Sosyal medya birçok alanda olduğu gibi iş hayatında da çalışma şekillerini değiştiriyor. Son aylarda tüm dünyada tartışılan konuların başında gelen ‘basın kuruluşlarında çalışanların sosyal medyada gönderdiği mesajlar’ Anadolu Ajansı‘nın özel bir çalışma yapmasına neden oldu.
Türkiye’nin en büyük haber kaynaklarından biri olan Anadolu Ajansı, çalışanları için ‘Sosyal Medya Politikaları‘ başlıklı bir çalışma hazırladı. Buna göre ajnas çalışanlarının sosyal medyadaki tavır ve davranışları bir dizi kurala bağlanıyor.
Ajanstan önce Twitter yasak
Kurallara göre çalışanlar önemli bir olay olduğunda önce ajans ile paylaşmak zorundalar. Ajanstan önce Twitter ya da benzeri sosyal ağlarda bu haberleri yayınlamaya da yasak geliyor. Ayrıca sosyal medyada yankı bulan bir olay doğruluğu ispatlanmadan haber yapılamayacak. Öte yandan sosyal medyadan elde edilecek görüntü, video ya da benzeri materyaller sahibinden izin alınmadan kullanılamayacak.
Dünyada da tartışılıyor
Gazetecilerin sosyal medyada yayınladıkları bilgiler dünyada da tartışma konusu. Aldığı bilgileri çalıştığı kurumdan önce kendi kişisel hesaplarında duyuran gazeteciler zaman zaman eleştiri oklarına da hedef olmuştu. Hatta aralarında BBC‘nin de bulunduğu birçok basın kuruluşunda sosyal medya ilkeleri bulunuyor ve çalışanlardan bu ilkelere uyulması bekleniyor.
İşte Anadolu Ajansı’nın Sosyal Medya Politikaları
Anadolu Ajansı’nın resmi sayfasından duyurduğu Sosyal Medya Politikaları’nın aynen yayımlıyoruz:
- Mensubiyetlerinin gereği olarak sosyal medya hesaplarında, Anadolu Ajansı aidiyetlerini açıkça belirtirler.
- Anadolu Ajansı‘nın ve mesleğin gerektirdiği ciddiyete tüm paylaşımlarında hassasiyetle uyarlar.
- Anadolu Ajansı‘nın resmi sosyal medya hesaplarında ya da www.aa.com.tr adresinde yayınlanan içerikleri, linkini vermek suretiyle Ajans’ın tanıtımına katkıda bulunurlar.
- Ajans‘ın herhangi bir nedenle yayınlamadığı veya yayınlamaya değer görmediği haber içeriklerini, yetkili editörden izin alarak paylaşıma açabilirler.
- Ajans yönetiminin belirlediği isim, adres ve çerçeve dışındaki sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarını haber konusu yapmak için ilgili editörün iznine başvururlar.
- Ajans‘ın tarafsızlık, doğruluk ve güvenilirlik ilkelerini zedeleyecek veya kurumsal bütünlüğüne gölge düşürecek ya da maddi veya manevi kayba uğratacak nitelikteki haber, fotoğraf, görüntü, görüş ve yorumlardan uzak dururlar.
- Sosyal medya ağlarında yer alan görsel içerikleri, telif hakları sorunu giderilmedikçe haber konusu yapmazlar.
- Paylaşımlarında Anadolu Ajansı‘nın yayın ilkelerine aykırı, hiçbir kimseyi, kurumu, inancı, ırkı, cinsiyeti, kültürü aşağılayıcı, rencide edici, küçük düşürücü veya hedef gösterici ifade, ses ve görsellerle gizli bilgi ve belgelere yer vermezler.
- Şiddeti özendirici, korkuyu yaygınlaştırıcı, travmalara yol açıcı, eşitlik ve adalet ilkelerini zedeleyici, insan onurunu küçültücü, ayrımcılığı teşvik edici içerikteki paylaşımlara alet olmazlar.
- Siyasi tercihlerini belli etmezler veya bu nitelikteki bir oluşumun ya da kesimin propagandalarına yer vermezler.
- Haber temelli her türlü bilgi veya istihbaratı, kaynağı ne olursa olsun, Ajans ile paylaşmadan ve yayınlanmadan, kişisel hesaplarından duyurmazlar.”
:: Basın mensuplarının sosyal ağları kullanırken kısıtlamaya tabi tutulmasını doğru buluyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}