Türkiye’nin, sahip olduğu yetenekleri ile savaş uçaklarının geldiği noktayı tüm dünyaya kanıtlayan F-35 savaş uçağını teslim almasına iki gün kala, Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması için ABD Senatosu tarafından ilk onay verilmişti.
ABD Senatosu, Savunma Bakanlığı’na gelecek yıl 716 milyar dolar ayrılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti. Tasarının bizi ilgilendiren kısmı, Türkiye’ye yüz adet F-35 satışı yapılmasının engellenmesi gerektiğinin belirtildiği bölüm oldu.
Türkiye’ye F-35 satışlarının durdurulması talebine gerekçe olarak, Rusya’dan S-400 savunma hava savunma sistemleri almamızdan endişe duyulduğu ve bazı Amerikan vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanması gösteriliyor.
ABD Kongresi: Türkiye’ye F-35 teslimatı geçici olarak durduruldu!
24 Temmuz 2018 – Güncelleme: ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçtiğimiz haftalarda Kongre’ye yazdığı mektupta F-35 teslimatının durdurulması yönünde bir adım atılmaması gerektiğini söylemişti. Ancak, ABD Kongresi’nin iki kanadı, yani Senato ve Temsilciler Meclisi, yasa tasarısının nihai hali üzerinde uzlaştı.
Üzerinde uzlaşma sağlanan tasarıda, Türkiye’ye F-35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması da yer alıyor. Uzlaşmaya göre tasarının yasalaşmasından 90 gün içerisinde ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre’ye sunması gerekiyor.
ABD Senatosu: Türkiye’ye F-35 satışı durdurulsun!
Tasarıda sadece F-35’in satışının engellenmesi istenmiyor. Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, F-16 parçaları, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterler listede yer alan diğer askeri araçlar arasında.
10’a karşı 85 oyla kabul edilen tasarı, Trump’ın onayına sunulacak. Tasarının kabulü ile birlikte Türkiye için 60 günlük bir süreç başladı. Bu süreçte Amerikan Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ortak bir rapor hazırlayacak.
Kokpit Aero’ya göre, Türkiye ve ABD ilişkilerinin masaya yatırılacağı bu rapor tamamlanana kadar, Türkiye’ye Savunma Bakanlığı tarafından silah aktarımı yapılmayacak. Türkiye’nin iki F-35 için Lockheed Martin tesislerinde yapılacak teslimat törenine iki gün kalması ( 21 Haziran ) birçok soru işaretine neden oldu.
Bu nihai bir karar değil, ancak yukarıda belirttiğimiz gibi kabul edilen tasarıya göre, F-35 savaş uçakları, Türkiye’nin NATO ittifakına tehdit oluşturmadığının ABD Başkanı Donald Trump tarafından tescili halinde teslim edilebilecek.
Başbakan: Tebdirimizi alıyoruz, Türkiye alternatifsiz değil!
Türkiye’nin alternatifsiz olmadığını söyleyen Binali Yıldırım, “Kendi tedbirimizi alıyoruz. Savunma sanayinde milli ve yerliliğe hız verdik. Ambargo, savunmada zafiyete neden olmaz. Esef verici, stratejik, müttefiklik ruhuna aykırı” dedi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}