Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Akıllı Telefonda 6. Hissimiz Olacak!

Ana sayfa /

Bir zamanlar işlemci dendiğinde, sadece kişisel bilgisayar ve sunucular için üretilen işlemcilerden bahsedilirdi. Günümüzde oyuncular değişti ve rekabet, bambaşka bir çizgde devam ediyor. Günde 1 milyon tane 3G’ye bağlanan cihazın satıldığı bir dünyadan bahsediyoruz.

Mobil cihazlar için işlemci üreten Qualcomm, oyunun kurallarını yeniden yazan ve adından bahsettiren markalar arasında. Berlin‘de düzenlenen IQ 2012 adlı etkinlik de bunu, açıkça gözler önüne seriyor.

Özel röportajı izleyin!

Reklam
Reklam

Dünya genelinde düzenlenen IQ 2012 adındaki 4. etkinlik olan bu organizasyonda mobil dünyaya katkıda bulunan ekosistemin parçalarını oluşturan şirketlerin temsilcileri de katıldı.

#video_6501#

Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’nin yaptığı açılış konuşmasının ardından Qualcomm Başkanı ve CEO’su Steve Mollenkopf‘un sunumu, mobil dünyanın nereye geldiğini ve geleceği anlatan verilerle doluydu.

1.000 katına hazırlanıyor

1.8 milyar cihazın 3G ile bağlandığı bir dünyada, 6 milyardan fazla mobil cihaz bulunuyor. 2010’daki veri trafiğinin 2015’te 12 kat artması beklenirken Qualcomm, şu anda gerçekleşen trafiğin 1.000 katının altından nasıl kalkacağının planlarını yaptıklarını belirtiyor.


Qualcomm Başkanı ve CEO’su Steve Mollenkopf

Bu sorunun yanıtı bulmak için her yıl 3 Milyar Dolar Ar-Ge bütçesi ayıran şirketin öngörülerine göre yakında bahsedeceğimiz yeni bağlantı türleri arasında 3. Nesil LTE, 802.11 AC, Homeplug GreenPhy, HyFi gibi isimler var.

Etkinliğin demo alanında ziyaretçilere sunulan bu yeni bağlantı türleriyle çok yükse bant genişliklerine ulaşmak mümkün. Kendi yaptığımız testlerde, yeni nesil WiFi bağlantısı olacak 802.11 AC ile saniyede 300 Megabit‘lerin üzerinde veri transferi gerçekleştirebildik.

{pagebreak::Qualcomm Ventures Capital}

4 yılda 5 milyar akıllı telefon satılacak

Mobil cihazlar üzerinden 2011 yılında 30 milyar uygulamanın indirildiğini belirten Mollenkopf, 2012 ve 2016 arasında 5 milyar akıllı telefonun satılacağını tahmin ettiklerini belirtti.


Nokia Akıllı Cihazlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jo Harlow

Mollenkopf‘un ardından sözü alan geçtiğimiz hafta duyurdukları Nokia Lumia 920 ve Nokia Lumia 820‘nin gücünü Qualcomm‘un işlemcilerinden aldıklarıı belirten Nokia‘nın Akıllı Cihazlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Jo Harlow, katılımcılara uzun uzun yeni cihazın özelliklerinden bahsetti.

Bu sunumu dikkatle dinleyen ve etkinlik esnasında önemli görüşmelerde bulunan Microsoft Türkiye Ülke Müdürü Tamer Özmen‘in sahnede tanıtılan cihazlarda kullanılacak Windows Phone işletim sistemine dair umutlu beklentileri, Qualcomm’un Türkiye’deki planlarıyla da yakından ilgiliydi.

Akıllı telefonlar, 6. hissimiz olacak

Qyalcomm, her ne kadar gelirlerinin tamamını işlemci üretip satarak elde eden bir şirket gibi görünse de, Qualcomm Türkiye Ülke Müdürü Barış Ruacan‘dan aldığımız bilgiler doğrultusunda bazı ilginç gerçekleri öğrendik. Sahip oldukları 10 bine yakın lisanstan elde ettiği gelir, şirketin tüm gelirlerinin %25’ine denk geliyor. Bu da Ar-Ge’ye ayrılan bütçenin ne kadar doğru bir karar olduğunu gösteriyor.

Ruacan, Türkiye’den katılan basın mensupları ile yaptığı görüşmede, akıllı telefonlardaki değişimi gözler önüne serdi. Yeni modellerin kullanıcı profilini izleyen ve bu bilgilerle daha akıllı hale gelen cihazlar olacağını belirtti.


Qualcomm Türkiye Ülke Müdürü Barış Ruacan

Türkiye’de 39 milyon 3G abonesi bulunduğunu belirte Barış Ruacan, 2016‘da dünyada bulunan her iki telefondan birinin akıllı telefon olacağını söyledi ve günlük hayatımızda mobil sağlık ve artırılmış gerçeklik (Augmented Rality) konusunda bir değişim yaşanması beklendiğini açıkladı ve “Yeni teknolojilerimiz, dijital dünyayı ve gerçek dünyayı birleştiren 6. His olacak” dedi.

Qualcomm Ventures Capital Türkiye’ye geliyor

Qualcomm‘un Türkiye macerasında sadece işlemcilerle ilgili değil. Bu ekosistemi büyütmek için olları sıvayan şirket, Qualcomm Ventures Capital kolu ile yakında Türkiye‘deki yatırımcı ve girişimcilerle bir araya gelecek. 500 milyon Dolar bütçeye sahip olan bu yapının Avrupa‘ya ayırdığı 100 milyon Euro var. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa, bu yapı için öncelikli pazar konumunda. Bu fonun bir kısmı Türkiye’deki firmalara aktarılacak.

:: Qualcomm için görüşleriniz nelerdir?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam