Mozilla, Internet Explorer programcılarının gecelerine kabus gibi çöken Firefox gibi başarılı bir tarayıcıdan sonra bir yenisini daha, Flock‘u çıkardı. Bu tarayıcı da Firefox’a çok yabancı değil. Ancak kurulumla beraber gelen bazı özellikler var ki, belki de sizin ihtiyaçlarınızı karşılayarak, web alışkanlıklarınızla en uyumlu tarayıcıyı tanıtıyor olabiliriz.
Flock ile neler yapılabilir?
Bir tarayıcı ile ne yapılırsa Flock ile de aynısı yapılabilir. Durun! Sanıyoruz, diğer tarayıcılara kıyasla biraz daha fazlasını da yapabilir. İşte Flock kurulumu ile beraber kolayca yapabilecekleriniz;
– Blog’unuzu kolayca yönetmek
– Favori siteleri paylaşmak
– Fotoğraflarınızı paylaşmak
Şimdi bunların nasıl yapıldığına geçmeden önce Flock‘u bilgisayarımıza kuralım.
Kurulumu
Programın kurulum dosyasını aşağıdaki bağlantılardan işletim sisteminize uygun olanına tıklayarak hemen gerçekleştirebilirsiniz.
Kurulum dosyasını kısa sürede indirdikten sonra (Hani Türk Telekom en az 512 kbps yaptı ya 🙂 ondan hızlı diyoruz) çalıştırın ve hayatınızın bir parçası olan “Next, next, next,…,finish” durumlarına geçin.
Flock’u kullanmaya başlıyoruz Programın kurulumunu kolayca tamamladıktan sonra sıra geldi yazılımı kullanmaya. Masaüstüne yerleşen kısayol ile veya kurulumun hemen sonrasında Flock‘u başlatabilirsiniz.
İlk başlangıçta o anda kullandığınız diğer tarayıcıdan bilgileri alabileceğini hatırlatacaktır. Bu adımda şunu hatırlatmakta fayda var; Flock, IE ve Mozilla’dan sık kullanılanlar ve diğer kişisel bilgileri alırken, bunu Firefox’tan yapmıyor.
İthal etme işlemi (import) bittikten sonra Flock, karşımızda zuhur eyleyecektir.
İlk bakışta aşk Flock başladığında heyecandan boğazınız düğümlenmesi, göz bebekleriniz büyümesi, iç organlarınızın yer değiştirmesi gibi eylemler gerçekleşmeyebilir ama yine de göze güzel bir arabirim bizi karşılayacaktır.Tasarım konusunda bu adamlar gerçekten çok iyi. Bu arada bu adamlar derken, tarayıcıyı programlayan ve geliştirmeye devam eden ekibin fotoğraflarına baktığınızda, “bunlar geliştirmeyecek de ben mi geliştireceğim?” diyebilirsiniz.
Ailemizin tarayıcısı Firefox‘a çok benzediğini göreceksiniz. Zaten yine bir Mozilla ürünü olduğu için Flock da Firefox üzerinden geliştirilmiş. Birazdan anlatacağımız yetenekleri ile Firefox’tan biraz daha ayrılıyor.
Tarayıcıda butonların, adres satırının, arama çubuğunun ve bazı kısayolların olduğunu göreceksiniz. Tamam, bu kısmı fazla uzatmıyoruz. Zira, Firefox’u duymayan kalmadı.
Blog’unuzu Flock ile yönetin Flock‘un tercih edilme nedenleri arasında belki de ilk sırayı bu özelliği alır. Flock, sahibi olduğunuz Blog’unuzu, web sayfasına girmeye gerek kalmadan kolayca yönetebilirsiniz. Ama her blog sitesini desteklemiyor. En popüler blog siteleri olan
– WordPress
– TypePad
– Blogger
blog sitelerinden birinde hesabınız varsa işlem tamamdır. Bu arada blog demişken hemen hatırlatalım.
David Copperfield, gösterisinde dokunmadan hamile bırakamadı ama biz bu yazımızda Blog sitemize girmeden Blog’umuza yeni bir konu açacağız. Aşağıdaki adımları takip edin;
– Programı başlatın.
– “Tools” menüsünden “Blog Editor” seçeneğine tıklayın.
– Karşınıza aşağıdaki pencere gelecektir.
– Buraya Blog adresinizi yazmanız gerekiyor. Yazın ve “Next” butonuna basın.
– Siz de bizim gibi bir Google ürünü olan Blogger üyesi iseniz, ve biraz önceki adres satırına http://….blogspot.com yazdıysanız sizi kullanıcı adı ve parolanızı soran aşağıdaki menü karşılayacaktır.
– Bu alana kullanıcı adınızı ve parolanızı girdiğinizde kısa bir denetleme işleminden sonra, bir e-posta iletisi gönderirken görmeye alışık olduğunuz pencere göreceksiniz. Kısa zaman içerisinde kullanıcı adı ve parolasını girdiğiniz Blog’un içerdiği başlıklar listelenecektir.
