Ay’a yeniden dönmek için kolları sıvayan NASA, Artemis görevi kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. 2030 yılına kadar Ay’a tekrar insan yollamayı planlayan uzay ajansı, geçtiğimiz gün ise farklı bir tanıtıma imza attı. NASA, astronatları Kennedy Uzay Merkezi’ndeki fırlatma rampasına taşıyacak üç yeni tamamen elektrikli aracı tanıttı.
Astronotlar uzaya giderken bu araçlarla taşınacak
California merkezli elektrikli otomobil girişimi olan Canoo Technologies tarafından tasarlanan çevre dostu minivan, fırlatma uzay kıyafetlerini giymiş dört astronotu taşıyabilecek. Yeni elektrikli araç ayrıca Artemis görevleri için gerekli ekipmanı taşımak için de kullanılacak.
Önümüzdeki yıl boyunca, yeni elektrikli araç filosu tesisteki astronot eğitim tatbikatları için kullanılacak. Daha sonra ise Kasım 2022’de gerçekleştirilmesi planlanan Artemis II görevinde yer alacak dört astronotu SLS roketine taşıyacak. Astronotlar yeni ‘Astrovan’ların da yardımıyla 50 yıl sonra ilk mürettebatlı ay uçuşu için Orion uzay aracına ulaşacaklar.
Bu gezegene giden zengin olur: Yağmur yerine değerli metal yağıyor!
LTT9779 b olarak adlandırılan ötegezegen yörüngesinde döndüğü yıldızdan gelen ışığın yüzde 80'ini yansıtabiliyor.Artemis II görevi, 1973’ten sonra ilk kez Ay’a ayak basılmasının önünü açacak. NASA, Artemis görevleri sonunda Ay’ı Mars’a yapılacak ilk insanlı görev için bir üs olarak kullanmayı planlıyor. Uzay ajansı, uydumuza kalıcı bir astronot üssü inşa etmeyi planlıyor.
NASA ilk olarak Kasım 2024’te mürettebatlı olarak Ay’a oldukça yakın bir uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. Uzay ajansı devam eden yıllarda ise ilk kadın ve siyahi insanı da Ay’a taşımayı hedefliyor. NASA’nın Ay görevi kapsamında sonraki yıllarda ise Artemis III ve Artemis IV görevlerini gerçekleştirecek. Artemis V görevi ile birlikte ise Ay’a uzun yılların ardından ilk insanlı iniş yapılacak.
NASA’nın Ay görevi kapsamında bu araçlarında küçük de olsa bir katkısı olacak. Peki siz NASA ve astronotlar için sunduğu yeni aracı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
1973 te aya ayak basıldı ise gerisi niye gelmedi, hepsi hikaye, bir de milletle dalga geçer gibi yeniden aya ayak basılacak falan da filan da, düzmece şeyleri pişirip pişirip önümüze getiriyor gavur.
Aya ilk ayak basan Neil Amstrong muş, hikaye şöyle başladı, Neil Amstrong un Ay a ayak basışını kameraya kaydetmek için ilk olarak kameraman aya ayak bastı.
En azından şunu çok iyi biliyoruz, dünyadan aya olan mesafe 384.403 km bu mesafeyi gidecek sonra inil yapacak sonra ordan kalkış yapıp geri gelecek. Merak ediyorum bu yakıt deposu uzay mekiğinin ne kadarını kaplıyor.
Bir de merak ettiğim birşey var, cevabını bilen varsa söylesin ona kahve ısmarlayalım, soru şu ‘Dünya’dan Ay’a gönderilecek uzay mekiği için kurulan fırlatma üssü var. Peki Ay’dan geri dönüşte mekiği fırlatacak üssü Ay’ın neresine kim ne zaman inşaa etmiş. Yoksa başkaları bizden önce mi Ay’a ayak basmış.. Hikaye bu kadar.
SDN izleyicilerinin bilim okuryazarlık seviyesi bile böyle ise yandık.