Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Adobe, yeni bir deepfake teknolojisi üzerinde çalışıyor!

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Deepfake, mevcut bir görsel ya da videodaki kişinin, yapay bir sinir ağını oluşturarak bunu başka birinin görüntüsü ile değiştirme imkanı sağlayan bir teknoloji olarak biliniyor. Bu teknoloji birçok alanda fayda sağlayabileceği gibi, aynı zamanda kötüye kullanılması durumunda tehlikeli olabiliyor. Adobe, bu alanda yeni çalışmalar yapıyor.

Şirket, deepfake tekniklerini ürünlerine entegre etmenin hem potansiyelini hem de oluşturabileceği sorunları gösteren Project Morpheus adlı bir prototip aracını tanıttı. İşte detaylar…

Adobe MAX 2021 konferansı düzenlendi! İşte yenilikler

Adobe her yıl olduğu gibi 2021 yılı için de bir MAX konferansı düzenledi! İşte şirketin yeni kararları ve ayrıntılar....

Project Morpheus neler yapabilir?

Şirket, geçen sene Photoshop ile Neural Filters (Sinir Filtreleri) isimli özelliğini tanıttı. Project Morpheus ise bu filtrelerin video versiyonu. Bu filtreler bir kişinin, yaşı, saç rengi, yüz ifadeleri gibi görünüş özelliklerini değiştirebilme potansiyeline sahip. Örneğin şaşkın bir yüz ifadesini kızgın bir ifadeye çevirmek gibi fonksiyonları mevcut.

Morpheus ise insanların saç, sakal, bıyıklarını değiştirme, yüzünde yer alan aksesuarları ekleyip çıkarmak için eklenen filtreler içeriyor. Ayrıca bu araçların hepsi video içerikleri için de aynı şekilde geçerli olacak. Bir nevi karakter yaratma paneli olarak adlandırılabilir.

Sonuçların kusursuz olmamasıyla beraber, deepfake dünyası ile karşılaştırıldığında oldukça sınırlı bir kapasiteye sahip. Kameraya bakan kişiye yalnızca önceden belirlenmiş küçük değişiklikler ekleyebilir. Ancak geliştirilmesi hızla devam ediyor. Adobe yazılımına ekleneceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Fakat şirket, bu prototip üzerinde oldukça sıkı çalışıyor.

Deepfake teknolojisi neden tehlikeli?

Deepfake teknolojisinin sağladığı rahatlıklar göz önünde bulundurulduğunda, Adobe yıllardır bu alanda araçlar üretiyor. Ancak sağladığı yarar ve kolaylıkların yanı sıra, kişinin izni dışında uygunsuz içerik üretimi potansiyeli olması da bu teknolojinin potansiyel kötülüklerini göz önüne seriyor.

Şirketin ürettiği bu araçlar bahsi geçen Neural Filters‘ın yanında AI (yapay zeka) destekli işlevsel segmentasyon araçlarını da içeriyor. Ancak Project Morpheus, bu araçlardan çok daha deepfake teknolojisi içeriyor. Bu nedenle kullanıma açılması durumunda, insanları kişisel veri güvenliğini kolaylıkla ihlal edebilme potansiyeli sunacak.

Adobe, bu alandaki çalışmalarıyla daha çok kimlik doğrulama teknolojisini geliştirmeye odaklanıyor. Bu da şirketin, bu projeye iyimser yaklaştığını gösteriyor. Kullanıcılara Neural Filters‘ta olduğu gibi sınırlı bir kullanım sağlanacak olsa da Adobe, bu işin peşini bırakacağa benzemiyor.

Sizler bu Adobe‘un üzerinde çalıştığı bu deepfake teknolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum Ekleyin