Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Adobe Apple Savaşında Silahlar Çekildi

Ana sayfa /

Apple’ın mobil ürünlerinde lisans şartlarını değiştirmesi, Adobe için büyük bir darbe oldu. Yeni lisans şartnamesinde, geliştiricilerin inanılmaz bir kısıtlamanın içine girmesi, Adobe’un hiç ama hiç bir şekilde işine gelmiyor. Çünkü Adobe, Cross Compiler Tool adlı uygulama ile geliştiricilerin uygulama yazmasını istiyor. Fakat Apple buna karşı çıkıyor.

İşte bu değişim Adobe’un Apple ile olan ilişkisini zora sokuyor. Çünkü bu olay Adobe’un kendi geleceği hakkında düşünmesine neden oluyor. Bu yüzden olsa gerek Adobe, Amerikan borsa teftiş kuruluna bu durumu anlattı. Hatta Apple ile yaşadıkları bu büyük tartışmanın sonucunda iş modelinin zarar göreceğini ve hisse senetlerinde önemli değişiklikler olabileceğini söyledi.

Bu durum Adobe ve Apple işbirliğinin sonucunu getirecek. Hisse senetleri düşecek ve taraflar birbirlerine dava açıp tazminat hakkı isteyecek. İşin en ilginç tarafı ise, bunlar olduğunda geri dönüşün olmaması.

Reklam
Reklam

Adobe ve Apple inanılmaz bir savaşın içine girdi. Bu savaşta kimin kârlı çıkacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

Bu konuda birçok uzman görüşü duymak mümkün. Adobe ve Apple’ın kavgası gerçekten çok ciddi. Fakat Adobe’un burada rest çekmesi önemli. Bazı kesimler, Adobe’un Mac OS için geliştirdiği ürünlerin durdurulmasının etkili olacağını düşünüyor. Bunun anlamı, Adobe Photoshop uygulamasının Mac OS işletim sistemlerinde çalışmaması demek. Bu da Apple’a büyük bir darbe olur ve aklı başına getirebilir.

Tabii bu iyi düşünülmeli. Teori ve gerçek birbirleriyle uyuşmuyor. Adobe, Apple sayesinde ciddi paralar kazanıyor. Bir anda tüm ilişkilerin kesilmesi çok zor bir karar ve neredeyse imkansız.

{pagebreak::Mac OS Yerine Linux Desteği }

Mac OS Yerine Linux Desteği

Adobe’un ileriye bakması gerekiyor. Suçu onda bunda aramaktansa, müttefik arayışına girmeli. Ancak o zaman önümüzdeki günlerde onu bekleyen zor zamanları rahatlıkla atlatabilir. Microsoft‘un direkt rakip olması, Adobe’un Google‘dan çekinmesi ve Apple ile işbirliğinin sallantıda olması, firmanın kendisi gibi benzer yollar çizen bir firma ile işbirliği yapması gerekliliğini oluşturuyor.

Buna ek olarak ürünlerini hangi işletim sistemleri tarafından destekleneceğini de kesin olarak belirlemesi gerekiyor.

Gerekirse iPhone ve iPad’den vazgeçilmeli. Aksi takdirde Adobe’un Apple’a boyun eğmesi gerekiyor. Bunun anlamı da, bundan sonra geliştireceği yazılımları Apple’ın Objective-C dilinde yazması.

Adobe çok da çaresiz değil çünkü Desktop Linux platformları, Adobe için mükemmel bir müttefik konumunda. Özellikle de Ubuntu. Adobe bu alana yönelmesi ona büyük bir avantaj kazandırabilir. Buna ek olarak Google’ın Android mobil platformu da Adobe için farklı alternatifler oluşturabilir.

 

Adobe, Apple’a boyun eğerse bundan sonra geliştireceği yazılımları Apple’ın Objective-C dilinde yazması gerekiyor.

 

Google ile işbirliği yapmak esasında çok mantıklı. Adobe, Android platformu için Flash ve Air uygulamalarını daha önce göstermişti. Google ile işbirliği yaparsa Chrome tarayıcısına Flash entegrasyonunda da inanılmaz bir başarı yakalayabilir.

LiMo Foundation’a üye olarak, Linux işletim sistemli cep telefonlarda Flash platformunu daha da genişletebilir. Bu da LG, Samsung ve Vodafone ile yakın bir işbirliği anlamına geliyor.

Bunlar kulağa hoş geliyor. Fakat Adobe’un bu alanda çok hızlı davranması gerekiyor. Çünkü Creative Suite 5’i Linux’a taşımış olsaydı Linux, alanında bir numaralı yazılım geliştirici unvanını alırdı. Bu unvan sayesinde birçok Adobe kullanıcısının Linux’a geçmesi an meselesi olurdu.

Neticede birçok Apple kullanıcısı, yıllardır Adobe’un ürünlerine sahip olmak için Apple platformlarını tercih etmişti.

{pagebreak::Apple’a Herkes Karşı }

Apple’a Herkes Karşı


Apple’ın Lisans koşulunu değiştirmesinin bir nedeni, muhtemelen Google’dan korkması. Geliştiriciler için avantaj sayılan bir özellik, Apple için bir dezavantaj sayılabiliyor.

Flash, MonoTouch, Unity 3D ya da Titanyium ile geliştirilen bir uygulama, rahatlıkla Windows veya Android gibi farklı platformlara taşınabiliyor. Bu da elbette Apple’ın işine gelmiyor.

Yazılım geliştiricilerin de işine gelmiyor. Çünkü yazılan bir uygulamanın sadece Apple platformlarında kullanılmasını yazılım geliştiriciler istemiyor. Hatta bunun için Apple’ı direkt protesto edenler bile var. Fakat Apple bu konuda çok inatçı. Çünkü Apple Apps sayesinde iPhone kullanıcısını artırmak istiyor.

Bu durum pazar lideri olan Nokia’yı da kızdırıyor çünkü Nokia kendi içinde yaşadığı bazı sıkıntılardan dolayı pazarın bir bölümünü iPhone’a kaptırdı. Blackberry’de de durum çok farklı değil. 

 

 Apple, yazılım geliştiricilerinin işini zorlaştırıyor. 

 

Buna karşın Android inanılmaz bir yükselişin içinde. Android pazarı büyümekle kalmıyor. Yazılım geliştiricileri de bu ürüne epey olumlu bakıyor. Zaten sayılara baktığımızda Android pazarı için 30.000 uygulamanın geliştirildiğini söyleyebiliriz. Bu uygulamanın %62’si ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu senenin Şubat ayında 5565 adet yeni uygulama geliştirildi. Bu da Apple için çok ciddi bir tehdit anlamına geliyor.

Apple, yazılım geliştiricilerinin işini zorlaştırıyor. Çünkü Apple için yazılım geliştiren bir ekibin farklı platformlar için zamanı olamayacak. Bu da rakip pazarı küçültecek.

Bu strateji kısa vadede etkili olabilir. Fakat bu özellik farklı sonuçlar da doğurabilir. En basitinden de Apple’ın imajı inanılmaz derecede zedelenebilir.

:: Bu savaşta kim karlı çıkacak?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam