Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Photoshop İpuçları – 2

Ana sayfa /

İlk yazımızda fotoğraf üzerine yapılan basit oynamalardan söz etmiştik. Bu defa, çoklu dosyalar üzerinde yapılabilecek toplu işlemleri göstereceğiz. (Photoshop İpuçları – 1)

 

Reklam
Reklam

 

Photoshop (PS), pek çok kitle tarafından yalnızca fotomanipülasyon işlemleri için kullanıldığı düşünülen, çağımızdaki popülerliği ile beraber sınırları ve yapabilecekleri akıl almaz derecede geniş olan bir programdır. Eğer PS kullanmada yeniyseniz, asla yapmak istediğiniz şeyden çekinmeyin.

{pagebreak::History}

History

Açtığınız herhangi bir dosyaya, o ana kadar uyguladığınız işlemleri sıralayan, bunları değiştirip geri almanıza olanak sağlayan bir penceredir.

Örneğin, dosyanızı açtıktan (Open) sonra siyah beyaza çevirip (Desaturate), boyutunu küçülttüğümüzü farzedelim (Image Size). History penceresinde şöyle bir görüntü oluşmuş olacaktır.

 

{pagebreak::Actions}

Actions

Actions’ı, History penceresinin daha ayrıntılı ve komplike hali olarak düşünebiliriz. Yaptığınız en ufak işlemi kaydeden, aynı zamanda bunlarla işlem planı oluşturmanıza imkan sağlayan bir penceredir.

 

 

Farzedelim ki elimizde 50 adet fotoğraf var. Fakat çok büyük boyutlular ve onları küçültmemiz gerekiyor. Bunun için her fotoğrafı tek tek açıp küçültmek büyük bir zaman kaybı olacaktır. Actions vasıtasıyla bunu epey kısa sürede yapmanız mümkün.

{pagebreak::Actions 2}

Actions 2

1. Öncelikle aynı işlemi yapacağımız birden fazla resmi aynı anda açıyoruz.

2. Resimlerden herhangi birini seçiyoruz. Ardından Actions penceresinden Create New Action sekmesine tıklıyoruz. Çıkan bilgi kutucuğundan Record tuşuna basıyoruz. Bu andan itibaren resim üzerinde yapacağımız bütün işlemler tek tek kaydedilecek. Sırasıyla yapacaklarımızı yapıyoruz.

Örneğin:

Resim boyutunu küçültmek

Resmi kaydetmek

Kapatmak

3. Bunları yaptıktan sonra Actions penceresi aşağıdaki gibi görünecektir. Başka bir işlem yapmayıp, Record tuşunun yanındaki Stop tuşuna basıyoruz.

 

 

4. File/Automate/Batch sekmesine geliyoruz. Yarattığımız Action’ı seçip Ok’e basıyoruz.

Photoshop bütün dosyaları tek tek işlemeye başlıyor.

5. İşlem hazır. Elimizdeki dosyalar kısa süre içerisinde işlendi ve hazır konuma geldi.

 

:: Adobe Photoshop hakkında neler biliyorsunuz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam