ABD Enerji Bakanlığı bünyesindeki Berkeley Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları sadece 1nm boyutunda olan transistörü geliştirerek önemli bir olaya imza attı.
Sadece 1nm boyutunda!
Hexus’un haberine göre, Berkeley Laboratuvarı’nın bu önemli başarıya imza atak ekibinin başındaki isim olan Ali Javey, transistör boyutlarındaki önemli bir bariyeri aştıklarının ve şimdiye kadarki en küçük transistörü geliştirdiklerinin altını çiziyor.
Bilim insanlarınca geleneksel yarı iletken materyallerinin fizik kanunları sebebiyle 5nm boyutunda sıkışıp kalacağı düşünülüyor. Diğer taraftan laboratuvarın en yeni materyalleri seçerek minyatürleştirme için çok daha fazla alan yarattığı ifade edilmekte.
Anahtar materyaller neler?
Karbon nanotüpler ve molibden disülfür (MoS2) kullanımının en küçük transistörü üretmede anahtar rol üstlendiği söyleniyor ki karbon nanotüpler son dönemde bilim ve teknoloji alanında adından sıkça söz ettirmiş durumda. Örnek vermek gerekirse, IBM bu materyalin potansiyelinin oldukça farkında ve kendisini “silikon ötesi geleceğin temeli” olarak tanımlıyor.
Molibden disülfür ise motor yağı olarak kullanılmakta. Elektronlar, 5nm altındaki silikon geçitler içerisinde hareket ederken tünelleme adı verilen bir kuantum mekanik fenomen sebebiyle kontrolden çıkabiliyorlar. Molibden içerisindeki ağır elektronlar ise daha küçük geçit uzunlukları ile kontrol edilebiliyorlar. Ek olarak molibden disülfür, 0.65nm kalınlığındaki atom seviyesinde ince levhalara kadar ölçeklenebilmekte.
Karbonun etkisi
Geleneksel nano/mikro boyutta şekil oluşturma teknikleri, 1nm yapılar oluşturmada pek iyi değiller. Bunun içinse araştırmacılar sürece karbonu da dahil etmişler. Karbonun 1nm kadar küçük ve oyuk silindirik tüpler şekillendirebilmesi ise daha ileri gidilmesin etkili olmuş. Karbon nanotüp geçitli molibden disülfür, “şimdiye kadarki en kısa transistör” olarak etkili bir şekilde çalışabiliyor.
Berkeley Laboratuvarı araştırmacıları ticari olarak üretilebilecek bilgisayar çipleri için bu materyallerin kombinasyonu için daha uzun bir yol olduğunu da belirtmeden geçmiyorlar. Şu anki başarı ise kavram kanıtlama anlamında oldukça önemli ve transistörler için artık 5nm sınırlamasının olmayacağı anlamında dikkat çekiyor.
:: Sizce dünyanın en küçük transistörlerini barındıran çipleri ne zaman kullanabileceğiz?
Asıl soru bu teknik seri üretime uygun mu değil mi
2020de anca seri üretime geçilir bence
intel şimdiden 1nmyi bile geçmiştir de, piyasada tekel olunca daha 10 nm çıkmadı
transistör nedir onuda söyleseydiniz eminim burdaki birçok insan bilmiyor yani sırf haber yapmış olalım diye bi yerden görüp yazmışsınız 🙂
Artık tek basamaklı Armstrong işlemcileri görürüz hayırlısıyla
Elin ülkesi başarıdan başarıya koşuyor bizim ülkeye hala başkomutan peşinde koşuyor
3 – 4 yıl önce 10nm nin sorun teşkil edeceği intel in bu yüzden pazar payını kaybedeceği ve yeni teknolojiler bulunması gerektiğinden bahsediliyordu şimdi 1nm konuşuluyor 10nm yaygınlaşmadan ?? gerçekten saçmalıkdan başka bişey değil…
Desenize uçan arabalar geliyor