Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Trump şimdi de Huawei ve ZTE’yi yasakladı!

Ana sayfa / Teknoloji Gündemi

Huawei ve ZTE yasaklandı. ABD Çin’e karşı ekonomik önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Trump bir süredir Çinli markaları kıskaca aldı ve iç pazarda güçlenmelerini engellemenin yollarını arıyor.

İlk olarak ZTE’nin İran ambargosunu delen ticari ilişkileri nedeniyle ABD’de yasaklanması hamlesi gelmişti. Daha sonra ise CIA ve FBI gibi istihbarat örgütleri Huawei ve ZTE’ye yönelik casusluk suçlamasıyla halkı uyaran bildirgeler  yayınlamıştı.

Huawei ve ZTE yasaklandı! Peki yasak hangi kurumlarda geçerli?

Trump’ın son hamlesiyle birlikte resmi yollarla Huawei ve ZTE yasaklandı. Şu an için devlet kurumlarında ya da devlet kurumlarıyla çalışan iştiraklerde Huawei ve ZTE yasağı devreye girmiş durumda.

ABD, Çin ürünlerine yüzde 25 vergi uygulayacak!

ABD, yaklaşık 200 milyar dolar değerindeki Çin menşeli ürünlere uygulanacak gümrük vergisi oranını yüzde 10'dan 25'e yükseltti. Peki bu teknoloji sektörünü nasıl etkileyecek?

ABD, ZTE’ye karşı elinde bir koz bulundursa da Huawei’yi yasaklamanın o kadar da kolay olmayacağının farkında. Ancak bu hamle akıllı telefon liginde zirveye oynamak isteyen Huawei’nin planlarını bozacak gibi görünüyor.

Trump göreve geldiği günden beri Çin ekonomisini ABD’ye bir tehdit olarak görüyor. Ülkenin en değerli markası olan Apple’ın iPhone’u Çin’de üretmesi de başkanın hoşuna gitmeyen detaylardan.

ABD’li firmaları ülkeye çekmekte pek başarılı olamayan Trump, Çinli firmaları ise çoktan kara listeye almış görünüyor.

Kamu kurumlarına ve iştiraklerine satış yapamamak hem ZTE hem de Huawei’yi sarsacaktır. ZTE uygun fiyatlı ve sağlam akıllı telefonlara sahip.

 

Bu da devlet kurumlarının ZTE’yi tercih etmesini sağlıyordu. Şimdi ise bu satışlar yasal olarak engellendi. Tam da ZTE‘nin daha önce uygulanan yasak için ABD hükümetiyle anlaşmaya vardığı dönemde böyle bir yasağın gelmesi manidar.

Huawei ise akıllı telefonun yanında, mobil İnternet altyapısı ve  baz istasyonu gibi alanlarda önemli patentlere ve teknolojilere sahip. Yasakla birlikte Huawei’nin de önemli bir gelir kaybı yaşayacağı ortada.

Huawei yetkilileri ise ABD’nin bu yasak kararını anayasaya ve ticari özgürlüklere aykırı olarak nitelendirdi. Şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, bu mesajı Huawei’nin hukuk mücadelesi başlatacağına dair bir işaret olarak görebiliriz.

ABD bir taraftan Çin’e karşı sert önlemler alırken şimdiye kadar Çin’de ABD mallarına koyduğu vergileri artırarak bunlara cevap verdi. Çin devletinin hissedar olduğu bu iki büyük şirketine uygulanan yaptırım karşısında nasıl bir tutum izleyeceği ise merak konusu.

Yorum Ekleyin