0 ve 2. el otomobillerin satıldığı bazı sitelerde bu kural yürürlüğe girdiği anda 0 km olarak satılan araçlar 6001 km olarak listelenmeye başladı. Fakat aşağıdaki görsele baktığınızda araçların hiç kullanılmamış olduğunu ve jelatinlerinin dahi üstünde durduğunu göreceksiniz.

Buna ek olarak, bu otomobillerin hepsinin lastikleri tertemiz gözüküyor. Ayrıca lastik dişleri hiç aşınmamış ve üzerindeki ipsel çıkıntılar dahi duruyor. Yani en fazla birkaç km menzil yapmış olabilirler. Tabii yalnızca lastik değil, bu otomobillerin hiç bir yerine el dahil değmemiş durumda. Yani sıfır km olduklarına dair şüphe yok.

Km düzenbazlığı

Yalnızca bu da değil, açık bir şekilde aracın bayiden alındığını söyleyen ve el değmemiş bu araçları 6001 km olarak satmaya çalışanlar da var. Yani açık bir şekilde yürürlüğe giren yeni düzenlemeyi çiğniyorlar. Tabii normal şartlarda bu işi yapan kişilere araç başı 8 bin 400 TL ceza verilmesi gerekiyor.

Fakat her şey kılıfına uygun gözüküyor. Zira motoru yalnızca birkaç kez çalıştırılan bu aracın km’sine bakıldığında gerçekten 6001’i görmeleri mümkün. Bunu da araçların beynine bağlanarak yapıyorlar. Ancak bazı markalar buna izin vermediği için geçici olarak eski model bir versiyonu ile beynini de değiştirebilirler.

Km düzenbazlığı

Hatta gerçekte aracı hiç kullanmamış olsa bile bant üzerinde 6 bin km çalıştırarak yakıt ve bakım masrafını da aracın fiyatına eklediğini söyleyen galeriler mevcut. Şu an için bu araçları kimler hangi koşullarda nasıl alıyor belirsiz.

Bir diğer seçenek ise alım satım işini şahıs üzerinden gerçekleştirmek. İlanlarda satışı yapan kişi galeri olarak gözükse de aslında otomobili şirket değil, tanıdıkları veya çalışanları üzerine alarak bu düzenlemeye takılmadan satabiliyorlar. Sitede ise galeri adı altında satış yapıldığı için km’si 6001 yazılıyor.

Yani yasağı hiçe saymak aslında sanıldığı kadar zor değil. Fakat bu düzenlemeyle birlikte gelen yaptırımlar uygulanmaya başlarsa bir değişim görebiliriz.

Siz otomobil satış yasağı ve km düzenbazlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!