SDNTV

    Tüm otomobiller için MTV iki katına çıktı! İşte yeni rakamlar

    Yıl sonuna dek alınacak sıfır araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi, 'ek vergi' düzenlemesi ile iki katı şeklinde ödenecek.

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlardan iki katı olarak alınacak. Yapılan açıklamaya göre 2023 yılında bir kereye mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenecek. 

    Ek motorlu taşıtlar vergisi geldi

    TBMM’ye sunulan teklifte, yıl sonuna kadar alınacak sıfır araçlar da dahil olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi, ‘ek vergi’ düzenlemesi ile iki katı şeklinde ödenmesi planlanıyor. ‘Ek motorlu taşıtlar vergisi’ başlığını taşıyan ve meclise sunulan maddede şu ifadeler yer alıyor:

    ”6/02/2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremlerin etkilerini azaltılmasıamacıyla ortaya çıkan finansman ihityacının karşılanmasında kullanılmak üzere 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci, 6 ncı ve geçici 8 inci maddelerinde yer alan (1), (IA), (II) ve (IV) sayılı tarifelere göre vergiye tâbi olan ve bu Kanunun yayımlandığı tarihte ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile bu Kanunun yayımı tarihinden 31/12/2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisine tâbidir.”

    Yapılan açıklama ile ek motorlu taşıtlar vergisinin Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin etkisinin azaltılması amacıyla olduğunun altı çiziliyor. Yaşanan depremlerde birinci derece yakınlarını kaybeden kişilerden bu ek verginin alınmayacağı ifade edilirken, zarar gören araçlar için de aynı şekilde ek vergi alınmayacak.

    2023 yılında otomobil sahiplerinden alınacak olan MTV fiyatları aşağıdaki tablodaki gibi belirlenmiş durumda. Yeni gelen ek vergi ile belirtilen rakamların iki katı bu yıl için ödenmek zorunda olacak. MTV’de Ocak ve Temmuz olmak üzere iki taksit dönemi bulunuyor. Yasa teklifi meclisten geçerse, ilk taksit tutarı kadar ek verginin de kanunun yayımlandığı ayın sonuna kadar yatırılması gerekiyor. İkinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar iki eşit taksitle ödenebilecek.

    Motor Silindir Hacmi (cm³)1-3 yaş
    (X TL)
    4-6 yaş
    (X TL)
    7-11 yaş
    (X TL)
    12-15 yaş
    (X TL)
    16 ve yukarı yaş
    (X TL)
    1300 cm³ ve aşağısı2.1201.479826623219
    1301-1600 cm³ e kadar3.6932.7691.6061.135436
    1601-1800 cm³ e kadar6.5275.0983.0031.828707
    1801-2000 cm³ e kadar10.2847.9184.6542.7691.091
    2001-2500 cm³ e kadar15.42311.1966.9964.1781.652
    2501-3000 cm³ e kadar21.50818.70911.6876.2832.306
    3001-3500 cm³ e kadar32.75529.47317.7528.8593.249
    3501-4000 cm³ e kadar51.50344.47226.19011.6874.654
    4001 cm³ ve yukarısı84.29463.21137.43516.8216.527

    Yeni ek MTV fiyatları ile birlikte otomobil sahiplerinin sırtına yeni bir yük daha eklenmiş oldu. Peki siz yeni motorlu taşıtlar vergisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    19 Yorum

    1. Sabit

      Ver coşkuyu gitsin. Altta kalanın canı çıksın.

    2. Selman

      ÖTV deprem vergisi zaten neden tekrar vergi alınıyor?

    3. Salih

      Bunun acısı yerel secime kadar geçmezzzzzz.

    4. Vedat

      Ek vergi her zaman için ödeyecek kişinin canını sıkar, ancak ülkemizin yaşadığı büyük deprem felaketinin yaralarının sarılmasında kullanılacak olması bir nebze can sıkıntımızı gideriyor.

    5. Devamm

      Binen binmeyen odeyen odeyemeyen belli olsun

    6. Bayram

      Doğru zaman doğru insan alın size tepe tepe kullanın verirseniz yetkiyi görürsünüz etkiyi

    7. Erol

      Fireni patlamış kamyon gibi dedikya.Ulke her açidan savruluyor.

    8. Hakan

      Az bile bu topluma 🤣

    9. Anonim

      Kader Olsun baygımızı indiremeyecekler
      Ezanı susturamayacaklar

    10. Rumuz Bey

      televizyonlarda yardım toplandı deprem için. bu vergi neyin nesi şimdi? verdiniz yetkiyi, görün etkiyi. en son kulak memesi ve nefes vergisi kaldı.

    11. Onurcan

      ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    12. Mehmet

      Depremin büyüklüğünü düşünecek olursak ek vergiler normal. Sonuçta bizimde basimiza gelebilirdi bu ve o zaman şikayet etme durumumuz olmazdı.

    13. Kenan

      Deprem içinse tüm ülkeden vergi alınmalı. Sadece araç sahiplerinden değil.

    14. Anonim

      Şimdi ben temmuzun vergisini de ödedim tekrar ödeme mi yapacağım ?

    15. Besaş

      Kahramanmaraş depreminden bahsediliyor o kadar yardım toplandı bu paralar nereye gitti insanlara bu kadar zulmetmeye gerek yok belki bazılarının bu kadarını ödemeye gücü yok

    16. Anonim

      Ben kendi gücümün yettiği kadar hatta fazlası ile katkimi yaptım ozaman ben neden yaptım zaten zorunlu olarak alacaklarsa

    17. Sülü

      Ohhhhhhhh ohhhhhh mis gibi serin serin :))

    18. Vatansever

      Aracı kullanmayıp yatırım amaçlı bekletenler için pek de zorlamayacak yerinde bir hamle olmuş, malin zekatini vermek gibi .

    19. VickyFicky

      İnternette gezinirken itiraz hakkının olduğunu ve iptal edilebileceği ile ilgili bir habere denk geldim. Sanırım Anayasa mahkemesi itiraz için bazılarımız bekleyecek, ağustos sonuna kadar ilk taksit için süre verilmiş fakat vergi mahkemelerine dilekçe ile de itiraz hakkımız olduğu söyleniyor siz ne diyorsunuz? aşağıdaki linkte baya uzun yazılmış özetini anlayabilen paylaşsınlar lütfen 🙂

      https://www.kandemir.av.tr/ek-mtv-itiraz-etmek-ve-dava-acmak/

    Diğer yorumları gör (18) Yorum Yap

    Yorum Yaz