Blogunuza yazmak için hemen işe koyulabilirsiniz. Tıpkı e-posta yazar gibi. Bir internet kullanıcısını blog’una bizim hakkımızda yazı yazarken yakaladık ve görüntüledik.
Tıpkı Blog sitenizde olduğu gibi iletinizi, burada da dilerseniz daha sonra dilerseniz de anında yazınızı yayınlanabilir hale getirebilirsiniz.
(İstanbul gibi çok mübarek insanların yaşadığı bir yerde olağanüstü olaylara şahit olup Sırlar Dünyası’nı sık sık izlesek de yine de bu yazdıklarımızın Blog sitemizde gerçekten yayınlanacağına inanamadık ve programa olan güvenimizi bir kenara bırakıp hemen Blog’u kontrol ettik. Doğruymuş. :$ Biz ettik sen etme Flock. Hem daha anlatacaklarımız var.)
Flock ile Blog sitenizi yönetmeniz bu kadar kolay. Bir iletiyi silmek için ise pencerede listelenen konu başlıklarının üzerine fare imlecini getirip sağ tuşu tıklayarak “Delete” seçeneğini işaretlemeniz durumunda konuyu da uçurmuş olacaksınız.
Yazdığınız mesaja resim eklemek için Flickr araç çubuğunu kullanabilirsiniz. Bunun için, mesaj yazdığınız penceredeki “TOPBAR” butonuna tıklayın ve açılan menü içerisinden “Flickr Topbar” seçeneğine tıklayın.
Aramalarda kolaylık
Arama çubukları artık tarayıcıların vazgeçilmez bir parçası. Her ne kadar, MS bunu IE 7‘de anlamış olsa da (IE’yi “iyh Eğh” şeklinde okumanız bizi sevindirir). Flock‘ta da bir arama çubuğu bulunuyor.
Dilerseniz Yahoo‘yu dilerseniz de Google‘ı veya diğer arama motorlarını birincil arama motoru olarak tayin edip daha sonra kolayca arama yapabiliyorsunuz. Diğer tarayıcılarda olmayan bir özellik ise; arama geçmişini de anında göstermesi.
Ve diğerleri
Bunların yanı sıra web üzerinden bazı paylaşımları da Flock ile kolayca yapabilirsiniz. Bunlar; resim ve favori web sitelerinden oluşuyor.
Türkiye’de bu alanlara katılım hemen hemen yok gibi. “Yok, ben katılırım” diyorsanız Flock, her zaman yanınızda.
Ayrıca RSS bağlantılarına tıkladığınızda, diğer sitlerdeki gibi anlamsız siteler yerine düzenlenmiş bir sayfa göreceksiniz.
Sonuç
Flock‘u “sosyal tarayıcı” olarak duymuşsunuzdur. Geliştirilmesine devam ediliyor. Blog’unu güncel tutanlar için oldukça kullanışlı. Firefox’la izleyebildiğiniz siteleri sorunsuz izleyebiliyorsunuz.
Öncelikle yazı gerçekten çok eğlendirici ve bilgilendirici olmuş. Yazan arkadaşın ellerine sağlık. Site ve resim paylaşımı konusunda kullanışlılık olarak Stumble Upoun’un yanına bile yaklaşamamış. Blog olayı deseniz, Miranda gibi neredeyse başlı başına işletim sistemi olabilecek güzellikteki programla giri girme sorununu hallediyoruz zaten. Zaten şifrelerimi girmeye üşendiğimden aylarca Firefox’a geçemeyen bir adam olarak ben, tam da bu geçişi yapmışken bu özellikler için yeniden tarayıcı değiştirme olayını gereksiz buluyorum.
Gerçekten güzel bir site.
DeadSouL, paylaşım konusunda hak veriyorum sana. Ama yine de tarayıcı üzerinden bu işlemleri yapabilmek, kullanıcılar için farklı bir renk.
Miranda konusundaki tecrübelerini burada paylaşmak istersen senden 18 yaşından büyük olduğuna dair bir belge istemeyiz. 😉
Mozilla Türkiye’deki arkadaşların hatırlatması ile Flock’u Türkçe kullanmak isteyenler için aşağıdaki linkleri yayınlıyoruz.
[URL=http://ademalp.linux-sevenler.org/dosyalar/mozillatr/Flock_Setup_Turkish_0.5pre.exe]Flock_Setup_Turkish_0.5pre.exe[/URL]
[URL=http://erkan.linux-sevenler.org/download/flock-0.4.8.TR.linux-i686.tar.gz]flock-0.4.8.TR.linux-i686.tar.gz[/URL]
[URL=http://erkan.linux-sevenler.org/download/flock/flock-0.4.8.TR.linux-i686.tar.gz]flock-0.4.8.TR.linux-i686.tar.gz[/URL]
Nefis bir şeye benziyor. En azından paylaşım için kutlarım.
Hi everyone! I think your site is very interesting and useful. I always bookmarked it.
:grin Çalışmalarınız için Teşekürler!
Her şey bizim için Free cool