İlaç endüstrisindeki kimyasal atıklar her geçen gün daha da büyüyor. İlaç şirketlerinin son yıllarda otomotiv sektöründen daha fazla karbondioksit eşdeğeri karbon salınımına sahip olduğu belirtildi. Bu gerçek ise bazı ilaçların üretim şeklinin değişmesi gerektiğini gösterdi. Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler geri dönüşüme giden kağıtlardan üretilebilir.
Ağrı kesici ilaçlar için geri dönüşüm başlıyor
Bath Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, kağıt endüstrisindeki bir atığın ilaç üretiminde kullanılabileceğini ortaya koydu. Terebentin isimli bir madde, kağıt baskısında atık ürün olarak ortaya çıkıyor. Ancak bu, sürdürülebilir ilaç üretimi için bir kaynak görevi görebilir.
Terebentini kullanan araştırmacılar parasetamol, ibuprofen ve salbutamol gibi bazı ilaçları başarıyla sentezledi. Bu sürdürülebilir yaklaşım, hazır atık üründen yararlanarak ham petrol türevi kimyasallara olan ihtiyacı azaltacak.
Ekolojik avantajların ötesinde, terebentin bazlı ilaç üretiminin başka faydaları da bulunuyor. Ham petrol ve enerji maliyetleri artığından dolayı, bu kaynaklar ile üretilen ilaçlar zamlanabiliyor. Ancak terebentin ise bu fiyat dalgalanmasından etkilenmeyecek.
Terebentin bazlı ilaç üretimi dikkat çekici olsa da, ilaç şirketleri tarafından benimsenmesi yıllar alabilir. Halihazırda ilaçlarını üretmek için ham petrol bazlı yöntemler kullanan şirketler, terebentine geçiş yapmakta zorlanabilir.
Öte yandan bir süre önce yapay zekanın geliştirdiği ilaç, insanlar üzerinde test edilmeye başlandı. Insilico Medicine isimli firma, IPF’yi tedavi edebilecek protein yapılarını belirlemek için yapay zeka analizini kullandı. Bu proteinleri inhibe edebilen maddeleri yapay zeka ile araştıran şirket, IPF için “görülmedik bir noktaya” geldiklerini söyledi.
Peki siz ilaçlar için geri dönüşüm hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}