Son zamanlarda kullandıkları akıllı telefonları patlayan pek çok kullanıcı ile karşılaşıyoruz. Bunlardan pek çoğu kullanıcı hatası olmakla birlikte, bazen direkt üretici bazen de çevredeki etkenler bu patlamalara sebep olabiliyor. Akıllı telefon patlamaları özellikle yakın temaslarda ağır sonuçlar yaratabiliyor. Peki bu riski en aza nasıl çekebilirsiniz? İşte akıllı telefonunuz ile yapmamanız gereken şeyler.
Akıllı telefon patlamaları nasıl önlenebilir?
Uyurken telefonunuz yastığın altında bulunmamalı!
Gerçekleşen pek çok ağır patlama vakasında, yaralanan veya ölen kişiler genelde telefonunu uyurken yanında tutmakta. Bu tür durumlarda riski en aza indirmek için yapabileceğiniz ilk şey, telefonunuzu uyurken daha uzak bir noktada tutmak olacaktır.
Telefonu gömleğinizin veya yeleğinizin göğüs cebine koymayın!
Yine gerçekleşmek üzere olan bir patlamada, patlamanın ilk olarak nerede gerçekleştiği de önemli. Göğüs bölgesi gibi yerlerden alınacak hasarlar, diğer bölgelere göre daha ağır sonuçlar doğurabilir.
Telefonunuzu gece boyu şarj etmeyin!
Telefonunuzu gece boyu şarj etmek, hem batarya açısından hem de cihazınızı izlemek açısından sağlıklı olmayabilir.
Şarj sırasında yanıcı maddelerin yakınında tutmayın!
Tekrardan söylediğimiz gibi, bir patlamanın nerede gerçekleştiği gerçekten önemli. Yanıcı maddelerin yanında gerçekleşecek bir patlama, etkiyi daha geniş bir alana yayabilir.
Telefon şarj olurken, asla doğrudan güneş ışığına maruz kalmasın!
Bu zaten şarj sırasında ısınan bataryanın, daha çok ısınmasına sebep olur. Her zaman olmasa da nadir olarak istenmedik sonuçlar yaratabilir.
Telefonunuzda kılıf veya kapak varken şarj etmekten kaçının, önce çıkartın!
Bir üst maddede bahsettiğimiz ısınma olayı, aynı şekilde bu madde için de geçerli.
Telefonunuzu yetkisi olmayan yerlerde tamir ettirmeyin!
Yapılacak herhangi bir yanlış müdahale, telefonda bazı sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar yalnız bataryanın patlaması değil, daha başka sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle yalnızca yetkisi olan yerlerde tamirleri gerçekleştirin.
İkinci el cihaz alırken, güvenilmez ve bilinmedik yerlerden alışveriş yapmayın!
Cihazın orijinal olduğundan emin olun, garantisi kalmamış olsa bile nereden alındığına dair bir fatura öncelikli olarak aklınızdaki belirsizlikleri gidermek için birebir olabilir.
Şarj sırasında cihazınızın üstüne bir şey koyarak, baskıya maruz bırakmayın!
Şarj sırasında telefonunuza iyi davranmanız gerektiği, aslında bu konunun en önemli parçası.
Araç şarj adaptörü ile telefonunuzu şarj etmeyin!
Araç şarj cihazları, özellikle uygun amper değerleri sunmadığı taktirde batarya ömrünüzü de kısaltırlar. Yüksek amperde şarj olan pil bir süre sonra çabuk biter. Aksine düşük amperde şarj olan pil ise, cihazınızı aşırı ısıtır ve devrelere zarar verebilir.
Telefonunuz ısınmaya başlarsa, şarjdan çekin ve bir süre kapalı tutun!
Bu sorun kendisini tekrarlıyorsa, çok hızlı bir şekilde servise yönlendirin.
Telefonunuzu şarj etmek için ucuz powerbank almayın!
Ucuz modellerde kısa devre, sıcaklık, giriş–çıkış değerlerine karşı koruma özellikleri bulunmaz. Bu noktada hem telefonunuzun içindeki batarya hem de powerbank içindeki batarya için tehlikeli sonuçlar yaratabilir.
Akıllı telefon patlamaları için alacağınız bu küçük önlemler, bu riskleri en düşük ihtimale çekecektir. Yine de bir ihtimal dahilinde telefonunuzun bataryası patlarsa, bundan alacağınız hasarı en aza indirmiş olursunuz. Bu da ölüm veya yaralanma riskinizi en düşük seviyelere indirir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}