Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Akıllı Telefonların İşlemcileri Neler?

Ana sayfa /

Hatırlayanlar bilir. Akıllı telefon (Smartphone) terimi doğmadan Pocket PC ürünleri ile tanışmıştık. Buradaki mantık, gömlek cebinize bile sığabilecek küçük bir cihazın bir PC’nin yaptığının aynısını yapmak (Türkiye’nin Alışkanlıkları Değişiyor).

Pocket PC bu yüzden çok önemli. Çünkü bu ürünlerle birlikte mobil dünyada yeni bir çağ açıldı. Mobil işlemciler bu vizyonun gerçekleşmesinde büyük bir rol oynadı.

 

Günümüzdeki akıllı telefonlar Pocket PC’nin bu vizyonunu kısmen de olsa gerçekleştiriyor.

 

Şöyle bir düşünün, bu cihazlarda kullanılan işlemciler 1 GHz hızında çalışabiliyor. Bu da birçok uygulamayı çalıştırmak için fazlasıyla yeterli. Mobil işlemciler resmen telefonları bilgisayar haline getiriyor.

Tabii mobil işlemcilerin kendi içlerinde değiştiklerini ve farklı özelliklere sahip olduklarını da unutmamak gerekiyor.

{pagebreak::Mobil İşlemcilerin Atası}

Mobil İşlemcilerin Atası

Piyasada bulunan akıllı telefonların bir çoğunun temelinde ARM işlemci (Advanced RISC Machine) mimarisini kullanıyor. Bu 32 bit RISC işlemci, %90’lık bir kullanım ile büyük ilgi görüyor.

Texas Instruments, Qualcomm, Samsung, Marvell, Freescale ve Apple gibi üreticiler, bu işlemci mimarisi ile kendi işlemcilerini üretiyor. Bu işlemcileri de piyasadaki telefon üreticilere satıyorlar (ARM İşlemcilerin Yükselişi).

 

Texas Instruments, Qualcomm, Samsung, Marvell, Freescale ve Apple  gibi üreticiler ARM işlemcilerini üretiyorlar.

 

Farklı üreticiler ile üretilen işlemciler, ürünlerde performans farklılıkları gösterebiliyor.  Örneğin Nokia, N97, C6 ve E75 adlı telefonlarında, epey yavaş olan Freescale MXC300-30 işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci 532 MHz hızında çalışıyor ve ARMv6 mimarisine sahip.

MXC300-30, günümüzün 802.11n WLAN standardını desteklemiyor. Buna karşın A-GPS özelliğini ve DVB-H televizyon standardını destekliyor. Bu işlemcinin en büyük avantajı düşük güç tüketmesi. Bu da pil kullanım süresine olumlu yönde etkiliyor.

 {pagebreak::Orta Sınıf İşlemciler}

Orta Sınıf İşlemciler

İşlemciler kendi içlerinde performans değerlerine göre ayrılıyor. Yüksek performanslı işlemcilerden tutun, orta sınıf işlemcilere kadar birçok ürün mevcut.

Orta sınıf işlemcilerde HTC ve RIM’in güzel örnekleri olduğunu söylemeliyiz. HTC Touch Diamond, Touch Pro ve Touch HD adlı ürünlerde Qualcomm’un MSM7201A işlemcisi kullanılıyor. Bu işlemci (ARMv6, ARM11 işlemci ailesine ait), 528 MHz saat frekansında çalışıyor ve 65 Nanometre mimarisine göre hazırlanmış.

Bu işlemci, Blackberry Storm 2’de kullanılan Marvell PXA930 işlemcisine çok benziyor. Yaptığı iş hemen hemen aynı. Tek fark  Marvell PXA930 işlemcisinin maksimum 800 MHz’de de çalışabilmesi.

Texas Instruments buna karşın farklı bir ligde yarışıyor. Kendi OMAP işlemcisi (Open Multimedia Application Platform) daha çok üst seviye ve performansın yüksek olduğu cihazlarda kullanılıyor (Hangi Akıllı Telefonu Almalıyım?).

Texas Instruments, yine de farklı kesimlere hitap etmek için dört farklı işlemci (OMAP 1/4) geliştirdi.

 

OMAP1, daha çok giriş seviyesi ürünlerde kullanılıyor. Bu işlemci, Nokia N70/80/90 modellerinde kullanılan Freescale işlemcisine çok benziyor. Hatta zaman zaman bu ürünlerde OMAP1 işlemcisi kullanıldığı da biliniyor.

Biraz daha gülcü olan OMAP2 ise Nokia N93 ve N95 ürünlerde kullanılıyor. 

Texas Instruments’in en üst seviye işlemcisi olan OMAP3, günümüzde kullanılan benzer mobil işlemcilerden daha performanslı olmasa da, farklı özellikleri ile ilgi çekiyor. OMAP 3430, 600 MHz saat hızında çalışıyor ve Motorola Milestone, Samsung Omnia HD, Palm Pre ve Nokia N900 de kullanılıyor.

İşlemciye entegre olan PowerVR SGX 530 grafik yongası sayesinde yüksek performans gerektiren OpenGL ES 2.0 oyunlar oynanabiliyor. Ürünün diğer bir özelliği 12 MP kamera, USB girişi ve TV çıkışı gibi özellikleri de desteklemesi.

OMAP 4 hâlâ yapım aşamasında ve ne zaman piyasada olacağı belli değil. 

{pagebreak::Üst Seviye İşlemciler}

Üst Seviye İşlemciler

En üst segmentte toplam üç farklı işlemci yer alıyor. Bunlar Qualcomm’un Snapdragon QSD8250, Samsung/Apple’ın A4 ve Texas Instruments’in 3630 işlemcileri.

Her üç işlemci epey yüksek bir performansa sahip ve farklı ürünlerde (HTC HD2 (QSD8250), Apple iPhone 4 ve Motorola Droid X -OMAP 3630-) kullanılıyor (Uygun Fiyatlı 7 Akıllı Telefon).

ARMv7 (Cortex) mimarisine sahip olan bu işlemciler, 1 GHz saat frekansında çalışıyor. Bunun anlamı, uygulamaların anında açılması ve Multitouch ekranına dokunulduğunda anında tepki vermesi demek. Bu esasında çok önemli bir özellik çünkü düşük tepki süresi pil kullanımını olumlu yönde etkiliyor.

Üst seviye akıllı telefonlar için 3 farklı işlemci türü var. Bunlardan biri Qualcomm Snapdragon işlemcisi.

 

OpenGL ES 2.0 desteğine sahip olan bu işlemciler, HD videoları rahatlıkla kodlayabiliyor. Oyunlar herhangi bir takılma olmadan oynanabiliyor. Buna ek olarak 12 MP kamera desteğine de sahipler.

65 ve 45 nanometre işlemine göre üretilen bu işlemciler, düşük bir maliyet ile ilgi görüyor. Ayrıca güç tüketiminde de cimri davranmaları, cihazlara olumlu yönde yansıyor.

:: Konu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın.

Yorum Ekleyin