Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet ve akıllı telefonlar da gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Ancak, internet ve akıllı telefonların hayatımızda gittikçe daha fazla yer almasının olumsuz yanları da var. Yapılan araştırmalara göre, dikkat dağılması sonucu akıllı telefonlar kaza oranlarını artırıyor. Peki bu durumu azaltmak için neler yapmalıyız? İşte akıllı telefonlar ve kaza oranları arasındaki ilişki.
Akıllı telefonlar ve kaza oranları!
Yayınlanan bir araştırmaya göre, Amerika’daki 100 hastaneden acil servis vakaları hakkında bilgi toplayan Ulusal Elektronik Yaralanma Gözetleme Sistemi, ilginç verilere rastlamış. Ocak 1998 ile Aralık 2017 arasındaki veriler daha çok baş ve boyun yaralanmalarına odaklandı. Nihai sonuçta ise durum biraz daha karışık.
Rapora göre, bu süre zarfında 2500 kişinin düşme sonucu yaralandığı belirtiliyor. Ancak sayının bu kadar düşük görünmesinin nedenleri arasında kısıtlı sayıda hastaneden veri alınması, herkesin düşme nedenini belirtmemesi ve herkesin sigortaya sahip olmaması gibi durumlar mevcut. Bütün bunlar ele alındığında ortaya çıkan sonuç ise yaklaşık 76.043 kişi.
İstatistiklere göre 2500 hastanın yüzde 55’i kadın, yüzde 36.6’sı ise 13-29 yaş aralığındaki kişilerden oluşmakta. Genel değerlendirme sonucu 76.043 kişi olduğu tahmin edilen toplam hastaların yüzde 56.3’ü kadın olurken, 13-29 yaş aralığındaki kişilerin oranı yüzde 39.4 olarak tespit edilmiş. Bu yaralanmaların çoğu ciddi tehlikeler içermese de, bazı yaralanmalar uzun vadeli komplikasyon taşımakta. Genel oranlara bakıldığındaysa hastaların çoğunun 13-29 yaş aralığında olduğu tespit edilmiş.
Bir yazar ve cerraha göre, 2007 yılındaki yaralanma kazalarında birden artış gözlendi. 2008 yılında biraz düşüş oldu ve sonraki 10 yıl içerisinde kaza sayıları giderek artmaya başladı. Bunun sebebinin de 2007 yılında iPhone‘un tanıtılması olduğu söyleniyor. Çünkü, bu tür kazaların en büyük sebepleri telefon görüşmesi yapmak, mesaj yazmak ve uygulamalarla uğraşmak olarak belirlendi.
Bu tür kazaların zirve yaptığı yıl ise Pokemo Go‘nun çıkış yaptığı 2016 yılı. Oyunun çıkışından sonra, birçok kullanıcı Pokemon bulabilmek için sokaklarda dolaşmaya başlamıştı.
2007 yılında, 1 milyon kişi başına kazalarda yüzde 9 artış yaşanmış durumda. 2016 yılındaysa bu durum 1 milyon kişi başına yüzde 29.19 seviyesine kadar çıkmış bulunuyor. 2016 yılında, dikkat dağılması sonucu yaklaşık 14150 kişi yaralanmış. Bu kişilerin 7240’ı cep telefonu görüşmesi yaparken, 1022’si mesaj yazarken, 5080’i ise telefonu kullanırken yaralandı. Cep telefonu kullanırken yaralanan 5080 kişinin yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu Pokemon Go oynarken kaza geçirdiğini söyledi.
Çözüm ise aslında çok basit. Kalabalık ve trafiğin bol olduğu alanlarda telefonla uğraşmamak. Bazı şehirler ve ülkeler, bu durum için para cezası kesmeye başlıyor. Böylece cadde ve sokaklarda yürürken veya araba sürerken telefonla uğraşan insanlar daha dikkatli olacak.
Siz yolda yürürken veya araba kullanırken akıllı telefon kullanmak hakkında ne düşüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}