Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Adım Adım Cepte GPS Rehberi

Ana sayfa /

Cep telefonlarında yer alan GPS donanımı ve navigasyon yazılımları artık telefon seçimlerimizi etkileyen önemli birer unsur haline geldi. GPS yazılımları geliştiren firmaların son döneme damga vuracağı ve daha sı bu pazarın ciddi bir getiri oranına sahip olacağı düşünülürken, bugün gelinen nokta beklenen ile bir hayli zıt yönlerde.

Mobil işletim sistemleri ve akıllı telefon üreticileri arasındaki kıyasıya rekabet, dev isimleri bu çok tutulan özellik üzerine oynamaya teşvik ediyor. Artık işletim sistemlerine özel ücretsiz navigasyon yazılımlarının yeni trendi oluşturduğunu ve en çok da cihazlar üzerinde ön yüklü olarak gelen bu yazılımların kullanılmaya başladığını görüyoruz.

Reklam
Reklam

Bu yazımızda herhangi bir navigasyon yazılımından ziyade, telefonunuzdaki GPS özelliklerini kullanırken dikkat etmeniz gereken ayrıntılardan bahsedeceğiz. GPS’e dair önemli tüyoların da yer aldığı bu adım adım GPS rehberi yazısını her akıllı telefon kullanıcısının incelemesinde fayda var.

Yazımızdaki ekran görüntülerini Nokia N97’den aldık. Ancak hemen her akıllı telefonda, farklı doğrultularda da olsa anlatacağımız kişiselleştirilebilir seçeneklerin muhakkak ki yer almış olacağını özellikle vurgulayalım.

{pagebreak::Yer İşaretleri}

Yer İşaretleri

Cihazımızda GPS seçenekleri altında karşılaştığımız ilk seçenek “Yer İşaretleri” bölümü. Buraya daha önce bulunduğunuz koordinatları kayıt altına alabiliyorsunuz. Bu verileri üçüncü şahıs yazılımlarda da kullanabildiğinizden dahası bilgisayar bağlantı yazılımları ile bu bilgileri yedekleyebildiğinizden Yer İşaretleri seçeneği bir hayli önemli.

{pagebreak::GPS Verisi}

GPS Verisi

GPS’in işlevlerini tüm çıplaklığı ile görebildiğiniz en önemli ekran ise “GPS Verisi” seçeneği. Buradaki detayları ilerleyen sayfalarda.

{pagebreak::Navigasyon}

Navigasyon

Cihazımızda bir çeşit navigasyon sayılabilecek bir de bölüm bulunuyor. Bu adım sayesinde herhangi bir haritaya bağlı kalmaksızın, yani bulunduğunuz noktayı düz bir yüzey kabul ederek gitmek istediğiniz konuma görsel yönlendirme ile ulaşabilmeniz sağlanmaya çalışılıyor. Bu ekrana gitmek istediğiniz konumun koordinatlarını verebileceğiniz gibi, yer işaretleri altındaki verilerden seçebilmeniz de mümkün.

{pagebreak::Pusula Ekranı}

Pusula Ekranı

Navigasyon ekranındaki yönlendirme seçenekleri görselde gördüğünüz şekilde işliyor. Gideceğiniz koordinat yahut yer işareti, ilerleme hızınız ve bu hıza göre gideceğiniz noktaya varış süresini görebiliyorsunuz. Pusula ekranındaki ok işareti ilerlediğiniz doğrultuyu gösterirken, kırmızı nokta hedef koordinatın yerini ifade ediyor.

{pagebreak::Uydu Görünümü}

Uydu Görünümü

Seçeneklerden uydu durumuna girerek 32 GPS uydusunu görebiliyorsunuz. Görüş alanı içersinde 4 uydunun bulunması durumunda GPS uydularına başarılı bir şekilde kilitlenme sağlanmış olacaktır.

{pagebreak::Uydu Görünümü – 2}

Uydu Görünümü – 2

Aynı ekrandan görünümü değiştir diyerek uydu noktalarını yuvarlak bir düzlem üzerinden görebilme olanağına da kavuşmuş oluyorsunuz. Bu ekranın diğerine göre farkı güneş ve ay durumunu da konumunuza göre anlık olarak görebiliyor olmanız.

{pagebreak::Yol Bilgisayarı}

Yol Bilgisayarı

Yolculuk Mesafesi ekranı ise bir çeşit yol bilgisayarı vazifesi görüyor. Buradaki ayarlar sayesinde kat ettiğiniz mesafeyi, yolculukta geçirdiğiniz süreyi, ortalama ve maksimum hız gibi bilgileri görüntüleyebiliyorsunuz.

{pagebreak::Konum Ekranı}

Konum Ekranı

Bir diğer faydalı bilgi ise Konum ekranı. Bu seçenekte bulunduğunuz noktaya dair bilgiler anlık olarak sunuluyor. Ancak buradaki verilerin kesin sonuca ulaşabilmesi için sabit olarak biraz beklemeniz gerekiyor. Konum sayfası, rakım değeri, bulunulan noktanın enlem ve boylam bilgisi gibi veriler sunar.

{pagebreak::Konumlama Yöntemleri}

Konumlama Yöntemleri

GPS hakkında doğru bilinen yanlışlardan en önemlisi ise “Konumlama Yöntemleri” konusunda. Şimdi bu özelliklerin ne anlama geldiğine kısaca bir değinelim.

Yardımlı GPS, bulunduğunuz noktayı tespit edebilmek için baz istasyonu verilerinden yararlanma olanağı tanır. Tümleşik GPS ise cihazın üzerindeki GPS alıcısının aktifleştirilmesi anlamını taşıyor. Bluetooth GPS ile örneğin araçlarda yer alan GPS aygıtlarına bağlanarak verileri bu cihazdan almayı sağlar. Şebeke Tabanlı GPS de Yardımlı GPS ile benzerlik gösterse de bu seçenek işaretli olduğu takdirde telefon sürekli olarak şebeke ile iletişimde kalmaya çalışır. Wi-Fi/Ağ seçeneği biraz atıl kalmış bir bölüm. Ülkemizde etkin olarak kullanılamayan bu bölüm, konumunuzun tespit edilmesini internet üzerinden hızlandırmaya çalışır.

Görüldüğü gibi tüm seçeneklerin işaretli olması kesin olarak bir işe yaramıyor. Önemli olan ihtiyaçlarınıza ve imkanlarınıza en olanaklı olanları işaretlemek.

{pagebreak::Konumlama Sunucusu Ayarları}

Konumlama Sunucusu Ayarları

Konumlama Sunucusu konusunda sizlere burada yer alan yazımızda harika bir çözüm önerisinde bulunmuştuk. Dilerseniz bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Yine de bu ayarlara kısaca değinelim.

Konumlama Sunucu Kullan seçeneği ile konumlama sunucusuna bağlanılmasını isteyip istemediğinizi belirleyebiliyorsunuz. Bu konuda yetkiyi doğrudan telefona bırakmak istemezseniz Her zaman sor seçeneğini işaretleyerek, onay sorgusunu aktifleştirebilirsiniz. Erişim noktası adımından da tahmin edebileceğiniz gibi kullanmak istediğiniz mobil internet erişim noktasını tanımlamanız gerekiyor. Son satırda yer alan adres ise konumlama sunucusu adresini içeriyor. Bu adresi değiştirebilmeniz de mümkün. Bu konuda Google sunucularını kullanmak için “supl.google.com” adresini tercih edebilirsiniz.

{pagebreak::Ölçü Biçimleri}

Ölçü Biçimleri

Son olarak gösterim tercihlerinden de bahsetmeden geçmeyelim. Buradan koordinat biçimini ve ölçü birimlerini alıştığınız biçimlere göre belirleyebiliyorsunuz.

:: GPS hakkındaki soru ve sorunlarınızı SDN Forumlarında paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam