Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hiç bir faydası yok! Telefonlardaki gece modu özelliği fiyasko çıktı

Ana sayfa / Mobile

Hepimizin akıllı telefon için kullandığı ve gözlerimizi koruduğumuzu sandığımız o gece modu özelliği aslında pek de işe yaramıyor olabilir. Gerçekten de, “Night Shift” ya da “Gece Modu” adı verilen ve mavi ışığı filtreleyerek daha iyi uyumamızı sağladığı iddia edilen bu özellik hakkında yeni bir araştırma, bu iddiaları çürüttü. İşte detaylar…

Apple’ın “Night Shift”, Android cihazlardaki “Gece Modu” olarak bilinen bu özellik, telefon ekranındaki mavi ışığı filtreleyerek ekranın renk tonlarını daha sıcak (sarı) bir hale getiriyor. Amaç, gözleri yormadan ve uyku düzenini bozmadan telefon kullanımını mümkün kılmak. Peki, bu özellik gerçekten bu iddiaları karşılıyor mu?

BYU Üniversitesi tarafından yapılan ve “Sleep Health” dergisinde yayımlanan bir araştırma, bu özelliğin etkilerini inceledi. Araştırmada katılımcılar üç gruba ayrıldı: Night Shift açık, Night Shift kapalı ve hiç telefon kullanılmayan gruplar. Katılımcılar yedi gece boyunca bu koşullarda telefon kullandı.

Reklam
Reklam

iPhone SE 2020’ye gece modu getirdik!

iPhone SE 2020 gece modu konusunda büyük bir eksikle karşımıza çıktı. Ancak Sihirli Elma YouTube kanalında, bu sorunu çözdük.

Sonuç mu? Ters köşe! Bu üç grup arasında uyku kalitesi açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Bu da demek oluyor ki, Night Shift ve gece modu gibi özellikler aslında daha iyi bir uyku sağlamıyor. Araştırmayı yürüten Profesör Chad Jensen, mavi ışığın uyku düzenini bozduğuna dair birçok kanıt olduğunu kabul ediyor.

Ancak, telefon kullanmanın uyarıcı etkisi sadece ışıkla sınırlı değil. Telefonların kendisi de zihinsel ve psikolojik olarak uyarıcı olabiliyor. Bu nedenle, gerçekten iyi bir uyku için telefonları tamamen kapatmak gerekiyor.

Eğer uyku düzeninizi iyileştirmek istiyorsanız, sadece Night Shift’i açmak yeterli olmayabilir. Bir saat öncesinden tüm cihazları kapatmak ve ekranlardan uzak durmak, daha sağlıklı bir uyku için en etkili yöntem gibi görünüyor. Siz de bu araştırma sonuçlarına katılıyor musunuz? Daha iyi uyumak için siz neler yapıyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın…

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam