Hükümet sözleşmelerinden sorumlu ABD ajansı, Huawei dahil olmak üzere beş Çinli şirketten federal telekomünikasyon ekipmanı alımı yasağı için geçici bir kural yayınladı. Huawei ve ABD arasındaki sorunlar çözüme bağlanacak gibi durmuyor. ABD Huawei yasağı için çalışmalarına devam ediyor.
ABD Huawei yasağı ile tekrar gündemde
ABD ile Huawei arasındaki gerilim neredeyse ülkeler arası büyük bir sorun haline gelmişti. Hatta son günlerde, Huawei olarak değil ABD ve Çin arasındaki gerilim olarak gün yüzüne çıkan olay hakkında bugün yeni gelişmeler yaşandı.
ABD hükümeti, şirketin telekomünikasyon alanındaki ürün veya hizmetlerindeki ticari faaliyetlerini 60 günlük süreç ile durdurdu. Ardından daha geniş ve kapsamlı bir yasa tasarısı ile 13 Ağustos 2021 tarihine kadar Huawei dahil olmak üzere bu beş Çinli şirketin ticari faaliyetlerinin tamamının durdurulması planlanıyor.
Ayrıca bu şirketlerden donanım veya yazılım kullanan şirketlerle ilgili yasa tasarısı için de Ağustos 2020 tarihi verildi.
Bu arada söz konusu beş şirketin Huawei, ZTE, Hytera, Dahua ve Hikvision olduğunu da söyleyelim.
ABD’nin ilk olarak Washington Eyalet Mahkemeleri ile casusluk yapmak ve fikri mülkiyeti çalmakla Huawei’i suçlamasıyla birlikte Çinli şirket üzerinde büyük bir soruşturma başlatılmıştı. Huawei defalarca, Çin hükümeti, askeri veya istihbarat servisleri tarafından kontrol edildiğini reddetti.
Bununla birlikte şirket, savunma politikası tasarısındaki kısıtlamalar nedeniyle de ABD hükümetine dava açtı. Fakat bu davalar Huawei lehine sonuçlanmadı. ABD ulusal güvenlik endişelerini öne sürerek, beş Çinli telekomünikasyon şirketinden telekomünikasyon ekipmanı veya hizmetleri satın alımlarını kısıtlayarak Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na bu yasağı dahil etti.
Huawei yaptığı açıklamalarla federal mahkemede yasağın anayasalara meydan okumaya devam ettiğini iddia etse de bir sonuç alamadı. Beş yasaklı şirketten biri olan Hikvision sözcüsü, faaliyet gösterdiği ülkelerde yasalara ve düzenlemelere uymayı taahhüt ettiğini bildirdi. Sözcü ayrıca “Ürünlerimizin güvenliğini ABD hükümeti tarafından zorunlu kılınan şartlara uyum sağlaması için çaba sarfediyoruz” dedi.
Huawei ve diğer şirketler “Bu konuda gerekli açıklamayı zaten yasal süreçlerle yapıyoruz ve hiçbir şekilde suçlamaları kabul etmiyoruz” diyerek sessiz kalmayı tercih ettiler. ABD hükümeti de bu süreçte yeni yasakları ve sürelerini yayınladı.
Bu tarihe kadar ne olacağını hep beraber göreceğiz fakat ABD ile Huawei arasındaki gerilim sürmeye devam edecek gibi duruyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}