Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Tehlikeli biyolojik hamle: ABD’den sivrisinek ordusu!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Teknoloji ve bilimin gelişmesiyle birçok alanda olumlu ilerlemeler yaşanıyor. Ancak bazı gelişmeler var ki iyi gibi görünse de oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilecek potansiyele sahip. Bu alanda ismi oldukça duyulmuş ülkelerin başında gelen ABD’de düşündürücü bir gelişme yaşandı.

Türk bilim insanından Nükleer Fizik için tarihi adım!

Türk bilim insanı Parçacık ve Nötrino fizikçisi Dr. Emrah Tıraş, ANNIE dedektörü için önemli gelişmeyi duyurdu.

Kaliforniya’da genetiği değiştirilmiş sivrisinekler ordusu serbest bırakılıyor

İngiliz biyoteknoloji şirketi Oxitec, ilginç bir haberle gündeme geldi. Los Angeles Times’ın haberine göre ABD hükümeti, dünya nüfusunun yarısını sarı humma, chikungunya ve dang humması gibi ölümcül hastalıkları insanlara yayabilen Aedes aegypti sivrisineklerinden korumak için birtakım girişimlerde bulundu.

Reklam
Reklam

Bu girişimler doğrultusunda Oxitec ile ortak hareket eden ABD, şirketin ilginç planına onay verdi. İngiliz biyoteknoloji şirketi, bu sivrisineklerin kökünü kurutabilmek için genetiği değiştirilmiş bir başka sivrisinekler ordusunu serbest bırakacak. Ancak öte yandan olay ile ilgili tartışmalar alevlenmeye başladı.

Şirket, biyolojik ürününün tamamen çevreci olduğunu, daha önce Brezilya’da denendiğinde yüzde 95 gibi net bir sonuç elde ettiklerini savundu. Ancak bağımsız bilim insanları, uzun vadede yaşanacak olumsuzluklardan tedirgin. Birçok bilim insanı, deneysel canlıları doğaya salmanın diğer canlılara olumsuz etkisi olabileceğini söylüyor.

Bilim insanlarının bir diğer endişesi ise, doğaya salınacak sivrisineklerin melez bir şekilde üremesiyle insan hayatı için oldukça tehlikeli yeni melez ırkların oluşması. Harvard Tıp Okulu’ndaki bir biyoetikçi, şirketin daha önce saldığı sivrisineklerin bulaştırıcı bir hastalığa sebep olmadığını ve belirli bir süre sonra da yok olduğunu belirtti.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam